web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Noen forvirrede tanker 22.07.11,

 

Faen for en dag dette har vært. Jeg innser at det siste noen er interessert i akkurat nå er en oppramsing av hvilke forvirrede tanker jeg har hatt i løpet av disse åtte eller deromkring timene som har gått siden bomben eksploderte ved regjeringskvartalet, men jeg må bare harve ned noe. Få det ut av systemet. Som om det betyr noe. Som om noe som helst egentlig betyr noe.

Jeg var på jobb når det skjedde. Først bare en overskrift på en av nettavisene. Eksplosjon i Oslo sentrum. Tenk om det var et terrorangrep, tenkte jeg, det skulle tatt seg ut. Haha liksom. Jeg gadd ikke klikke meg inn og lese hva det dreide seg om en gang. Jeg kjenner nettavisene på gangen, jeg visste at dette var en sånn derre Blaposten kommer tilbake med mer-sak, uten noe som helst egentlig informasjon. Er det noe alvorlig finner jeg fort nok ut det. I stedet leste jeg om TV2 som kansellerer Bingo Bingo.

Ja, jeg gikk på en smell der. Ikke lenge etter begynte bildene å dukke opp, SMS på telefonen, og alvoret begynte å synke inn. Jeg får et flashback til 11 september i 2001, da var jeg også på jobb i butikken, en annen butikk riktignok, og fikk med meg at et fly hadde smelt inn i World Trade Center. Og så ett til. Først et par timer senere fikk jeg sett det på TV.

I det lengste tviholdt man jo på teorien om at dette bare var en merkelig ulykke. Gasseksplosjon. Støttet av et par på Twitter som mente at dette i hvert fall ikke kunne være noen bilbombe, joda, det var nok gass. Men vent, regjeringskvartalet? Departementene? Kjenner ikke jeg noen som jobber der? Håper hun er på ferie. Og det var hun. Heldigvis. Men alle var ikke like heldige. Bilder dukker opp på Twitter som viser minst to døde, flere skadede. Faen. Håper virkelig det bare er en ulykke. Noen mener eksplosjonen skjedde i fjerde etasje, i en kantine. Kan det ha vært en gassflaske?

Men det kunne jo ikke det. Politiet bekrefter at det er en bombe. Det er et terroranslag. Og en strøm av tanker farer gjennom hodet. Følelser. Sinne først og fremst. Hva faen er meningen med dette? Norge er et lite filleland i de fleste sammenhenger, selv om vi bomber Libya og har soldater i Afghanistan, hva i all verden tror man at man vil oppnå med å sprenge bomber i Oslo sentrum?

Ja, for jeg trakk selvfølgelig forhastede konklusjoner jeg også. Som du selv antagelig gjorde. At dem som sto bak måtte ha en eller annen tilknytning til et eller annet islamistisk miljø. NRK trakk i hvert fall den konklusjonen, skjønte jeg via Twitter, for der hadde man fort fått på plass terroreksperter til å snakke om saken, og selvfølgelig ble både Al Quaida og Krekar nevnt.

Ja, jeg trodde aldri noe på Krekar da, men jovisst trodde jeg det som alle andre trodde. Og jeg var ganske sint inne i meg, sint og sjokkert, og etterhvert ganske irritert på dem som nå mante til å holde hodet kaldt. Her måtte vi ikke stemple grupper, ikke hoppe på konklusjonene før vi visste. Være sindige. Men jeg hadde ikke noe lyst til å være sindig. Jeg ville at de skyldige skulle tas, og at vi sørget for at dette aldri skjedde igjen. Koste hva det koste ville. Jada, en liten fornuftens stemme fortalte meg at jeg ville se litt mer balansert på dette om noen timer, noen dager, eller i hvert fall noen måneder, men akkurat der og da ønsket jeg at alle disse fornuftens røster kunne ta seg en bolle og ti still i et kvarters tid.

Så irriterte jeg meg over dem som manet til å droppe eventuelle morsomheter omkring dette, jeg har stor tro på morsomheter og galgenhumor både som forsvarsmekanisme og terapi, og selvfølgelig er det lov til å bruke hue og spare de mest smakløse vitsene til senere, men litt må man tåle. Selv tweeter jeg noe om at Carl Bildt har uttalt at nå er alle nordmenn, og takk skal dere faen meg ha, jævla terrorister. Jeg dropper å skrive at endelig blir det i hvert fall stille om Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd i Tour de France noen dager.

Og så kommer det folk innom butikken for å kjøpe Koss headsett og få seg nye simkort, og jeg har mest lyst til å spørre dem om de vet hva som skjer, har skjedd, og om ikke de bør skynde seg hjem for å følge nyhetene, men jeg slår det fra meg. I stedet tar jeg på meg jovial butikkmann-maska, og drar inn noen kroner i kassa.

Twitter og andre sosiale medier har vært uvurderlig når det gjelder å følge denne saken fra minutt til minutt. Et ypperlig filter til nyheter, langt bedre enn å surre rundt i nyhetsstrømmen på egen hånd. Noen klager over reaksjonært møl på Facebook, men i min strøm har jeg så godt som bare hatt fine folk. Men i begynnelsen synes jeg Twitter bidrar mest til å piske opp stemningen av frykt, sinne, forvirring, inne i meg. Jeg tenker at det hadde vært bedre å skumme nettavisene, og late som om det hele er noe jeg bare kan ignorere, mer eller mindre.

Rett før stengetid kommer nyheten om at det er skyting på Utøya.

Flopsy og jeg tester byens nye burgersjappe for første gang. TV’en står på, bilder fra Oslo, litt om Utøya, men der henger man ikke helt med. Skjønner ikke alvoret. Skjønner ikke at dagens mest sjokkerende handling faktisk ikke er bilbomben, men det som har skjedd på AUFs sommercamp på Utøya. Det skal fortsatt ta litt tid før det synker inn.

I mellomtiden rekker jeg å irritere meg mer over enkelte meldinger ute på det evig sosiale internettet. Som den som ramser opp lista, New York 11.9, Madrid 11.3 London 7.7. og nå altså Oslo 22.7. Jeg får lyst til å påpeke at det mangler noen byer og datoer på den lista.  Bagdad 23.11, 18.4, 14.9, 25.10, 3.2, 8.12, 5.1 og 22.1 f.eks. Bare for å nevne noen. Men jeg gidder ikke. Jeg er ferdig med å krangle på internett. Livet er for kort. Jeg er for gammel.

Men så begynner ryktene å surre. Kanskje så mange som 30 døde på Utøya. En handling så vanskelig å forestille seg at man ikke kan tro det er sant. At det er et sykt idiotisk thrillerplot. Og nå er jeg ikke sint lenger. Bare fortvilet. Har egentlig mest lyst til å krype under dyna og kanskje felle en liten tåre. Sovne og våkne igjen, og kanskje finne ut at det bare er en vond drøm. Når politiet bekrefter at det er ni-ti døde så kobler jeg meg av en stund. Når ti døde føles som en lettelse, i stedet for 30 pluss, da er det ganske ille.

Når jeg kobler meg på igjen snakkes det om at dødstallene vil stige, kanskje er det så mange som 50. Jeg burde holdt meg i senga.

Ja, og så var det jo ikke Al Quaida eller noen lookalikes allikvel. Det var jo til pass for meg, og enda mer til pass for mange andre. Det var altså en norsk nordmann fra Norge, slik det ser ut i dag har han vært involvert i både bomben i Oslo og det som skjedde på Utøya. Muligens på egen hånd, det vil vise seg. Navnet hans er offentliggjort, og vi er mange som har sjekket Facebook-profilen og Twitter-kontoen hans. Nå ser jeg at det begynner å dukke opp anti-fansider på Facebook.

Jeg har sittet på Twitter noen timer i kveld, og folk gjentar og gjentar at de er glade i hverandre. At nå må vi holde sammen. Det er fint.

Men utenfor Twitter strømmer mobben til anti-fansidene opprettet for å slenge skjellsord ut i natten. En fyr jeg følger på Facebook lover at jødene skal straffes for det som skjedde i i Oslo i dag.

Det er mulig vi holder sammen i kveld, men når vi våkner i morgen tidlig er jeg redd det er kaldt, og vi er like alene som vi alltid har vært.

11 Comments

 • 23 July, 2011 - 8:14 am | Permalink

  Eg var blant dei som ikkje ville dra vitsar i går. Simpelthen fordi eg ikkje ville drive analyse eller spådom, og difor heller ikkje med smaklausheter, eg ville la ting utspele seg. Det tyder ikkje at eg ikkje verdsatte andre sine vitsar. Deriblant din, eg flirte godt då.

  Og eg flirte godt fleire gonger for meg sjølv, utan å trykke på send eller publish, for gud betre meg det var mange usmaklege tankar som gjorde seg gjeldande i går.

 • 23 July, 2011 - 9:44 am | Permalink

  Det mest utrolige er at en kraftig bombe i regjeringskvartalet plutselig ble blåbær…

  • 23 July, 2011 - 10:14 am | Permalink

   Ja, det er helt vanvittig. Men det går an å forstå at man bruker en bombe, at man kan se folk, barn, inn i øynene og så bare plaffe dem ned. I slike antall. Det er uforståelig. Rett og slett uforståelig. 

 • 23 July, 2011 - 5:39 pm | Permalink

  Vi er forvirret alle sammen. Sjokkert. Triste. Du setter ord på noe av det. Takk!

 • Anonymous
  28 July, 2011 - 12:23 pm | Permalink

  Meget godt skrevet, og jeg mener da bestemt du har greie på det du skriver også;) De som handlet Koss høretelefoner. var nok i sjokk, og ville gjøre annet enn å høre nyheter;)

  http://www.vargas12.com/2011/07/anders-behring-breivik-kald-beregnende-og-ond/

  Takk for et flott innlegg Hjorthen!

  Vargas

  • Elisabeth-Johansen
   28 July, 2011 - 2:00 pm | Permalink

   Skriv din kommentar her.Nå er ikke jeg like god til å formulere meg skriftlig som du,men det du skriver erkunne jeg ikke ha sagt bedre selv.

   Liv

 • Ole
  28 July, 2011 - 2:34 pm | Permalink

  Veldig bra skrevet. Nå må vi holde sammen, sammen mot frp.

 • Derpeiper
  28 July, 2011 - 2:58 pm | Permalink
 • nora
  28 July, 2011 - 3:32 pm | Permalink

  problemet her i landet har vært mye fokusert på islam osv. som har gjort folk er redde for oss. spes. frp har skapt et fiendtlig bilde av muslimer og invandrere. frp har ikke tatt opp problemstillinger som gjelder kommuner og annet landet trenger. som f.eks mer hjelp til fattige folk her i landet osv. men mer fokusert på invandrere og muslimer. det er ikke rart folk føler hat og reddsel. dette har gått veldig inn på oss muslimer. har følt meg rett og slett hatet. er heler ikke glad for det som skjedde av denne syke mannen, for dette har skap mer reddsel for oss alle. men vi er alle mennesker med kjøtt og blod og skal støtte hverandre hele tiden uansett hva. og heler fokusere på å få tatt disse syke menneskene.

  • Anonymous
   28 July, 2011 - 3:38 pm | Permalink

   Jeg er enig i at Frp har bidratt til å piske opp en stemning, og jeg håper at de nå benytter denne anledningen til å ta et ekstra langt blikk på seg selv. Men noen folk ville sikkert vært redde helt uten Frps hjelp også, og de har en selvfølgelig rett til å uttrykke sin redsel. Frp må gjerne snakke deres sak, men jeg håper altså nå at de tar en gjennomgang på hvordan de gjør det.

   Jeg er ellers ikke enig i at Frp ikke har tatt opp andre problemstillinger, men når det kommer til at vi skal støtte hverandre, der er jeg med!

 • 16 June, 2016 - 3:17 pm | Permalink

  Hei, kan du fjerne bildet i saken. Jeg har tatt bildet og er ikke blitt forespurt om det er OK at det brukes her. Alternativt kan du ta kontakt fredrik@felixfeatures.com så kan vi bli enig om et honorar som dekker de fem årene det har ligget på bloggen din.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: