web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Fikk lammestek i posten

 – Det kan være flere mottagere, ifølge politiet.

I dag har seks personer meldt fra til politiet om at de har fått pakker med lammestek i posten.

– Vi har fått inn to nye saker. En til i Holmenkollen og en i Nordstrand. Nå er vi oppe i seks saker og ti personer som er involvert sier operasjonsleder Vidar Hjulstad ved Oslo Politidistrikt, til Hjortheblogg i dag tidlig.

– Mellom klokken 06 og 08.30 i dag fikk vi fire meldinger om pakker, hvor det renner ut sky fra lammesteken, sier operasjonsleder Hjulstad.

– Den ene av disse er en kjent person. Vi vet navn på en av dem og hva han driver med, men går ikke ut med noe navn, sier Hjulstad.

– De andre var ukjente for meg, men vi har navn på alle sammen. De bor på Ljan og i Holmenkollen.

De fire personene som har fått stek i posten er mellom 56 og 85 år ifølge politiet.
– Dette er eldre mennesker og de fleste er pensjonister.

Ingen sammenheng foreløpig
Politiet vet foreløpig ikke om det er noen sammenheng mellom de fire.

– Disse ble urolige og ringte politiet for å spørre om hva de skulle foreta seg. De tenkte på det som skjedde i Sogndal for noen uker siden. Vi dro ut og sikret grytene deres. De tok seg en dusj, vasket opp og ble så rene som de kunne. Deretter ble de sendt til Legevakten for undersøkelser. Deres hus og leiligheter er sperret av, sier Hjulstad.

Lammestekene er sendt til Folkehelseinstituttet, som skal ta prøver. Det kan ta to dager å finne ut om lammestekene inneholder e-colibakterier eller ikke ifølge Hjulstad.

Kan være flere
De fire skal avhøres i ettermiddag og politiet skal undersøke norgespakkene som har blitt brukt til forsendelsene.
– Det kan hende at flere personer har fått pakker uten at vi vet det. Personer som er bortreist, eller får hentelapp i posten på mandag, sier Hjulstad.

Hjortheblogg kommer tilbake med mer.

OPPDATERING:

I en sensasjonell utvikling har en utbryterfraksjon med kontakter til dissidenter innad i Gilde tatt på seg ansvaret for utsendelsen av lammestekene. Dette som et ledd i en kampanje for å få kjøttgiganten til å fokusere mer på pølsesalg og mindre på lammestek og lignende flottenfeierprodukter i fremtiden.  

Eta meir pylse

ETA meir pylse er altså budskapet, og det synes som om disse terroristene ikke skyr noen midler for å oppnå sine mål. 

5 Comments

 • 22 May, 2006 - 8:35 am | Permalink

  Og Gilde går som vanlig ut og sier “Dette skal ikke skje”… Se Gildes nye logo på Nissemanns blogg

 • Pingback: sonitus.org » Blog Archive » Fikk lammestek i posten

 • tb
  22 May, 2006 - 11:20 am | Permalink

  Skal tro om alle de andre produsentene er så mye bedre? Eller om det er som med Tine, at de ble tatt for noe alle de store også gjorde, mht produktplassering?

 • tb
  23 May, 2006 - 9:41 am | Permalink

  I disse gilde tider, en sjelden fugl; et alternativt syn på saken, fra Miljøpartiet De grønne (som jeg føler en viss sympati for, men ikke pimært pga deres miljøprogram ;-)):

  Sakset fra http://valg.gronne.no/ Innlegget sto også i Ny Tid sist helg

  BONDESAMVIRKER:
  Heksejakt på samvirker
  (16.05.06) E. coli-saken er en skandale, men av andre årsaker enn hygienen ved Gilde-anleggene, kan det se ut til.

  TRUDE MALTHE THOMASSEN,
  nasjonal talsperson Miljøpartiet De Grønne

  Det er ikke lenge siden det ble bedrevet heksejakt på bondesamvirket Tine, fordi selskapet hadde betalt for god plassering i butikkene. Den som tjente på saken var Synnøve Finden, eid av tre av Norges rikeste menn. De er nå blitt enda rikere. Hadde man konsentrert seg om et av de andre store selskapene, ville man kommet til liknende resultater, har det senere vist seg. Men det var Tine som fikk gjennomgå. Denne gangen er det kjøttsamvirket Gilde som blir forfulgt.

  E. coli-saken er en skandale, men av andre årsaker enn hygienen ved Gilde-anleggene, kan det se ut til. Allerede fire dager etter at det var meldt inn seks tilfeller av e. coli-infeksjon, gikk Folkehelsa til Mattilsynet og varslet at det var Gildes kjøttdeig som var mistenkt.
  I løpet av fire dager hadde Folkehelsa intervjuet de seks berørte og atten friske familier, fordelt over fire fylker. Instituttet trakk den konklusjon at bøndenes kjøttsamvirke hadde skylden. Det som var felles for sykdomstilfellene var at pasientene hadde spist kjøttdeig. Altså måtte den være årsaken. Men kjøttdeigen viste seg å være et blindspor.

  Deretter fant Folkehelsa ut at noen av de syke hadde spist Sognemorr. Den kom også fra Gilde. Noen tonn kjøttdeig var destruert. Nå ble også pølse og for sikkerhets skyld salami, trukket tilbake. Gilde har fått en grundig knekk.
  Uten tilgang til forskningsdataene er det vanskelig å si noe med sikkerhet. Men av det som er kommet frem i mediene, er rekken av usikkerhetsmomenter lang. Hos den gutten som døde av akutt nyresvikt med spesielle komplikasjoner, er det ikke påvist e. coli. Og bare i to av de første seks tilfellene fant man e. coli i avføringen. Likevel gikk Folkehelsa ut og advarte – ikke mot kjøttdeig generelt, men mot Gildes kjøttdeig. I og med at e. coli-bakterier drepes ved steking, kunne man imidlertid ved denne mistanken ha nøyd seg med å påpeke viktigheten av god varmebehandling. Man kunne også ha sagt at spesielt barn ikke har godt av å spise rå kjøttdeig.

  En pussig side ved Folkehelsas raske utspill er at e. coli O103 vanskelig lar seg spore. Professor Granum ved Veterinærhøyskolen hevder at bakterien ikke kan spores via vanlige kontrollrutiner. Likevel kunne Folkehelsa påstå at seks barn sannsynligvis hadde fått nyresvikt av e. coli-infeksjon fire dager etter at de var innmeldt til registeret deres. Det ene Gilde-anlegget etter det andre ble anklaget som trolig smittekilde, for deretter å bli frikjent.
  Professor Granum gir i Aftenposten 25. mars uttrykk for at e. coli O103 ikke fanges opp av ordinære beredskaps-, kontroll- eller analyserutiner. Bakterien verken kunne eller burde vært fanget opp i noe ledd av produksjonen. Gilde hadde en vanskelig, trolig umulig oppgave, uttaler doktorgradsstipendiat Camilla Sekse. Uansett hvor nøye kontrollanalysene er, ville det vært veldig vanskelig å fange den opp. Problemet er at den ikke vokser som andre bakterier.

  Bakterien er så sjelden at man ikke har hatt tilsvarende tilfeller i andre land. Likevel har Folkehelsa rådført seg med eksperter i utlandet, fortrinnsvis i USA og Storbritannia. Er det for eksempel eksperter fra National Institute of Health? Eller det berømte EU-laboratoriet som er alene om å kunne bekrefte fugleinfluensa H5N1?
  Undertegnede har tidligere gått igjennom en av Folkehelseinstituttets såkalte forskningsrapporter. Den var mer basert på en politisk agenda enn vitenskapelig forskning. Mon det samme er tilfellet denne gang? Folkehelsa er nemlig også engasjert i arbeidet for å ta knekken på de mange drikkevannssamvirkene vi har i Norge. Her benytter man, som i tilfellet Gilde, en «vitenskapelig» innfallsvinkel. Samvirkeideen synes å passe dårlig inn i Folkehelsas prosjekt. Kan det skyldes en arvelig belastning fra grunnleggerne av instituttet: Rockefeller Foundation?

 • 28 May, 2006 - 4:52 pm | Permalink

  selv synes jeg det er dårlig stil å koble sammen ETA og Gilde jeg da. stakkars ETA.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: