web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Hjorthen ser film: Arme riddere

Ville du vært med i dette tippelaget?

Arme riddere er filmen som Jon Selås i VG ikke klarte å filmanmelde. I stedet skrev han en filmanmeldelse der han slår fast at han ikke klarer å filmanmelde denne filmen. Fordi filmen gir ham assosiasjoner til Utøya og 22.7. Han får massiv pepper for dette i kommentarfeltet, og det er i grunnen vel fortjent. Jeg er enig med Selås i at det er anmelderiets grunnstruktur at anmelderen bruker seg selv og sitt sanseapparat i møte med en film, når jeg skriver en filmanmeldelse skriver jeg som regel først og fremst om meg selv. Men i tilfellet Arme riddere burde Selås heller spart seg for å skrive. Filmen har ikke noe med 22.7 å gjøre, det er urettferdig overfor filmen å knytte den til massakren, og til og med trøkke det utover forsiden at filmen gir Utøya-assosiasjoner.  De færreste vil antagelig få disse assosiasjonene. Selås burde latt noen andre anmelde filmen, eller i det minste valgt å la være å skrive noe om den selv.

Filmen handler om et tippelag bestående av tre småkriminelle, og en relativt straight slubbert, som vinner 1.7 millioner kroner. Alle vil ha penga for seg selv, mer eller mindre, og det ender opp med et blodbad i ei strippebule på svenskegrensa. Det er litt blodig før dette også forresten.

Mer gidder jeg ikke si om handlingen.

Filmen er et friskt pust den. Jeg kunne godt tenkt meg et noe sprekere soundtrack, hadde det ikke vært knall om man dro Tarantino-inspirasjonen enda litt lenger, og putta på noen norske 60-talls hits kanskje? Twisten med penga og bytte av bag mot slutten er ganske lett å forutse, men det gjør ikke så mye. Om ikke det er så fryktelig spennende, så er det i hvert fall stort sett morsomt hele veien.

Jeg tar meg litt i å ønske meg en annen film noen ganger. Jeg er litt lei av norsk films uutholdelige letthet, og skulle gjerne sett at man lagde en film om et tippelag med småkriminelle der personene ikke var så fryktelig karikerte. En thriller, for all del, gjerne med humor også, men en film som hadde noe på hjertet utover å underholde. Noe i likhet med fine A Simple Plan kanskje?

Men det er ikke den filmen de har valgt å lage, og det får man bare ta til etteretning. Den er ikke så gæren denne heller. Særlig synes jeg Henrik Mestad er kul som karikert politietterforsker som ser ut som om han kommer rett fra åttitallet. Litt sånn Ola Thune-hotshot.

Så konklusjonen blir vel at jeg anbefaler den da?

4 Comments

  • 9 December, 2011 - 12:38 am | Permalink

    Ok, nå skal jeg se den KUN på din anbefaling.

  • 11 December, 2011 - 11:16 pm | Permalink

    Hnnrgh… Kanskje.

  • Leave a Reply

    %d bloggers like this: