web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Mat og Samliv: Gorm I.Sachsen svarer

Dere vet hvordan det er alle sammen. Det er vanskelig det der med mat og samliv. Når forholdet er ferskt så kan man spise hva som helst og når som helst, men etterhvert som tiden går så er det lett for at man går seg fast i mønstre. En vil helst spise tidlig middag mens partneren kanskje foretrekker den sent. Noen liker ikke skalldyr mens den andre ikke kan tenke på noe annet. Noen spiser mye, andre spiser ikke nok. You say tomatoe, I say tomato. Da kan maten bli en kilde til konflikt som i verste fall kan ødelegge hele samlivet, men frykt ikke. Hjortheblogg lanserer nå en ny spalte som garantert vil hjelpe dere gjennom maten og samlivets mange kvaler. Jeg gir herved ordet til matolog og samlivsekspert Gorm I.Sachsen:

Hei hei alle Hjortheblogg-lesere, og velkommen til min nye spalte her på bloggen. Jeg har allerede fått noen brev fra folk som sliter med maten i samlivet, så da setter vi bare i gang.

Eks-en var bedre

Jeg er en kvinne på 35 år med et omfattende liv på kjøkkenet, vel og merke på fantasiplanet. Dessverre er det ikke like lett å leve ut fantasiene, siden samboeren min er av det mer trege slaget. Mens jegt elsker lidenskap og variasjon, krydder og smak, har han hakk i plata når vi skal lage mat. Det blir for mye A4 hvor jeg vet alt som havner i gryta fra vi starter til middagen er konsumert og jeg sovner sulten og utilfreds.

Før hans tid hadde jeg forhold hvor maten var mye bedre, men dessverre vanskeligere hverdager. Spesielt en eks-kjæreste var annerledes, og vi hadde mye spennende, variert, vilter og gøye matretter. Jeg visste aldri hva han kunne diske opp med når det var han som lagde middag, det gjorde at vi spiste mat fra alle verdenshjørner, både på kjøkkenet, i stua og i de fleste andre rom i huset. Noen ganger hadde vi til og med andre menn som middagsgjester.

Slik er det dessverre ikke med min samboer selv om han har andre kvaliteter jeg ikek vil gi slipp på. De få gangene jeg har prøvd å lage noe annet enn standardoppskrifter fra Toro får han helt hetta. Jeg er nå grundig lei av et ensformig kosthold og gir uttrykk for det, men det hjelper likevel ikke. HAr du noen tips til hvordan jeg skal få samboeren min til å spise mer variert?

Kristina

SVAR: Ut fra din beskrivelse tolker jeg at det er han som er den aktive part – den som lager middag, bestemmer når dere skal spise, hva som står på menyen etc. En løsning kan være at dere snur helt på dette punktet, at du tar over på kjøkkenet. Men for å komme dit må han godta en mer passiv rolle. Noen synes det er godtå slippe å tenke på hva man skal ha til middag hver dag. For andre er det helt utenkelig å gi fra seg kontrollen på den måten. Det blir som god gammel pardans – vi er lært opp til å servere eller bli servert.

Går han med på å bytte roller er det viktig å motivere ham til endring og til å få ham til å innse at variasjon og eksperimentering er gøy, at det finnes mer spennende retter enn mexicansk gryte, og at du i første omgang tar hele ansvaret for tilbehør, krydder og koketider. En enkel måte å snu roller på er at du rett og slett gir ham bind for øynene. Så er det opp til din fantasi og dine evner som kokk å gi ham så gode matopplevelser at det frister til gjenopptagelse.

Et annet alternativ er å få ham til å føle seg tryggere i rollen som kokk, noe som ofte gir mer spenning og nytelse for alle som spiser. Trygghet, og å føle seg vellykket når man lager mat er ofte viktig for at vi skal tørre å eksperimentere mer med krydder og uvante ingredienser. Av den grunnn er det vanskelig å forlange en revolusjon, men heller at du finner på små variasjoner, hvitløksbaguetter i stedet for loff, et lite dryss basilikum, et lite ostedryss, og forteller ham hvor godt det smakte etter at dere har gjennomført endringene med suksess. Minn ham på de nye variasjonene og hvor vellykkede de var i hverdagen slik at han føler at han mestrer nye utfordringer.

I tillegg kan du prøve å innføre nye måter å gjøre ting på ved å lese høyt for ham. Du kan lese en oppskrift i Hjemmet for ham, eller vise ham lekre bilder fra en kokebok av retter som du kunne tenke deg å få ham med på å forsøke.

For at han skal bli tryggere kan det hjelpe med grunnleggende kunnskap. Trygghet på kjøkkenet gir evne til å gå videre. Å gi ham en god kokebok til høytlesning kan være en annen vei å gå for å få større variasjon i kostholdet deres.

Noen formanende ord til slutt: Det du ikke må gjøre er å tvinge ham til variasjon ved å bebreide ham. Ikke fortell ham at kjøttkakene hans er gørrkjedelige. Å sammenligne ham med tidligere kokker kan også være helt ødeleggende. Gjør du noe av dette vil han kumme komme til å vegre seg for å spise i det hele tatt, eller reagere med å variere enda mindre. Det vil ihvertfall ikke gi jham den selvtilliten han trenger for å kunne tørre mer, ogslippe seg mer løs. For den muligheten er der hos de fleste, bare de føler seg trygge nok i matlagingssituasjonen.

Hilsen Gorm

2 Comments

  • 1 June, 2006 - 11:49 am | Permalink

    Åh! Håper få å høre mer fra kloke, trygge Grom. Det virker som om han har utrolig mye å komme med. Kan han få fast spalte? På forhånd takk.

  • 1 June, 2006 - 3:02 pm | Permalink

    Åh ja! Gromgutten er snart tilbake med løsningen på nye matutfordringer. Det skal ikke drøye lenge!

  • Leave a Reply

    %d bloggers like this: