web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

William Faulkner sier opp jobben

Jeg skal ikke skryte på meg å være noen stor William Faulkner-kjenner. Jeg har lest Sanctuary to ganger, første gangen var jeg ganske ung og fikk ikke stort ut av den, andre gangen syntes jeg den var aldeles strålende. Dessuten har jeg lest Wild Palms et par ganger, og den likte jeg veldig godt begge gangene. Så har jeg prøvd meg på noen flere av bøkene hans, og aldri kommet meg gjennom dem. Men noe er det med ham.

Nå var det ikke sånn at Faulkner var noen stor hit på den litterære scenen fra starten av, han var relativt ukjent når han fikk nobelprisen i 1949. Han strevde seg nå gjennom livet som best han kunne. I 1921 fikk han seg en jobb ved universtitetet i Mississippi, ikke som noe så intellektuelt som lærer eller noe sånt noe, neida. William Faulkner var postmester ved universitetet, og det gikk vel bare sånn måtelig. Faulkner kom sent, gikk hjem tidlig, og brukte arbeidstiden til å skrive romaner og spille bridge. Kolleger og kunder ignorerte han for en stor del. Til tross for dette fikk han beholde jobben i nesten tre år. Men etter en inspeksjon i september 1924 som gikk ganske dårlig ble han presset til å si opp sin stilling. Her er Faulkners avskjedsbrev.

October, 1924

As long as I live under the capitalistic system, I expect to have my life influenced by the demands of moneyed people. But I will be damned if I propose to be at the beck and call of every itinerant scoundrel who has two cents to invest in a postage stamp.

This, sir, is my resignation.

(Signed)

Han gikk med stil, det skal han ha. Hadde det vært i dag hadde han vel først lagt seg paddeflat, og så krevd en million i sluttpakke.

Kilde: Letters of Note

3 Comments

  • 28 September, 2012 - 7:00 pm | Permalink

    En mann som klarer å bruke uttrykket ‘itinerant scoundrel’ i avskjedsbrevet sitt bør belønnes med en million, uansett!

  • 1 October, 2012 - 6:43 pm | Permalink

    Hvor er det stilet 🙂

  • Leave a Reply

    %d bloggers like this: