web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Kongesangen må heretter synges på engelsk

Tony Blair har på vegne av Dronning Elisabeth, det engelse kongehuset, samt hele det britiske folk sendt en offisiell anmodning til Norge om at vår kjære kongesang heretter må fremføres på engelsk. Som de fleste jo vet så er vår offisielle kongesang bare en norsk versjon av den engelske nasjonalsangen fra 1741.

Det var Henrik Wergeland som i sin tid laget en norsk tekst til den engelske nasjonalsangen, men den ble siden omskrevet av R.Fogtmann. Grunnen til at vi bruker den som offisiell kongesang her i landet er at vår kongefamilie, i likhet med den engelske, nedstammer fra dronning Victoria, men dette er ikke godt nok for Tony Blair og britene lenger. Til Daily Deerblog uttaler han:

Den norske kongefamilien må bestemme seg. Den kan ikke være både norsk og engelsk. Hvis nordmennene ønsker å hedre det engelske folk gjennom å spille og synge God save the queen så er det selvfølgelig helt fint, men da får de gjøre det på engelsk. Å lære seg ordene handler bare om pugging, og de som ikke klarer å synge den engelske teksten får heller bare nynne med. Hvis nordmennene derimot ønsker å hylle sin egen kongefamilie så får de heller lage sin egen kongesang.

Han får støtte fra Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann Per Will.Y.Coyote:

Å spille den engelske kongesangen for den norske kongefamilien er til hinder for integreringen Å lære seg norske melodier bør være en forutsetning for alle innvandrere som kommer til Norge. Det er de som skal tilpasse seg norske verdier og lære seg norske toner. Det er ikke Norge som skal tilpasse seg innvandrerne.

Etter at Blairs henvendelse nådde mediene har også bloggerne kastet seg ut i debatten. 1732 Høtten skriver:

Greit det at vi har blitt et flerkulturert land her oppe, men her snakker vi om norges histore, og det var, så vidt jeg har fått med meg, ikke en eneste skotte eller engelskmann som var med på Eidsvoll og skrev under på noen grunnlov. Norges nasjonal sang skal værra en norsk melodi, ikke noe annet, ikke en gang svensk. Noe trøbbel med å lære seg en norsk sang så la være å syng. Kanskje vi kan bruke "Drita full før Drøbaksundet" i stedet? Synts dette er respektløst mot det norske folk som feier nasjonaldagen. Måtte bare få dette ut nå, vondt å våkne opp til noe sånt….

Jonas Gahr Støre har i en pressemelding sagt at for hans del så kan man gjerne synge kongesangen både på engelsk og norsk, engelsk og norsk, engelsk og norsk. Ja, og gjerne fransk med!

Gratulerer med dagen til dem som bryr seg om slikt!

Leave a Reply

%d bloggers like this: