web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

No.Forskning: Bloggere kan flere ord enn først antatt

Bloggere kan kommunisere ved å snakke med hverandre. En ny studie antyder at de også kan flere ord enn først antatt og at de kanskje også kan kommunisere uten å bruke tastaturet

"So long and thanks for all the fish", sier delfinene i Douglas Adams’ bok Hitchhiker’s guide to the galaxy. De er i ferd med å forlate planeten Jorden akkurat i det den skal sprenges for å rydde vei for en motorvei i hyperspace.

Mange av oss liker å tenke at både bloggere og delfiner er mer intelligente enn vi egentlig har klart å skjønne. Fullt like velartikulerte som Adams’ delfiner er de imidlertid ikke noen av dem. Eller hvis de er det, så skjuler de det meget godt.

Lærer lyder

Det vil si, forskere har faktisk funnet ut at bloggere er i stand til å skape sine egne ord. For eksempel er "blåblogger" et ord som refererer til en person som kommuniserer med slagord og gjentar seg selv til det kjedsommelige. En "sosialist" er en tusseladd som nok mener det godt, men har et håpløst naivt verdensbilde etc. Det minner litt om hvordan politikere har lært å kommunisere på engelsk ved hjelp av datamaskiner med spesiallagede tastatur som lager en syntetisk stemme når politikerene trykker. Eller hvordan journalister med mye menneskekontakt har en tendens til å bygge opp et stort ordforråd som de synes å være i stand til å bruke i mistenkelig passende anledninger.

Så, det kan jo hende at bloggere, journalister og politikere ikke er så dumme som vi tror. Den nye studien om bloggere og ord mener i alle fall å være den første til å vise at bloggere kan flere ord enn først antatt, og at de knytter seg til hverandre i flokker.

Lager sin egen signatur

Bloggere er kjent for å utvikle helt distinkte mekanismer for å holde gruppen sammen. Mens en blogger fortsatt er fersk, lærer den å kjenne linkene til andre bloggere. Samtidig ser det ut til at den velger seg ut et tema og en måte å skrive på som den har sett veldig ofte, for så å gjøre små endringer på den og deretter bruke den selv.

På den måten kan vi si at bloggerne gir seg selv personlighet, sin egen signatur, og en tilhørighet til gruppen gjennom sine valg av tema.

Repetisjoner av dette temaet utgjør rundt halvparten av alle postene en vill blogger lager. Forskerne har også sett at de ofte kopierer hverandres poster.

Det er ikke gjort særlig mange lignende studier på andre digitalarter. Veldig mange bloggere kommuniserer med sine artsfrender ved hjelp av kommentarer, og i noen tilfeller via MSN – for eksempel for å holde kontakten med gruppen, formidle at de har det vondt, eller tiltrekke seg en make. Dette gjelder ikke bare bloggere, men også den beslektede arten "lurkere" som det foreløpig ikke er forsket mye på.

Mens vi venter på en avklaring i forhold til bloggernes intelligens, er det kanskje uansett lurt å fortsette å gi dem kommentarer, sånn for sikkerhets skyld.

 

3 Comments

  • Pingback: sonitus.org

  • 15 May, 2006 - 9:46 pm | Permalink

    Meget bra innlegg.

  • 16 May, 2006 - 9:08 am | Permalink

    Av alle ting man kan tenkes å savne hos bloggere, er ord ikke en av dem… Nøye utvalgte ord, derimot, satt sammen på en spennende måte….

  • Leave a Reply

    %d bloggers like this: