web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Sirkus Berge?

 

Det er lett å kritisere media. Som når professor Jill Walker Retteberg kritiserer media for dekningen av bloggkollega Eivind Berge. – Eivind Berge seier han vil ha oppmerksomheit, og media har gitt han ein talarstol, sier hun til NRK.  – Media har gløymt debatten ein tok i samband med 22. juli-rettssaka om kor mykje ein skulle la Breivik sleppa til. Faren er at ekstreme meiningar kan framstå som normale. Hun viser til at Bergens Tidende har gitt saken mye omtale, blant annet gjennom et stort intervju med Berges kjæreste i BT-Magasinet sist lørdag.

Nå syntes jeg i grunnen at intervjuet med Berges kjæreste var interessant lesning. Hun fremstår der som et reflektert og tenkende menneske, selv om hun riktignok tenker annerledes, eller i det minste har kommet til noen andre konklusjoner enn folk flest. Da tenker jeg på de folk flest som finner det fullstendig uforståelig at noen kvinne skulle kunne finne Eivind Berge attraktiv, eller ønske å ha et forhold til ham.  Hun gir oss også et litt annet syn på Berge enn det fordømmende og samtidig sensasjonshungrige blikket selve nyhetsdekningen gir oss av fyren. Jeg innbiller meg at det kan være positivt.

Allikevel er det vel riktig at dekningen av denne saken har vært et sirkus. Men hvordan skulle man i så fall gjort det annerledes? Det er det kanskje ikke fullt så lett å svare på?

Eivind Berge var allerede et kjent navn etter at han ble hentet frem som Breivik-sympatisør i kjølvannet av 22.juli. Det ble ikke noe bedre av at han etterpå ble invitert til å debattere kjønn i terrorens tidsalder på universitetet i Bergen, det ble selvfølgelig mer debatt om Berge enn om kjønn, slik alle vel kunne forutsett på forhånd. Uansett var Berge, med sine noget outrerte meninger, vel etablert som en offentlig person. Når han så blir arrestert og varetektsfengslet for drapstrusler mot politifolk på bloggen sin er det klart dette er noe media må rapportere om. Utfordringen for media er da hvordan man kan gjøre dette uten å gi mannen en talerstol. Det er lettere sagt enn gjort all den tid meningene hans ligger til grunn for årsaken til at han ble fengslet. Hadde det for eksempel vært godt nok om man bare omtalte varetektsfengslingen i en liten notis? Skulle man droppet navnet? Skulle man ikke skrevet noe om hvorfor Berge har, eller eventuelt ikke har, truet med å drepe politimenn?

Det er godt mulig media kunne gjort en bedre jobb, men jeg er neimen ikke sikker på hvordan? (Her må jeg legge til at jeg på langt nær har lest alt som har vært skrevet om denne saken, jeg synser jo som vanlig uten belegg for noe som helst)

Men nok om det. Utviklingsredaktør Tor Olav Mørseth forsvarer seg mot Jill Walker Rettebergs angrep med den vanlig reaksjonen fra media. Vi må få trollet frem i lyset slik at vi kan diskutere det i hjel. Eller noe sånt. – Vi meiner det er viktig å få desse haldningane fram i lyset, så vi kan debattera dei, sier Mørseth til NRK. Gjesp, sier jeg. Drep meg herre konge, men ikke med debatt!

Vi kan godt ta en diskusjon på mannsrollen. Hvilke mekanismer som tilsynelatende får så mange menn til å føle seg sinte og fremmedgjort. Hvorfor færre menn blir fedre, og antallet øker. Vi kan godt snakke om feminisme, antifeminisme, menn som blir skviset i barnefordelingssaker, sexkjøpsloven og mannlig seksualitet. (eller dere da, det er ikke sikkert jeg gidder å være med) Men den debatten skal vi ikke ta med basis i Eivind Berges forskrudde meninger. Omtaler du voldtekt som en legitim strategi for å utjevne den «omvendte diskrimineringen» kjønnskvotering fører med seg, har du diskvalifisert deg selv fra debatten og bør bortvises til ett av internetts aller mørkeste hjørner. Er du så far out er det ikke noen mening i å diskutere med deg. Din bizarroverden er rett og slett ikke kompatibel med Norge anno 2012. Ett sted må vi sette grensa. De eneste jeg håper er interessert i de meningene er PST. BT kan godt la dem være i fred.

Paradoksalt nok synes jeg egentlig mennesket Eivind Berge, og hans sinte meningsfeller, er ganske interessante. Selv om meningene deres ikke er det?

4 Comments

 • 1 August, 2012 - 3:27 pm | Permalink

  Det argumentet med at vi må få trollene ut i lyset for at de skal sprekke er så dødt og så feil at jeg ikke skjønner at noe pressemenneske kan hevde det. Det funka i eventyrene, men dette er virkeligheten og disse trollene er av et helt annet slag

  Interessant illustrasjon, forresten.

 • 6 August, 2012 - 7:22 pm | Permalink

  Virkelig godt indlæg.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: