web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Vår ære og vår makt

…har hvite seil oss bragt. Men dette er ikke t norskt skip altså. Det heter Garthsnaid, og bildet har jeg funnet på Flickr. Det er tatt en gang på 1920-tallet, og her må vel fotografen ha karret seg opp i frontmasta for å få tatt dette bildet. Ganske imponerende tatt i betraktning at kameraene på den tiden ikke var så veldig kompakte.

Skipet Garthsnaid havnet forøvrig i trøbbel i 1923, det ble reddet i siste liten av et annet skip etter at en hissig storm hadde revet master og i det hele tatt skapt mye krøll. I rapporten sin skrev kaptein Roberts at det helbritiske mannskapet jobbet som niggere for å få den ødelagte riggen løs og overbord.

Men var ikke niggeren ansett som doven, dorsk og lat da? Eller var det vestlendingen? Det er så lett å blande sammen…

6 Comments

 • 24 October, 2010 - 2:14 pm | Permalink

  Under svøpen tipper jeg noen hver jobber seg relativt svett, enten de er niggere eller vestlendinger – og uavhengig av piskens beskaffenhet (i dette tilfellet den piskende vinden).

  • Hjorthen
   25 October, 2010 - 6:47 pm | Permalink

   Ja, det er nok riktig. Bedre å jobbe enn å drukne. Såvidt.

 • 24 October, 2010 - 9:33 pm | Permalink

  Jøss, så sent som 1920? Hadde ikke seilskutene da gått av moten?

  • Hjorthen
   25 October, 2010 - 6:47 pm | Permalink

   Joa, de var vel ikke akkurat siste skrik, men det var nok fortsatt en del seilskuter ute på de syv hav. Norge f.eks var jo en sinke i overgangen fra seil til damp, det var vel ikke før sånn ca 1910 at vi hadde flere dampskip enn seilskip i vår handelsflåte. Seilskipene holdt det vel gående på vikende front i 15-20 år etter det tenker jeg?

 • Cassanders
  25 October, 2010 - 1:46 pm | Permalink

  ahem,
  Gjenta etter meg, er du snill:

  Forreste mast = FOKKEMAST
  Akterste mast = MESANMAST.
  Midterste mast(er) er STORMAST(er) (det kan f.eks vær 2, framre og aktre stormast)

  Wikipedia er faktisk litt slurvete mhp definisjon av fullrigger
  (Ett sted står det (minst) 5 seil på hver mast, men dette er feil definisjon.

  En FULLRIGGER har minst tre master OG RÆR på ALLE mastene.
  En popularisert gjennomgang her:
  http://home.online.no/~ge-joer/seil.htm

  En bark (kan godt være større enn en fullrigger (jfr Statsraad Lemkuhl), men har altså ikke rær på akterste (=mesan)masten.

  Merk at også dengang var størrelsen på mannskapet en konkurransefaktot. I trange tider ble skutene ofte rigget om til mindre/lettere seilføring som krevde mindre mannskap.

  Selv om damp etter hvert tok over var det en del seilskuter i drift gjennom 1. verdenskrig til langt utpå 20-tallet. Vraket som ligger i innseilingen til Port Stanley på Falklandsøyene er barken “Lady Elisabeth” http://www.life.com/image/73228845
  er en av de siste seilskutene fra mine trakter. Den ble skadet i 1913, rigget ned/om til kulllekter og forliste for godt i 1936(!).

  Cassanders
  Alle manns tau, kokken au

  • Hjorthen
   25 October, 2010 - 6:43 pm | Permalink

   Haha, det der med fokk, mesan og stormast kunne jeg på rams for 35 år siden, men nå kunne jeg ikke komme på hva som var hva, og var for lat til å google det. I stand corrected. Garthsnaid var forresten en bark.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: