web analytics

Sko-valet 2011

Frps Frank Willy Djuvik gir alt for å vinne ungdommens gunst

Då eg fekk vite at eg skulle få ha den æra å skrive om valet her i Firdaposten, fire laurdagar på rad, så spurde eg på Twitter om det var noko spesielt dei meinte eg burde skrive om. – Ta for deg skorna til politikarane, var det ei som foreslo. – Skriv om skotyget til kandidatane, det avslører mykje! Eg må nok seie at eg i fyrste omgang ikkje heilt lot meg rive med av det etter alt å døme velmeinte forslaget. Eg takka for innspelet, eg er jo ein høfleg mann når eg hugsar på det, men eg tenkte nok at var det noko eg ikkje skulle skrive om, så var det skovalet til dei fremste politikarane i Flora kommune.

Men så hadde det seg slik at eg i eit svakt augeblikk forvilla meg inn på Haffen ein vakker onsdagskveld, den siste augustkvelden i valåret 2011. Blant all den kjekke ungdommen kunne ein observere fleire av dei meist profilerte politikarane i kommunen. Ungdommen bad inn til paneldebatt om storskjerm, PlayStation og videoprosessor på Haffen, og politikarane dukka  opp for å gje dei det. Både debatt og utstyr. Men ikkje før etter valet. Om rådmann Heggheim blei bekymra for budsjettet sitt no, så kan eg berolige ham. Alle som har vore på kino med salen full av ungdommar, popcorn, mobiltelefonar med store skjermar, og halvanna liter coca-cola veit at ungdommen ikkje kan konsentrera seg om noko som helst meir enn fem minuttar av gongen. Det er nesten to veker att til valet, innan da har dei gløymd at dei i det heile tatt var på Haffen den kvelden, og om det skulle ringje ein bjelle langt der bak i hodet, den 13 september, var det ikkje noko med ein lastebil som skulle kome med flatskjermar og det eine med det andre, så er det berre å skulda det heile på Knut Andor Nesse og Demokratisk solidaritet. Dei var ikkje til stades, men det er det ikkje nokon som hugsar.

Dei snakka om andre ting også. Som korleis dei skal få ungdommen til å flytta heim igjen etter utdanning. Om vidaregående skule. Om Rota, om fjorddeponi, om turstiar, om arbeidsplassar, stemmerett for sekstenåringar, desentralisert høgskule, traineestillangar og rusforebyggande tiltak. Odd Bovim frå Venstre forsikra om at han var edru, Bengt Solheim-Olsen hausta så mykje latter for slagordet der han rima grått med blått at han for sikkerhets skuld dro det to gonger, Bente Frøyen Stendal måtte innrømme at ho ikkje eigentleg hadde fått til noko særleg i sine år som ordførar, men og at ho ikkje hadde gitt opp av den grunn. Frank Willy Djuvik meinte at det var meiningslaust at dei som skulle bli rørleggarar måtte lære fransk, og eg fekk ein lys ide. Hva om man i stadet for å lære rørleggerspirene på yrkesfagleg fransk, heller lærte akademikerspirene på allmennfag å fikse rørene sine sjølv? For kor mange rørleggarar treng ein eigentleg? Kor vanskeleg kan det vere å legge eit røyr? Kor tilfredsstillande hadde det ikkje vore for ein spirrevipp med master i nordisk om han kunne sette seg på ramma og legge ein dugandes kabel i eit røyr han har lagd sjølv? Tenk på alle pengane vi kunne spart på å legge ned røyrleggarutdanninga og andre yrkesfag som ingen uansett bryr seg om? Dei pengane kunne vi brukt på franskkurs til dei som går på trygd, dei er uansett dei einaste som har tid til å dra til Frankrike og praktisere. Og la oss være ærlege. Akademikarar er ikkje særleg høgt verdsatt her i landet. Mange av dei tjener så dårleg at dei ikkje har råd til å leige inn ein polakk til å pusse opp badet svart. Lær dei å fikse det sjølv, så slepp dei å være misunnelege på røyreggjarpalasset på andre sida av gata.

Men eg er ikkje på val, utruleg nok, eg er berre ein skarve tilhøyrar, og eg må tilstå. Eg syntes paneldebatten denne onsdagskvelden var dørgande kjedeleg. To timar og vel så det av livet mitt som eg aldri får tilbake. Eg veit ikkje om det hjelper å skulde på nokon andre enn meg sjølv, eg er sikker på at alle politakarane gjorde sitt beste, det var ingen som dumma seg ut på noko vis. Problemet er at det ikkje er nokon som skiljar seg ut heller. Det fantes ingen skiljelinjar. Ingen ueinigheit. Alle var til ein kvar tid einig med siste talar. Som ein velgar som ennå ikkje har bestemt seg for kven eg skal røyste på, så er eg akkurat like dum nå som eg var føyr debatten starta. Eg ser ikkje kor kampen skal stå. Nye tider krev nytt mannskap er slagordet til eit optimistisk Høgre i opposisjon, men om det nye mannskapet skal følge samme kursen som det gamle mannskapet kan det for ein stor del vere det same kven som styrer?

Mens eg sit der på barkrakken og saknar ein liten whisky slår det meg at den ideen om å skrive om politikaranes skotyg ikkje er så dum som ein fyst kunne tru. I kvart fall var det mi oppfatning etter denne debatten at den største skilnaden mellom kandidatane faktisk var skotyget. Kvifor ikkje like gjerne la skorna vise veg til hvilket parti du skal stemme på om ein drøy veke?

Basert på objektiv vurdering av kandidatenes sko denne onsdagskvelden vil eg demed hevde at det var Bengt Solheim-Olsen som gjorde det mest solide inntrykket. Ein skal ikkje selge Lottussen føyr skinnet er skore til, ting kan fortsatt endre seg, men i det vi er på veg inn på oppløpssida er det Høgre som har tatt ledelsen i sko-valet 2011. Så får vi sjå om dei klarar å unngå å tråkke i hundebæsj, eller pådra seg stygge gnagsår den siste veka då.

Leave a Reply

%d bloggers like this: