web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Jenter som sparker, og jenter som slår

Eksempel på voldelig og aggressiv kvinne

Jeg tror det er ganske riktig å si at kvinner er omtrent akkurat like slemme som menn. Det er selvfølgelig ikke slik at menn er sinte slabbedasker, mens kvinnene er snille og oppofrende omsorgspersoner. I hvert fall ikke hele tiden. Kvinner kan også bli sinte.

Noen ganger kan de bli så sinte at det blir et problem.

Så langt er jeg med, og kan godt like Dagblad-Magasinets sak om sinte kvinnfolk her. Det handler om landets første offentlige polikliniske tilbud for voldelige kvinner, startet i 2008, ved St.Olavs Hospital i Trondheim. Det er fint at det blir belyst at kvinner også kan bli sinte og ty til vold. Riktignok har det blitt gjort før, men da gjerne med henvisning til litt tvilsom forskning, eller anekdoter fra Nils Ole Oftebro.

Allikevel reagerer jeg på noe her, og nå gjentar jeg meg selv, men jeg synes altså ikke noe om det at man på død og liv skal ha det til at det er et like stort problem at kvinner slår menn, som at menn slår kvinner. Sitater som dette her:

Mytene om vold er mange. De forteller ikke at det er like mange kvinner som menn som trenger hjelp til å håndtere sinnet sitt.

Og denne:

— Damer slår kanskje ikke like hardt som menn, og de fysiske skadene er derfor ikke like store. Men kvinners vold er like krenkende, ydmykende og ødeleggende for familien som menns vold.

Skaper et inntrykk av at problemet partnervold er noe som løses best sammen med en terapeut av et eller annet slag, at det er et internt familieanliggende, at det er noe vi strengt tatt ikke trenger å bry oss så voldsomt om.

Ikke minst gjør det det lett å feie problemet med menns vold mot sine partnere under teppet igjen. Kvinnene er jo like ille, ikke noe å bry seg om det vel?

Vel, jeg tror for det første ikke at det er riktig at kvinner er like ille som menn. Det kan neppe bestrides at kvinnene er dem som lider mest under partnervold. Det er kvinner som slås helseløse, lever i skjul, eller blir drept av nåværende eller tidligere partnere. Tall fra Canada forteller at av de som rapporterte å ha blitt utsatt for vold fra partneren, så hadde 23 prosent av kvinnene opplevd å bli banket opp, kvalt, eller truet med skytevåpen eller kniv. Tilsvarende for menn var 15 prosent. 44 prosent av kvinnene hadde blitt skadet mot bare 19 prosent av mennene.

Ved å insistere på at kvinner er like aggressive og voldelige som menn, så er det en fare for at man tilslører det problemet vold i nære relasjoner er.

Forøvrighar jeg en mistanke om at det er riktig som Joanne Minaker og Laureen Snider hevder i denne artikkelen. At problemet med menn som mishandles av sine partnere er betydelig overkommunisert.

Leave a Reply

%d bloggers like this: