web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Rett før det smeller

Fortino Samano, en av Zapatas løytnanter under den meksikanske revolusjonen. Bildet er tatt i 1917, noen få øyeblikk før eksekusjonspelotongen får ordren om å fyre løs. Kan man se redselen i øynene hans? Smilet er bare en maske? Eller er det bare fordi vi vet at mannen bare har noen få minutter igjen å leve at vi ser det?

3 Comments

 • TB
  7 July, 2011 - 8:01 am | Permalink

  Døyr fe;
  døyr frendar;
  døyr sjølv det same.
  Men ordet um deg
  aldri døyr
  vinn du eit gjetord gjævt.

  … akkurat i det øyeblikket der var han kanskje forbi redselen? Men smilet er vel en maske, en del av iscenesettelsen av sin egen død og sitt ettermæle, ryktet og fortellingen om en mann som møter døden med et glis?

  Som smil betraktet må vel det forresten plasseres i kategorien stivt smil? 😉

 • Konrad
  7 July, 2011 - 3:33 pm | Permalink

  Jøss, dette må bildet må jo være legendarisk, likevel har jeg aldri sett det.

  Dette gir vel begrepet “keep your cool” et nytt referansepunkt.

 • Hege
  7 July, 2011 - 8:19 pm | Permalink

  Jeg har akkurat lest biografien over Moritz Rabinowitz, og han forteller om hvordan han mistet redselen for å dø etter at han ble dødsdømt, – han nærmest så fram til å bli ferdig med skiten. Kanskje det er sånn. Det holder med undring for meg, – jeg vil helst slippe å teste det utover teorien.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: