web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Det norske trygghetstyranniet?

Når høyresiden skal portrettere formynderiet her til lands hører vi ofte at «Norge er den siste Sovjetstat.» Det er en dårlig analogi. Østblokken var politistater, men på mange måter mindre moralistiske enn dagens Norge. Drikking, sex og andre laster ble aldri underlagt offentlig kontroll og fordømmelse i Øst-Europa. De kommunistiske landene hadde dessuten et elitistisk utdanningssystem, som fostret idrettsfolk, nobelprisvinnere og briljante sjakkspillere. Landene bak jernteppet var på mange måter tyranniske. Men de var ikke trygghetstyrannier.

via Aslak Nore om Det norske trygghetstyranniet – VG+ – VG Nett.

Jeg ler meg i hjel. Hva er forventet levealder for menn i Øst-Europa nå til dags? 60 år? Mangelen på trygghetstyranni i dagens Russland fører til at halvparten av menn mellom 15 og 54 som dør gjør det av billig og dårlig alkohol. Idrettsfolkene var vel for en stor del dopet, og trygghetstyrraniet Norge har altså fostret sjakkgeniet Magnus Carlsen.  Du kan bedre enn dette Nore!

4 Comments

 • 3 April, 2011 - 3:38 pm | Permalink

  Men det er jo ikke slik at det er Vinmonopolet som gjør at nordmenn lever lenger enn russere. Det er andre forskjeller inne i bildet, noen økonomiske og andre kulturelle.

  “Trygghetstyranniet” hverken sender noen i avgrunnen eller redder noen fra den. Det det handler om er kanskje heller irrasjonell risikovurdering satt i system. Og det er ikke begrenset til sosialdemokratier – du ser det i ulike former i alle velstående land. Væskekontroll på flyplassen og forbud mot proffboksing er to sider av samme sak.

  • Hjorthen
   3 April, 2011 - 3:58 pm | Permalink

   Jeg også synes jo at det kan bli litt vel mye detaljstyring, litt i meste laget av trygggetstyranni. Jeg tror de fleste jeg kjenner er enig i det. Eller…de fleste er enig i at det kan bli for mye, samtidig som de har flust av sine egne kjepphester der de mener at staten burde gå inn og detaljstyre mye mer?

   Jeg er altså forsåvidt enig med Nore i sak, men jeg synes han bruker temmelig dårlige eksempler. Han kan bedre?

 • 3 April, 2011 - 4:15 pm | Permalink

  Det han sier er vel at Norge er mindre fritt på enkelte områder enn de gamle kommunistdiktaturene. Jeg vet ikke om det er riktig, men det er iallefall en interessant påstand.

  Den pragmatiske middelvei er ofte et lurt sted å være. Men den kan også gjøre det til en refleks å le av ideer som kommer fra uventete retninger. Det synes jeg ikke denne kronikken fortjener.

 • Pingback: hitthebutton.org » Blog Archive » Illustrert samfunnsvitenskap

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: