web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Harry Potters Last Stand

En snau halvtime etter at premieren på Harry Potter og dødstalismanene er ferdig gidder vi ikke dra frem de store analysene. Etter hver bok, etter hver film, har jeg skrevet et eller annet om at verken bøkene eller filmene egentlig er så fryktelig gode, og allikevel sluker vi dette med hud og hår. Vel nå skrev jeg det igjen, enda jeg hadde tenkt å la være. Potteruniverset har vokst seg større enn bøkene de er basert på, og jeg var slettes ikke den eneste som hadde en klump i halsen på vei ut av kinosalen nå i natt.

Historien er fortalt til veis ende, det blir ikke mer Harry Potter nå, og det er helt greit. Men dette er slutten på en epoke. Harry Potter har vært en del av livet mitt, livene våre, i mer enn ti år nå. Mange har blitt voksne sammen med ham. Selv har jeg nå Harry Potter uløselig knyttet til en hel rekke steder, ting, opplevelser fra disse årene, at det er vemodig at det er over. Minnene strømmer på, fra Sauland der vi leste de første bøkene, mens jeg jobbet som butikksjef på Notodden Libris og solgte Potter-bøker så det ljomet etter. Kidsa som synger Dumme dumme McSnurp i baksetet på Valebøveien. Fra Bed and Breakfast-stedet utenfor Southwold der vi pløyet gjennom bok fem etter tur. Fra Lowestoft, der vi så den tredje filmen i en nedslitt kino, med innlagt pause midt i filmen så folk fikk tatt seg en røyk, fyllt opp med godis, og tømt blæra. Thomas som spiller Harry Potter på Gamecuben, jeg husker ikke lenger hvilket nummer i rekka spillet var, men det var en svær kjele der som var litt aggressiv og måtte håndteres. Dette var for vanskelig for ham, så jeg måtte hjelpe ham med det gang etter gang etter gang. Jeg var så lei av det spillet at jeg holdt på å klikke. Magnus som spiller Lego Harry Potter, og er redd for trollet slik at jeg må hjelpe ham med det. Gang etter gang etter gang, helt til han plutselig klarer det selv og ikke trenger hjelp lenger.

Og nå altså, den siste filmen på premiere her i Høljebyen. Klokka 00.01 den 13 juli 2011. Nå er det slutt. Takk for følget Harry, på mange måter er du en ganske kjedelig helt, Dumbledore er en overvurdert tusseladd, og det er dessuten som regel Hermine som rydder opp, men det er greit. Vi legger alt det der til side. Det har vært hyggelig å ha deg med på reisen gjennom disse årene, på en måte virker det som en evighet siden vi første gang sto på Kings Cross sammen og lurte på hvor vi egentlig skulle. Samtidig så har det gått utrolig fort. Men sånn er det jo alltid. Tida venter ikke på noen, unntatt kanskje på dem som har en tidsvender, en usynlighetskappe, et snikoskop og et ukruttskart.

Vi sees nok igjen, både i bok, film, og i Xbox-versjon. Selv om ting nå aldri helt blir det samme igjen.

7 Comments

 • Kristine Løwe
  13 July, 2011 - 2:33 pm | Permalink

  Hei! Bra skrevet. Har lagt opp bloggposten din som dagens anbefaling på Lesernes VG (som jeg styrer ved siden av skrivejobben min i sommer)

 • Sm
  13 July, 2011 - 6:17 pm | Permalink

  Koselig blogg:-) Det er med Harry Potter som med som med Asbjørnesen og Moe, James Bond etc. Du børster støv av de, leser de om igjen, ser filmene i reprise for n’te gang. Vi har alle noe vi ikke blir lei av, og vi trenger alle en type virkelighetsflukt, stadig mer påtrengende i dagens samfunn.For meg er Harry Potter et fristed og skulle vel ønsket meg en tryllestav til å gjøre verden bedre.

 • Anonymous
  14 July, 2011 - 6:52 am | Permalink

  veldig enig, Hermine er helten i serien..

  • Joachim Mizanin
   14 July, 2011 - 9:08 am | Permalink

   blir som at sam egentlig var helten i ringenes herre;)

   • Anonymous
    14 July, 2011 - 9:12 am | Permalink

    jepp, noe han også var. uten han ville de alldri kommet frem, han reddet showet mang en gang:-)

    er jo litt slik i det virkelige livet også, de på gulvet gjør alt arbeidet så kommer sjefen inn når alt er ferdig og tar æren for det…

 • Pingback: hannelk – Siste Harry Potter med en “muggle”

 • 2 August, 2011 - 9:17 am | Permalink

  Nja. For meg sluttet det på sett og vis med den siste boken.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: