web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Slik ser en feminist ut #12

Kvinnen på bildet her heter Jean H.Norris. Hun var den første kvinnen til å bli utpekt til dommer i New York City. Hun ble utpekt til dette embedet i oktober 1919, og New York Times var selvfølgelig på plass for å dekke denne store dagen i amerikansk rettshistorie.

Så det begynte ganske bra, men dette er ikke en sånn typisk kvinner kan-historie, selv om dommer Norris absolutt kunne både det ene og det andre. Hun var høyt på strå i mektige Tammany Hall, som hadde mange fingre med i det politiske spillet i New York i begynnelsen av forrige århundre. Hun var en markant aktivist i kampen  for stemmerett for kvinner, og var også president i National Woman Lawyer Association.

Men tidlig på 30-tallet ble en kommisjon satt ned, ledet av den tidligere dommeren Samuel Seabury, for å se på hvordan det egentlig sto til med det lavere rettssystemet og politiets arbeid i New York. Man kan vel konkludere med at dommen var ganske knusende.

Seaburykommisjonens undersøkelser viste at politiet, dommere, advokater, og kausjonister drev en relativt omfattende konspirasjon der de presset penger av folk som hadde blitt arrestert. Enten de nå var skyldige eller ei. Mange av dem var faktisk uskyldige, kvinner fra arbeiderklassen, ble satt i klemma av politifolk som løy og betalte vitner for å backe opp historiene de fant på. Det ble gjort klart at fengsel var umulig å unngå, om man ikke hostet opp penger. Og disse fattige folka hadde ikke råd til advokater. Undersøkelsene viste at mange punget ut med sparepengene sine for å unngå fengselet, mens andre ikke ville, eller kanskje ikke kunne, betale for seg. Da vanket det fengselsstraff. 51 uskyldige kvinner sonet dommer i Bedford, gjerne for prostitusjonsanklager.

Og en god del av disse hadde vært innom rettsalen til dommer Jean H.Norris, som dessuten var deleier i et kausjonistfirma som opererte i hennes rettssal. Seaburykommisjonen tiltalte henne for seks punkter, og hun ble kjent skyldig i fem av dem. I juni 1931 ble hun erklært uskikket for sitt embede, og fjernet fra retten.

Men ingen kan ta fra henne at  hun var den første kvinnelige dommeren i New York City.

Leave a Reply

%d bloggers like this: