web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Voldelige lærere

Schoolklas begin jaren '50 / Dutch classroom around 1950
Creative Commons License photo credit: Nationaal Archief

Jeg leser om lærere som går på selvforsvarskurs for å være i stand til å forsvare seg mot voldelige elever, og det får meg til å huske på en lærer skråstrek miljøarbeider jeg hadde en gang på ungdomsskolen den gangen for lenge siden. Jeg husker ikke lenger hva han het, men det er ikke så viktig, det som er viktig er at han visstnok kunne karate. Vi elevene syntes han var ganske kul, han spilte vel el-gitar også om jeg ikke tar helt feil. Men altså karate.

En kveld var det noe rabalder. Et par av gutta var litt krakilske, og denne læreren skråstrek miljøarbeideren hadde kveldsvakt. Det ble litt knuffing, litt høye stemmer, og plutselig står vår mann der i karateposisjon. Klar for action. Bring it on liksom.

Jeg var lidenskaplig opptatt av Bruce Lee på denne tiden, syntes dette var fryktelig spennende, og håpet noen skulle gjøre et utfall slik at vi fikk se om han virkelig kunne karate, eller om det var mest bare skryt.

Dessverre så kokte det hele bort i kålen.

Kokte bort i kålen gjorde det ikke den gangen en av gutta ble skikkelig forbanna og fikk det for seg at han skulle banke vaktmesteren. Geir Roger gikk i åttende, var stor som en mann, og sterk som en bjørn. Kan godt hende han hadde klart å ta gamle vaktmester Groven, men han fikk aldri sjansen. En av lærerene kom til unnsetning. Bevæpnet med to pekestokker i plast gikk han mot Geir Roger, fiket til ham i ansiktet med pekestokken. Geir Roger var ikke den som ga seg, men hver gang han kom nær nok så smalt det en pekestokk over kinnet hans. Til slutt måtte han melde pass. Dett var dett. Vaktmesteren slapp juling. Pekestokken var like hel. Geir Roger fikk noen kledelige røde striper på kinnene. Læreren som hadde svingt pekestokkene luktet fortsatt fjøs.

Kanskje er løsningen på disiplinproblemene i skolen såre enkel? Ut med nymotens tekniske hjelpemidler, inn med den gamle gode pekestokken?

Og ja, dette var i Telemarken, og jeg vil ikke se bort i fra at denne læreren hvis navn skal få være unevnt og Ingvald Godal kjenner hverandre…

One comment

  • 27 February, 2011 - 8:31 pm | Permalink

    Selvforsvarskurs? Da ville jeg heller funnet meg et annet yrke. Ingen ting tyder på at jeg ikke skal kunne omgås elevene uten vold fra noen av partene fram til jeg fyller 67. Jeg lever visst i en boble.

  • Leave a Reply

    %d bloggers like this: