web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Usammenhengende tanker i natten

168_6822
Har du grandiose meninger? Da vet du hva du skal spise.

Okay, så har det vært Facebookrevolusjon i Tunis, og nå kommer det frem historier om mangel på ytringsfrihet, tortur, og det ene med det andre. Og det er sikkert min egen skyld som ikke har fått med meg dette før nå, men jeg har altså flere ganger luktet litt på Tunis som feriemål. Det er jo både varmt og billig, samt det er ruiner der. Og vel har jeg vel visst at Tunis ikke har vært demokratiets høyborg, men hvis det har vært så ille som det som nå kommer fram, hvorfor i alle dager har vi sendt charterturister dit?

Jojo, det hadde vel ikke blitt noe bedre om vi hadde latt vær, men burde ikke dette vært mer rapportert?

Nei, for det er uansett ingen som bryr seg. Og kanskje skal man ikke bry seg heller?

Å SKRIVE UNDER på opprop hindrer oss ikke fra å gå rett på timen med tantrisk yoga, deretter kjøpe Marc Jacobs kanvasveske for å disiplinere massekonsumbegjæret, sykle hjem til vår smakfullt renoverte leilighet, trekke opp en flaske Châteauneuf-du-Pape til den økologiske biffen – om vi i det hele tatt spiser kjøtt – for så å tillate oss å være selve verdenssamvittigheten for en stund.

Skriver Mustafa Can i Bergens Tidende.

Og selvfølgelig har han rett i at engsjementet til oss heldige skandinaver, her vi sitter på toppen av næringskjeden, ikke alltid stikker så veldig dypt. At vi lar oss rive med i øyeblikket, går i et fakkeltog, klikker liker på Facebook, skriver under på en underskriftskampanje. Men når det kommer til stykket så er det ikke så mange som gir ti prosent av inntekten sin til Leger uten grenser, eller selger alt de eier for å starte barnehjem i en eller annen slum i den tredje verden. Greit nok. Men er vårt overfladiske engasjement enda mer overfladisk om leiligheten vår er smakfullt renovert? Bør man ikke gå i fakkeltog om man har spist en økologisk biff siste uken? Er det bare dem som synes grandiosa er den aller beste pizzaen som får lov til å være mot kriger de ikke en gang har hørt om?

Blir det plutselig mer spiselig å gå på en time med tantrisk yoga om man lar vær å skrive under på det der oppropet?

Nei alt var mye lettere i gamle dager. Den gangen man var overbevist om at niggere og indianere ikke hadde sjel. Når den hvite europeiske mann kunne herske over verden uten dårlig samvittighet for verken det ene eller det andre. Vi gjorde jo bare vår plikt. Det var den hvite manns byrde å kristne og sivilisere de mørke villmennene. Og kanskje kunne vi tjene en slant mens vi holdt på. Nå til dags er det fankern meg umulig å gjøre noe riktig. Samma hva man gjør så skal man ha dårlig samvittighet. For imperialisme og kolonitiden, for utbyttingen av fattigfolk verden over. Vi kan ikke glede oss skikkelig over iPhonen vår, for vi må huske på at den er skrudd sammen av kinesere på luselønn. Og når vi nå en gang har dårlig samvittighet fordi folk på andre siden av jorda ikke har det så bra som vi har det her i verdens rikeste land, så skal vi jammen ha dårlig samvittighet for det også, for de jævla kineserene har verken ytringsfrihet eller tantrisk yoga.

Det er ikke rart Grandiosaen er så populær som den er, den er jo det eneste vi kan spise uten å ha dårlig samvittighet for et eller annet?

Creative Commons License photo credit: BjørnS

One comment

  • 26 January, 2011 - 11:46 am | Permalink

    Ha! Tenk på all Grandiosaskogen som går med og de små søte Grandiosavalpene som blir torturert for at vi skal kose oss på lørdagskvelden til en pris av 19,90 m/moms.
    😕

  • Leave a Reply

    %d bloggers like this: