web analytics

Jeg gir vel blaffen i vindmøller

Skrekken fra...ikke verdensrommet men den danske landsbygda: En VINDMØLLE! Be afraid!

Jeg betaler skatt, og stemmer hver gang det er valg, slik at byråkratiet og politikerene kan sette seg inn i vanskelige saker og fatte beslutninger på mine vegne. Det er jeg godt fornøyd med. Da kan jeg fortsette min vanlige praksis der jeg velger standpunkt etter hvem som fremstår som dummest i media. Nå for tiden går det hett for seg i Høljebyen, der Elkem Fornybar Energi AS og Zephyr AS vil bygge vindmøller på Guleslettene. Det har resultert i en aksjonsgruppe mot vindkraft, mange leserbrev, og plenty med sterke meninger.

Og siden så mye av det som kommer frem er så dumt at jeg ikke en gang orker å himle med øynene, så er jeg altså for vindkraft, og hver gang noen av motstanderene uttaler seg til Firdaposten blir jeg en større og større tilhenger. Eller burde jeg kanskje si fan?

La oss nå bare ta et par eksempler. På lørdag var aksjonsgruppa mot vindkraft ute for å informere de lørdagshandlende om hvorfor vi må si nei til monstermaster med propell på Guleslettene. Jeg siterer fra Firdapostens dekning:

– Vi er opptatt av at folk setter seg inn i det for det har mykje å sei for Florø om vindmølleturbinane kjem. Desverre virka det som mange ikkje har gjort det. Nokon seier dei er i mot eller for, men kan ikkje argumentere for kvifor dei er det, seier Siri Stavang i aksjonsgruppa.

Ho meiner folk må tenkje på korleis dei ønskte at Florø skulle vere når dei busette seg her og siktar til at vindmøllene vil vere godt synleg frå Storeåsen, Brandsøyåsen og Botnaholten.

Dette er alt som står i Firdapostens sak, og siden vi vet hvordan den avisa prioriterer nettutgaven sin må vi ta høyde for at det ble sagt noe mer til dem man var ute for å opplyse. Men altså. Som innflytter til Høljebyen så tok jeg Stavang på ordet, jeg satte meg ned for å tenke etter hvordan jeg ville Florø skulle være når jeg valgte å bosette meg her, og jeg kom frem til at muligheten for å skimte vindmøller i horisonten fra byens nærmeste åskanter hadde hatt akkurat null betydning for det valget. Den eneste utsikten jeg brydde meg om var utsikten til å få ligge med Flopsy. Jeg kan ikke se at vindmøller betyr noen begrensninger på akkurat det.

Jeg vil dessuten anta at de fleste møllemotstanderene er født og oppvokst i området, og dermed har vanskelig for å tenke etter hvorfor de bosatte seg her. For alt jeg vet kan det jo være at de i sin tid valgte å la være å flytte herfra fordi det ikke var vindmøller her, men det virker litt usannsynlig?

Og så har vi Jacob Nødseth da, som kritiserer vindkraftselskapet for informasjonsstrategien sin etter at de sendte ut invitasjon til et informasjonsmøte med veldig kort frist. Nødseth syntes dette var både tåpelig, frekt, og lot seg provosere. Han har kanskje tatt sikte på å bli kommunens svar på Siv Jensen, og være dypt sjokkert hver gang noe går i mot ham, hva vet jeg. Uansett faller mye av kritikken til jorden når det etterhvert kommer frem at årsaken til at man kalte inn til informasjonsmøte i første omgang var at man, på oppfordring fra kommunens administrasjon, hadde forsøkt å få holde et informasjonsmøte for politikerene, men de hadde takket nei.

Noen mener at muligheten for å skimte vindmøller i horisonten vil ødelegge Flora som friluftskommune, og gå sterkt utover livskvaliteten vår. Andre mener at vi ikke skal tillate utbygging siden utbyggerene kommer fra utlandet. Eller enda verre: Fra østlandet.

Og det er liksom det nivået debatten ligger på heromkring.

Det finnes helt sikkert gode argumenter både for og mot vindkraft, jeg foreslår at motstanderne dropper føleri, og prøver å finne noe litt mer håndfast.

21 Comments

 • Isabel
  6 November, 2011 - 9:08 pm | Permalink

  Takk.

  For å svare som fjåsete, og ikkje som ein av politikarane (som uansett er idiotar, i følgje kommentarfeltet på firdaposten): Skal tru om motstand frå Florø gjer meg meir eller mindre positiv til utbygginga i Bremanger? Alt i alt er det nok, desverre for dei, vi i Bremanger som bestemmer.

  • Anonymous
   6 November, 2011 - 9:11 pm | Permalink

   Hvilket antagelig gjør motstanden enda større i Florø? Tenk at BREMANGER skal få bestemme noe som helst?!? Atpåtil så er dere jo til og med stort sett positive?

   • Isabel
    6 November, 2011 - 9:19 pm | Permalink

    Akk ja! Positive og uvitande. Eller, positive fordi vi er uvitande. Det var iallfall det eg las at vi var.

    Dette kunne eg sagt mykje om kjenner eg. Mest fordi eg blir irritert når folk finn på “fakta” og kallar oss for uvitande.

 • Anonymous
  7 November, 2011 - 8:37 am | Permalink

  “Not in my neighbourhood” kalles dette. Klimavennlig energiproduksjon….det vil vi ikke ha i nabolaget…

 • 8 November, 2011 - 5:05 pm | Permalink

  Bra blogg! Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg  

 • Spooky
  8 November, 2011 - 6:09 pm | Permalink

  Vindkraft er svært ineffektivt, man får lite strøm ut av hver mølle. Det gir lite og dyr kraft.

 • Hc
  8 November, 2011 - 9:20 pm | Permalink

  For dyrt og for lite effektivt.

 • 9 November, 2011 - 12:06 am | Permalink

  Men er det helt utenkelig at dette vil bedre seg etterhvert som teknologien blir bedre, og vindkraft mer utbredt? Mener jeg har lest noe om at Siemens mente at vindkraft ville klare seg fint uten subsidier innen 2020 eller noe sånt?

 • Anonymous
  9 November, 2011 - 12:32 am | Permalink

  Atomekraftverk er tingen som man skal løse energikrisen som er rett rundt hjørnet. Spørsmålet er om vi vil være tidlig eller sent ut? Er typisk Norsk å halte etter det selvfølgelige =)

  • Anonymous
   9 November, 2011 - 3:59 pm | Permalink

   Atomkraft blir fremtidens kraft, men da som Thorium-kraft.
   Norge har store forekomster av Thorium og bør forske på det. Dette gjøres nå i India.

   • Ostense
    9 November, 2011 - 4:30 pm | Permalink

    Forskes og forskes… Thorium har ingen framtid av flere grunner..Økonomisk og teknisk er det svært tunge prosesser så det er uaktuellt før strømprisene er 10 ganger så høye som idag. Men en kommer ikke unna en meget ubehaglig side ved å bruk Th. En produserer gamma stråling. Veldig vansklig å beskytte seg mot. Nå er ikke Uran veldig billig heller så en veldig stor framtid har nok ikke atomkraft selv om en skulle løse avfallsproblemene

 • Blue Green Metal
  9 November, 2011 - 12:57 am | Permalink

  Ineffektiv og upålitelig energikilde. Dyrt å vedlikeholde. Den dreper også fugler som ørn etc. Og så bråker den, og er ikke pen og se på.
  Jeg vil si det er føleri å være FOR vindmøller.

  Atomkraft er mye bedre.

  Du er kanskje glad for at politikere tenker for deg, men jeg vil helst bestemme over meg selv som et voksent, og selvstendig individ.

 • Anonymous
  9 November, 2011 - 10:30 am | Permalink

  Hvorfor skal vi ha inneffektive vindmøller? Hvorfor skal vi ha mer kraftutbygging i det hele tatt, en ting er sikkert, at det Norske folk ikke får billigere kraft av den grunn, Det vil bare øke kravet om større og flere kabler ut av landet. Miljø, joda det kan sikkert diskuteres. Men jeg kan ikke si at det er særlig flott det å kjøre bil langs kysten av Danmark og Tyskland, der det ser ut som hver bolig har sin egen vindmølle. Skal det bygges vindmøller så bygg dem langt ute i havet, det vil sikkert gi god og “billig” strøm. Det brukes sikkert kalkyler ut fra strømpriser nede i Europa nå slike prosjekt vuderes, det betyr bare en ting skyhøye strømregninger, for den Norske innbygger  

 • Lars Ivar Hukkelås
  9 November, 2011 - 12:19 pm | Permalink

  http://www.energiveven.no/kilder/vindkraft.asp

  Et lite utdrag fra sida jeg har linker til her:

  “Danmark er i dag verdens fjerde største land på vindkraft. I 2008 dekket 5000 møller i Danmark opp 23 % av Danmarks elektrisitetsforbruk. Historisk sett har Norge liten tradisjon for vindmøller, mye fordi vi har hatt god tilgang på vannkraft. I 2009 har Norge 15 vindmøllparker i forskjellig størrelse i drift. De fire store parkene finner du i Trøndelag, Møre og Romsdal og i Finnmark.  Vindkraft passer veldig bra i det norske energisystemet, når det blåser kan vi spare den produserte strømmen fra vindkraft i våre vannmagasiner Til tross for at Norge for at Europas beste vindresurser har vi lite utbygning av denne energien i Norge”

  Jeg mener nå at Danmark har statuert et eksempel som det vil være direkte uklokt og ikke se nærmere på.  Så vidt jeg har forstått det så har danskene en lav terskel for å involvere investeringer fra lokal befolkningen i vindmøller som blir satt opp, noe som gir dem en eier følelse.  Lyden og utseende vil derfor i mye større grad si penger enn om alt skal være drevet av enten private aktører uten tilknytning til lokal området, eller staten.

  • 9 November, 2011 - 3:18 pm | Permalink

   Nei, det kan du ikke kreve. Har du ikke lest kommentarer fra politikere og synsere av diverse slag når man ber de se på “andre land”?

   Hvis et passer de og sammenligne (det vil si sammenligningen støtter deres synspunk) er svaret “bare se til Danmark, de klarer det”

   Hvis sammenligning ikke passer deres synspunkt er svaret “det er ikke noe sammelignbart forhold i sakene”

   Så med andre ord, kan ikke vinne den diskusjonen med de.

 • Arne Brendmo
  9 November, 2011 - 3:11 pm | Permalink

  1) Ny energiteknologi er alltid dyrere enn konvensjonell energiteknologi.
  2) All teknologi blir billigere jo mer det produseres av den, og jo mer utbredt den blir. Subsidier er en effektiv (og ofte nødvendig) måte å gjøre den utbredt på.
  3) All energiproduksjon har miljøkonsekvenser.
  4) For fornybar energi er konsekvensene ofte mest lokale.
  5) Hvis de som berøres lokalt av negative konsekvenser skal få “bestemme selv”, kan man i realiteten ikke innføre nye energiteknologier.

  Når det gjelder atomkraft, er det en myte at den er billig. Sikkerhet koster, og det er vel ennå ikke avklart hvordan langtidslagring av avfall skal gjennomføres, og hva kostnadene ved dette blir.

 • Anonymous
  9 November, 2011 - 3:53 pm | Permalink

  Vi har nå en del vindmølleparker i landet. Hva er gj.snittproduksjonen pr. mølle?
  Har noen regnet på hvor mye energi som går med til å produsere og reise ei mølle fra sprenging av malm til stål og produksjon av bauxitt til aluminium + produksjon av kabler, graving av grøfter + all transport m.m.?
  Hvor lang tid tar det da før mølla produserer netto energi til forbruker?
  Dessuten går en del tapt i overføringen gjennom all kabling!
  Enkelt kan vel dette regnes ut i hva mølla koster ferdig reist og hva prisen på strømmen blir.
  Den som så Brennpunkt i NRK1 igår kveld 08.11. fikk se ewn del myter for fall, bl.a. at vi kun eksporterer  kraftoverskuddet.

 • Talent103
  9 November, 2011 - 4:14 pm | Permalink

  bare lurer på disse som sier at det er dyrt og ineffektiv ? en vindmølle genererer strøm til 1600 husstander per år ,og det er masse forblåste steder her i norge. 10 000 vindmøller + vannkraft og du får strøm gratis. naturen gir oss alt gratis visst vi bare forstår hvordan

 • Anonymous
  9 November, 2011 - 4:25 pm | Permalink

  Vindmøller gir veldig dårlig utbytte, lite penger, dyr i produksjon, passer dårlig inn i landskapet osv.
  Men siden alle vil ha litt miljøvennlig energiproduksjon blir det bygget nettopp vindmøller, men forskning på andre former for miljøvennlig energiproduksjon som hadde vært bedre, det driter man langt i.
  Det er fortsatt forskning som er viktigst å bruke penger på slik at vi får noe som virkelig kan konkurrere med de forurensende energiproduksjonskildene. Vindmøller er bare spill for galleriet!
  Men selvfølgelig bedre enn ingenting. Venstre liker veldig godt å forske for å gjøre ting bedre, i dette tilfellet har de absolutt rett. Vindmøller som de er i dag er ikke noen fremtid, de kan sikkert gjøres bedre. I tillegg bør man forske på andre energikilder som solkraft, saltkraft, tidevannsenergi og bølgekraft, men også mildere former for atomkraft er viktig. I tillegg er energieffektivisering svært viktig slik at vi må produsere mindre energi for å få samme utbytte. Gamle turbiner i vannkraftverk må skiftes ut med ny teknologi (Norge har mye vannkraft). Bioenergi fra avfall må være obligatorisk. Strengere krav til offentlige nybygg angående energieffektivisering.
  Det er like viktig å redusere strømforbruket med effektive tiltak som å produsere mer. Vi kan nyte godt av energien, selv om vi utvikler tiltak for redusering (mer isolasjon f.eks=bedre for miljøet, bedre for oss, men allikevel bedre trivsel) og produksjon.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: