web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Hjorthen leser bøker: Talismanen

Stephen King har en vanvittig produksjon bak seg. Murstein på murstein spys ut i et imponerende, ja nesten irriterende tempo, og folk står i kø for å kjøpe. Noe som forsåvidt er greit nok, det finnes langt verre forfattere enn Stephen King der ute. De siste ukene har jeg pløyet meg gjennom hans samarbeidsprosjekt “Talismanen” fra en eller annen gang på åttitallet, en bok som han har skrevet sammen med den ikke fullt så suksessrike thrillerforfatteren Peter Straub. Hva skal man så mene om dette verket da?

Fanbasen til King er stort sett temmelig lojale, og boka får stjerner nok til en liten melkevei av leserne på Amazon. Selv er jeg nok litt mer tilbakeholden. Boka handler om 12 år gamle Jack Sawyer, han befinner seg på et gammelt hotell i New Hampshire sammen med sin dødssyke mor. Der treffer han en fyr ved navn Speedy Parker som introduserer, eller kanskje heller re-introduserer, Jack til noe som man kaller for territoriene. En verden parallell med vår egen. I territoriene er det krise. Dronningen ligger for døden, og en skummel kar ved navn Morgan av Orris prøver å underlegge seg kontrollen. Pussig nok så er Jack Sawyer den utvalgte. Han er gutten som kan redde dronningen, og samtidig sin egen mor, han må bare ta seg fra østkysten over til vestkysten for å finne en talisman først.

Det rare med Stephen King er at selv når han er ganske dårlig så går han fint an å lese. Han skaper ofte troverdige og sympatiske karakterer som det er lett å identifisere seg med, og han har ofte hatt en god hånd med å skrive fra barns synspunkt. Så også her, selv om Jack nok ofte fremstår som langt eldre enn sine 12 år. Han haiker seg vei fra øst til vest, noen strekk i vårt USA, noen strekk i de parallelle territorier. Mange passasjer fungerer helt fint, noen passasjer er ikke fullt så vellykkede. Verst er det imidlertid at det ikke er alt som henger like godt sammen. Jeg tror jeg leste et sted at King og Straub skrev dette nærmest fortløpende. Den ene skrev så langt inspirasjonen rakk, sendte det over til den andre som fortsatte, og slik holdt man på. Interessant konsept forsåvidt, men av og til så glipper det litt for dem.

Ingen grunn til å bli alt for detaljert i beskrivelsene her, men jeg tør påstå at denne boka neppe hadde blitt gitt ut i sin nåværende form hvis det hadde stått et annet navn enn Stephen King på manuskriptet. Ikke at det er håpløst, men det har vært gjort bedre før. Ikke minst av Stephen King selv. The Stand, mannens forsøk på å skrive en amerikansk Lord of the Rings, er for eksempel langt bedre. Referansene til Tolkien er forøvrig godt tilstede også i Talismanen. Visstnok skal det også være forbindelser fra denne bokas territorier til Kings reinspikka fantasy, The Dark Tower. De bøkene har jeg imidlertid ikke lest, så ta ikke mitt ord for det.

Ellers så begynner og slutter boka med sitater fra Mark Twains Tom Sawyer, og det er selvfølgelig ikke tilfeldig at vår helt heter Sawyer til etternavn. De som er blodfan av Stephen King har vel allerede lest denne boka. De som bare liker ham sånn passe og ikke har lest den kan la den ligge. De burde heller gå på biblioteket og låne bøkene om Tom Sawyer og Huckleberry Finn. Pass på at dere ikke får med dere en av de mange amputerte utgavene som finnes. For å være sikre bør dere kanskje heller kjøpe dem på engelsk.

5 Comments

 • 24 August, 2006 - 4:03 pm | Permalink

  Jeg har lest meg gjennom fire av Dark Tower bøkene (skal starte på de tre siste ..vel.. umiddelbart) (du kan jo klikke deg til meg og lese min anmeldelse av Dark Tower bøkene for å få vite hva jeg mener om dem…) og må si at Stephen King mener selv at Dark Tower er de av hans bøker som er inspirert av Lord of the Rings.

  Bare for å spikke fliser liksom.

  PS. Har lest Talisman også, og den var ikke sååå bra nei, men hvis man noensinne har valget mellom den og feks Vokterne/The Regulators så legg sistnevnte fra deg og rygg sakte tilbake som du ville gjort fra et motbydelig dyr og ta deretter med deg Talisman til kassa for og betale. Så er det avklart.

 • tb
  24 August, 2006 - 4:37 pm | Permalink

  Det rare med King er jo at han skrver bra, selv i bøker som er dårlige…

 • 24 August, 2006 - 4:39 pm | Permalink

  Jaja, la oss spikke fliser da:-) King skriver selv om The Stand:

  For a long time-ten years, at least-I had wanted to write a fantasy epic like The Lord of the Rings, only with an American setting. I just couldn’t figure out how to do it. Then, slowly after my wife and kids and I moved to Boulder, Colorado, I saw a 60 Minutes segment on CBW (chemical-biological warfare). I never forgot the gruesome footage of the test mice shuddering, convulsing, and dying, all in twenty seconds or less. That got me remembering a chemical spill in Utah that killed a bunch of sheep (these were canisters on their way to some burial ground; they fell off the truck and ruptured). I remembered a news reporter saying, “If the winds had been blowing the other way, there was Salt Lake City.” This incident later served as the basis of a movie called Rage, starring George C. Scott, but before it was released, I was deep into The Stand, finally writing my American fantasy epic, set in a plague-decimated USA. Only instead of a hobbit, my hero was a Texan named Stu Redman, and instead of a Dark Lord, my villain was a roothless drifter and supernatural madman named Randall Flagg. The land of Mordor (“where the shadows lie, according to Tolkien) was played by Las Vegas.

  Og det går vel åpenbart en linje fra The Stand, via Talismanen, Black House, og til Dark Towers-bøkene. Talismanen er kanskje den dårligste av dem?

  Når det gjelder Vokterne/Regulators så må jeg innrømme at jeg kom litt i stuss. Er det den han skrev under pseudonym? Desperation Nevada kom vel omtrent samtidig med mange av de samme karakterene? Hvis ikke jeg blander dem sammen så orket jeg ikke lese ferdig Vokterne/Regulators, mens Desperation, Nevada heller ikke var storveies men allikevel med mange typiske King-kvaliteter?

 • Kjetil
  31 August, 2006 - 6:25 am | Permalink

  Dark Tower bøkene er mye bedre. Har fremdeles ikke klart å karre meg igjennom hverken Talismanen eller oppfølgeren. DT derimot 😀

 • 1 September, 2006 - 1:05 pm | Permalink

  Han skrev Vokterne under Bachman-navnet i sin tid. Som gjorde at jeg ble ekstra skuffet over makkverket da de jeg har lest tidligere (fire bøker samlet i en bok kalt “The Bachman books”) er rett og slett sykt bra.

  Så Stephen King har faktisk skrevet to fantasy-epos inspirert av LoTR. Ikke dårlig med ambisjoner hos den mannen i alle fall! Første Dark Tower skrev han da han var 19 og han ble ikke ferdig før i forfjor. Så et epos over 7 bøker tar i det minste lang tid å gjøre ferdig, selv for en så produktiv forfatter som mannen vi snakker om.

  Jeg har hverken lest The Stand eller Black House så må innrømme at noen videre sammenlikning om hvilken bok som er best/dårligst kan jeg desverre ikke komme med!

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: