web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Det er mye nå

Det er mye nå. Livet går i en endeløs syklus, åra går fortere og fortere, jula kommer oftere og oftere, og for hvert år så er en litt mer sliten og lei. Ja, ikke lei av god mat, gaver og fri fra jobb da. Det skulle tatt seg ut. Nei, jeg er så trøtt av alt snakket før jula kommer ordentlig i gang. Det hele starter gjerne i oktober en gang. Noen får øye på julemarsipanen i en eller annen butikk, og så er vi i gang. Julemarsipan i oktober? Det er for galt, de begynner jo tidligere og tidligere for hvert år! Den forbanna handelsstanden, det skulle ikke ha vært lov altså!

Og en gong i tida var jeg jo enig i det, men etter å ha vært med på hylekoret nokon gonger, så gikk det et lys opp for meg. Hvis julemarsipanen skulle komme tidligere og tidligere for hvert år, så burde den snart dukke opp i september, og etter hvert i august med? Den gjorde aldri det. Alltid kom den sent i oktober. Så da droppa jeg ut av det hylekoret, og ble med i eit annet kor i stedet. Denne gangen var jeg med blant alle de som klaget på alle de  som klaget på at julemarsipanen var i butikkane tidligere og tidligere for hvert år. Kunne de ikke bare ta seg en kokosbolle? Hva så om julemarsipanen kommer i oktober, den er jo god da også, og hadde ikke noen kjøpt den så hadde de vel ikke produsert den heller. Ville de nekte folk å kose seg med marsipan i oktober kanskje? Var de kan hende småfascister hele gjengen? Helsefanatikere? Far min kjempa ikke mot tyskerne for at slike som dem skulle få nekte folk å spise julemarsipanen sin, selv om det så bare var oktober!

Men ein blir lei av slik krangling, særlig så ofte som det er jul nå for tiden. De siste årene har jeg vært en av dem som står på sidelinja og irriterer seg i stillhet over de som irriterer seg over de som irriterer seg over at jula kommer så altfor tidlig. Kan de ikke bare holde kjeft, tenker eg. Ikke gi dem oppmerksomhet. Jeg driter i det! Kan vi ikke snakke om noe viktigere enn julemarsipan? Jeg holder meg for ørene og ropar lalala, mens jeg frykter at jeg en dag blir lei av det også. For da er ting i ferd med å bli skikkelig kompliserte her. Hva skal jeg da irritere meg over? Før eller siden kommer en til et punkt der hjernen berre imploderer. Det blir for mange lag, for mye å holde styr på. En skulle ha vært som gullfisken som husker så dårlig at den opplever hver eneste runde i bollen som om det var første gangen.

Jada, jeg vet at det er en myte at gullfisken har så dårlig hukommelse. Nyere forskning viser at gullfisken har sterke assosiative læreevner, såvel som sosiale læreevner, men jeg lar da ikke slikt stå i veien for et retorisk poeng. Jeg bare nevner det, for er det en ting jeg irriterer meg over så er det slike bedrevitere som alltid skal påpeke slike små og ubetydelege feil når de kommer over dem. Ja, jeg var faktisk fæl til å påpeke slike feil i andre sine tekster sjelv en gang, men det var før, når jeg var ung og dum. Nå vet jeg bedre. Ja, dere skjønner hva jeg mener? Tippoldefaren min rodde ikke til Danmark for å hente tre tønner bygg til den sultne familien sin, for at du skal kunne nekte meg å skrive hva jeg vil på bloggen min! Har vi ikke ytringsfrihet her i landet kanskje?

Det er mye nå. Livet går i en endeløs syklus, åra går fortere og fortere. Nå er det jul igjen, og nå er det jul igjen, og nå er det jul igjen, og jula varer helt til påske. Da kommer påskemarsipanen. Tidligere og tidligere for hvert år.

10 Comments

 • Gitte
  14 December, 2010 - 8:36 am | Permalink

  Det beste er selvfølgelig de som både klager og kjefter på butikkansatte fordi juleproduktene kommer så tidlig i butikkene, men likevel skal kjøpe dem. Sitat fra 4 x bærepose and bop to the beat:

  Dame med sykkelhjelm (slenger en boks pepperkaker på disken): Hallo! Selger dere slikt allerede, altså??
  Jeg: Eh, ja. Julevarene kom faktisk to uker tidligere enn planlagt i år! Og vi er nesten nødt til å sette dem ut, ellers – … ?
  Dame med sykkelhjelm: Jeg synes det kommer tidligere og tidligere for hver år, jeg! Det er jo ikke noe koselig å spise pepperkaker i oktober! ?
  Jeg: Nei, jeg er vel for så vidt enig med deg i det. Men… – ?
  Dame med sykkelhjelm: Helt forkastelig, er det! Det kan da ikke fortsette sånn! Kommer pepperkakene i september til neste år da, eller? Og juletrærne i oktober? Håh!?
  Jeg(vet ikke hva jeg skal si): Hm, ja, det kan man jo lure på… ?
  Dame med sykkelhjelm (peker på pepperkakeboksen): Skal du ikke slå den inn??
  Jeg (litt paff): Eh? Skal du ha den?
  ?Dame med sykkelhjelm: Selvfølgelig skal jeg det! Hvorfor tror du ellers jeg legger den på rullebåndet??
  Jeg: Åja, jeg beklager. Trodde bare at… nei, glem det. ?
  Dame med sykkelhjelm: Ungene er så glad i de kakene, skjønner du! Og de koster jo bare ti kroner boksen!
  ?Jeg: Jasså… jeg skjønner.

  • Hjorthen
   19 December, 2010 - 2:33 am | Permalink

   Hehe, veldig bra!

 • ing
  14 December, 2010 - 10:02 am | Permalink

  Godt formulert. Folk som klager og syter over jula, altså! Kast dem i søppelsjakta, hele bunten!

  • Hjorthen
   19 December, 2010 - 2:32 am | Permalink

   Stygge er de også!

 • tb
  14 December, 2010 - 11:02 am | Permalink

  Folk som klager og syter over folk som klager og syter over jula, asså! Tyn livskiten ut av dem!

  http://www.ac-limoges.fr/lhlp/local/cachevignettes/L500xH663/FranquinInoires-97392.jpg

 • 14 December, 2010 - 11:56 am | Permalink

  Bra sagt. Sett deg ned med en marsipanpølse og slapp av.

  • Hjorthen
   19 December, 2010 - 2:32 am | Permalink

   Jeg lar meg ikke be to ganger!

 • 18 December, 2010 - 1:42 pm | Permalink

  Morsomt! :mrgreen:
  Det er alltid så fint når andre kan formulere ens egne tanker på slikt utmerket vis.

  • Hjorthen
   19 December, 2010 - 2:28 am | Permalink

   Jeg har stjålet en sånn tankelesermaskin fra Petter Smart skjønneru, men ikke si det til noen!

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: