web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Sammen for ENØK

Fire av ti nordmenn gjennomfører energisparing eller har foretatt såkalte ENØK-tiltak i sin bolig. Og mange gjennomfører omfattende tiltak for å spare strøm.

MAXBO og Hjortheblogg har undersøkt nordmenns forhold til ENØK, og 41 prosent av befolkningen oppgir at de gjennomfører energibesparende tiltak eller har gjennomført såkalte ENØK-tiltak i sin bolig.

Avanserte ENØK-tiltak

– Undersøkelsen viser at mange har gjennomført relativt omfattende ENØK-tiltak. Av de som gjennomfører konkrete tiltak, svarer hele 49 prosent at de har strikket vanter og tykke sokker. 40 prosent har strikket genser eller lusekofte, mens 36 prosent har gått til anskaffelse av varme pledd, sier markedsdirektør Tina Karp i MAXBO.

Peis og varmepumpe

28 prosent av de som gjennomfører ENØK-tiltak, har tatt med seg dyna inn i stuen, mens 19 prosent har skaffet seg en ekstra kone fra Fillipinene. Samtidig svarer syv prosent at de har søkt om tilskudd fra det offentlige til energibesparende tiltak i sin bolig.

ENØK er enkelt

Undersøkelsen viser videre at blant de som gjennomfører energibesparende tiltak, oppgir 86 prosent at de slår av lyset når de forlater et rom, like mange at de helt slår av apparater som ikke er i bruk, 53 prosent at de er forsiktige med bruk av varmtvann og 74 prosent at de senker innetemperaturen i sin bolig.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy berømmer dem som har tatt ENØK på alvor, men understreker at det fortsatt er mye å hente på dette området. Det er fortsatt seks av ti som ikke har gjort (e)nøk for å spare strøm i sin bolig, og nå lanserer Bjørnøy en kampanje for å få også disse unnasluntrerne med på strømsparingen.

Toska-kofteBjørnøy har jo tidligere sagt at det ikke er nødvendig å ha 25 grader i stua, og oppfordret folk som sliter med strømregningen til å ta på seg en ekstra genser. Nå har regjeringen besluttet å gå inn og subsidiere strikkenæringen slik at alle som er blakke etter å ha betalt strømregningen skal kunne skaffe seg en genser eller lusekofte til en billig penge. Til en info-kampanje på NRK har Bjørnøy og regjeringen engasjert Mesterhjernen David Toska til å formidle budskapet: Alle som går til innkjøp av en såkalt Toska-kofte innen 15 mars 2007 vil få den subsidiert med 36,9 prosent av kjøpesummen. Ingen skal trenge å fryse i Norge i 2006 sier en stolt Helen Bjørnøy til Hjortheblogg.

I et ekstra tiltak for å få senket innetemperaturen rundt om i de tusen hjem har Bjørnøy dessuten oppfordret kringkastingssjef John G. Bernander om å benytte enhver mulighet som måtte by seg til å vise FrP-formann Siv Jensen på TV. Undersøkelser viser at alt over 30 sekunder med Jensen på TV fort sender temperaturen i stuen nedover mot 15 grader og lavere.

9 Comments

 • 17 September, 2006 - 3:19 pm | Permalink

  Hihi!

 • Pingback: sonitus.org

 • KEE, Skien
  17 September, 2006 - 9:25 pm | Permalink

  *Bade sammen med konemor. ENØK på sitt beste, småfrekt i tillegg til at vi sparer på vannet… minuset er selvsagt rosinfingre.
  *Jobbe kveld, helg og natt- er jo bondejævel. Kroppsarbeide holder deg jo varm, som kjent…
  *Banning over regjeringsfaen, der jeg faktisk stemte på ett av partiene, får jo blodpumpa og kroppsvarmen opp ganske så bra… oi, er vi inne på noe her? Kan dette være en bevisst taktikk?

  KEE

 • 18 September, 2006 - 9:02 am | Permalink

  Det kan være noe i det der med regjeringsfaen, de er noen utspekulerte jævler.

  Men er det ikke mer økonomisparende å dusje med konemor enn å bade med henne? Eventuelt ta henne (med) i fjøset slik at dere begge lukter like ille. Da trenger dere jo ikke dusje/bade så ofte?

 • 18 September, 2006 - 2:26 pm | Permalink

  Men Hjorthen, synes du ikke det lusekofteforslaget er urettferdig for oss som ikke er så flinke til å strikke?? Eller kan man få tilskudd til strikkehjelp, mon tro?

 • 18 September, 2006 - 8:37 pm | Permalink

  Ja, det ligger en grov urettferdighet der. Bjørnøy er imidlertid klar over saken og vil strikke lusekofter til dem som ikke er strikkesterke selv. Det burde monne litt, utrolig hva man får gjort når regjeringskonferansene trekker i langdrag.

 • 18 September, 2006 - 11:31 pm | Permalink

  Jeg kan gleder meg allerede til en stor, myk pakke i posten utpå høsten en gang.

  (Men psst, fru Bjørnøy, hvis du leser her…jeg vil helst ha kofte med sort bunn og hvite lus…mere Harket enn Toska, om du skjønner hva jeg mener)

 • tb
  19 September, 2006 - 3:17 pm | Permalink

  He he, klart at en Høyre-regjering ville gått aktivt inn og regulert det frie markedet for strøm, og på den måten fått ned strømprisen! Skal jaggu stemme Høyre neste gang! Hvis strømprisen skal bli til i et fritt europeisk energimarked, er det jo klart at vi fortsatt betaler alt for lite for strømmen her i landet! Nei, markedsøkonomi og lusekofter, det blir framtida, uansett regjering.. Men da fyker vel prisen på lusekofter ytterligere i været?

 • 19 September, 2006 - 7:44 pm | Permalink

  Glad jeg hamstret (jeg kjøpte en!) lusekofter sist jeg var i Norge!

  Siv Jensen høres iallefall ut som et godt strøm-sparetiltak. Det burde jo få alle fornuftige mennesker til å slå av idiotboksen.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: