web analytics

Churchill knuser Hitler

At Churchill knuste Hitler, med litt hjelp fra USA og Stalin, i annen verdenskrig er selvfølgelig noe alle vet. Men Churchill fortsetter å gruse den onde diktator også i dag.

Det var jo slik at Adolf var en mislykket kunstner i unge år, han prøvde to ganger å komme inn på kunstakademiet i Wien, men uten hell. Men han malte i vei, og solgte en god del bilder også, hvorav noen innimellom dukker opp på markedet. Der blir de solgt til relativt høye priser. En auksjon for et par år siden der en del Hitler-malerier dukket opp ga priser på 15000 dollar for en akvarell, 20000 dollar for et oljemaleri.

Men Churchill likte også å svinge penselen…

Og selv om Churchill var en amatør i faget, og begynte å male sent, så hadde han mange kunstnervenner som kom med gode tips og råd. Etterhver utviklet han seg til en ganske habil maler. I 2006 gikk et maleri av den gamle statsministeren under hammeren for hele 612800 pund, og flere andre av hans malerier har gått for rundt 300000 pund. Altså langt høyere verdier enn Hitlers smørerier går for. Gruseknusing rett og slett.

Men en ting skal Hitler ha, han hadde aldri tatt på seg en slik hatt som den Churchill har på hodet på det bildet der!

 

5 Comments

 • 12 March, 2011 - 2:03 pm | Permalink

  og så fikk WC nobelprisen, rettnok i litteratur, vanskelig å gi fredsprisen til en som terrorbombet sivile mål. Jaja. 😕

 • tb
  15 March, 2011 - 10:16 am | Permalink

  Hva var det konkret han fikk nobelprisen for? Samlet forfatterskap, eller særlig en bok? Jeg leste, som ung, hans ungdomsbiografi, Ungdom, og husker at jeg syntes den var fin. Men så var han jo universalhelten på den tiden, helt der oppe sammen med Harald Grønningen og Jackie Stewart i mitt private lille univers…
  Apropos bombing av sivile mål, så mener vel hisstorikerne at den brisitske bombingen av byer i Tyskland var en fiasko, i alle fall de første par, tre årene. Enorme egne tap (RAF hadde store problemer med å bemanne bombeflyene sine siden tapene var så store), liten strategisk betydning og gjorde bare den tyske befolkningen mer kampvillig. Men det gjorde visstnok også Hitler så forbanna at han beordret ny strategi for bombingen av England, fra primært flyplasser og militære anlegg til sivile mål. Og det bidro kanskje til at Storbritannia vant den delen av krigen..

  Den hatten var forresten fresh!

  • Hjorthen
   15 March, 2011 - 1:26 pm | Permalink

   The Nobel Prize in Literature 1953 was awarded to Winston Churchill “for his mastery of historical and biographical description as well as for brilliant oratory in defending exalted human values” står det et eller annet sted. Men var det kontroversielt å gi mannen nobelprisen i litteratur? Jeg ville nesten tro det, men det var kanskje annerledes i 1953?

 • 15 March, 2011 - 1:46 pm | Permalink

  Jeg vil tro det var ganske kontroversielt, også i 1953. Synes forøvrig hatten var ganske artig jeg. Han så jo relativt ufarlig ut på det bildet. Når det gjelder verdiene på maleriene er det jo mulig at noe annet en talent spiller inn. Kanskje.

  • Hjorthen
   15 March, 2011 - 3:01 pm | Permalink

   Det er nok andre ting enn talent inne i bildet der også ja. Men han skal visst ha blitt ganske habil med penselen etterhvert sies det.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: