web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Slik ser en feminist ut #13

Jeg pleide å lese om Betty Ford-klinikken i ukeblader uten å bry meg noe større. Hva brydde vel jeg meg om avdanka stjerner med alkoholproblemer? Liza Minelli og Elisabeth Taylor? Det var ikke min generasjon. Men så kjøpte jeg Warren Zevons Sentimental Hygiene, og hørte fyren synge om da han forlot Music City i baksetet i en limousine for et opphold på Detox Mansion, der nede på Siste Pust Farm. It’s tough to be somebody, it’s hard not to fall apart, up here on rehab mountain we learn these things by heart. Det er Betty Ford-klinikken han synger om, og selv om han juger når han hevder han raket løv og ryddet gårdsplassen med Liza Minelli og Liz Taylor, så fikk det meg i hvert fall til å se på Betty Ford og klinikken hennes i et litt annet lys.

Betty Ford døde på fredag, 93 år gammel. USAs førstedame fra 1974 til 1977, gift med Gerald Ford som hun var, men hun sto ikke akkurat stille i sin manns skygge Betty. Hun uttalte seg villig vekk om politiske saker, var en ivrig forkjemper for likestilling, i tillegg til å være åpen om sine egne rusproblemer og sin egen brystkreft. Hun var en populær dame, om enn ikke blant de mer konservative republikanerene, forståelig nok, hun var jo for fri abort, og hevdet at hun ikke ville blitt verken sjokkert eller overrasket om det viste seg at hennes datter eksperimenterte med marihuana og førekteskaplig sex. En gang uttalte hun at hun nå vel hadde fått spørsmål om alt, unntatt hvor ofte hun og Gerald hadde sex, men hvis hun nå hadde fått det spørsmålet ville hun svart “så ofte som mulig”.

Ikke akkurat Barbara Bush altså.

Gerald Ford er den eneste amerikanske presidenten som ikke har blitt valgt av folket, verken som president eller visepresident. Han ble utnevnt av Richard Nixon etter at Spiro Agnew måtte trekke seg, og erstattet Nixon ti måneder senere, da Nixon selv måtte gå. Når han forsøkte seg vendte folket tommelen ned, de ville ha Jimmy Carter i stedet. Ford gjorde i grunnen ikke så mye av seg, utover å forsøke å bringe en slags verdighet tilbake til Det Hvite Hus etter Watergate. Faktum er vel at av dette presidentparet er det Betty som har hatt den sterkeste og mest langvarige innflytelsen på samfunnet.

Bildet over her, der Betty står på bordet i kabinettrommet i Det Hvite Hus er tatt av David Hume Kennerly.  (Jeg vet ikke om de legger ut notatblokker på det bordet lenger, men jeg er ganske sikker på at askebegerene er borte.)  Bildet er tatt på Gerald Fords siste hele dag som president, og bildet havnet i Ford-arkivene, gjemt og glemt helt til 1995. Da skulle Kennerly gi ut bok, og bildet dukket opp igjen. Kennerly viste det til Gerald Ford før publisering, og den gamle presidenten var skeptisk.

– Åj, Betty kommer ikke til å like dette.

Men han sier ingenting når Betty kommer inn i rommet. Hun ser på bildet, og begynner å le.

– Dette hadde jeg helt glemt, det er så bra!

– Du har ikke noe i mot at jeg bruker det?

– Nei, det er et fantastisk bilde!

President Ford ser på henne.

– Men Betty, du har aldri fortalt meg at du gjorde det der.

Hun smiler til ham og sier.

– Det er mye jeg ikke har fortalt deg Jerry.

2 Comments

 • 10 July, 2011 - 2:47 pm | Permalink

  Det rare er at eg satt og høyrde på Warren Zevon akkurat no

  • Anonymous
   10 July, 2011 - 8:56 pm | Permalink

   Et eksempel til etterfølgelse!

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: