web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Asylsøkere og gratis tannbehandling

dentist's sink

Klokka er 02.00 og jeg burde egentlig legge meg, men jeg har sittet litt for lenge oppe for å se den nye episoden av The Newsroom, og skulle bare innom Facebook for en liten titt før jeg gikk til køys. Det var kanskje en tabbe. Der viser det seg nemlig at flere nå linker til Fyret, og en sak som hevder at asylsøkere får gratis tannbehandling, mens norske minstepensjonister må betale selv.

Svært mange av de asylsøkerne som kommer til Norge er fra land med generelt dårlig tannhelse. Det kan derfor beløpe seg på summer godt over 100.000 kroner å ferdigbehandle en asylsøker. Hvor mange asylsøkere som får gratis tannbehandling hvert år og hva dette koster samfunnet foreligger det ingen tall på.

Folk har altså allerede glemt, hvis de noen gang fikk det med seg, at Fyret ble tatt for å spre feilinformasjon i forbindelse med den saken om at norske flagg skulle fjernes fra syttende mai-toget i Ålesund tidligere i år. Folk leser åpenbart de nyhetene de vil lese, og bryr seg ikke om at Fyret vel er et ganske høyreekstremt nettsted. Men la oss se bort fra dette i denne omgang, høyreekstreme kan vel også treffe blinken en gang i blant, har de rett denne gangen? De baserer seg jo på en sak fra en avis som forholder seg til VVP, nærmere bestemt oa.no, som hadde en sak om dette i november 2012. Kan det være rett at asylsøkere får gratis tannbehandling, mens minstepensjonister må betale?

Som sagt, klokka er…ja…02.11 nå, så det er åpenbart begrenset hvor mye kildekritikk JEG gidder å gjøre på sparket her og nå, men dette tror jeg at jeg vet: Folk som har fått innvilget hjemmesykepleie har også krav på gratis tannbehandling. Det er mulig dette er en unyansert fremstilling, at de må ut med en egenandel eller noe sånt, men så sant dette ikke er strammet inn ganske nylig er det slik at innvilging av hjemmetjenster også utløser rettigheter i forhold til tannbehandling. Er man på sykehjem er tannbehandling gratis. Google gjerne dette selv hvis dere vil ha dette bekreftet med mer nøyaktig informasjon. Jeg vet også at veldig mange pensjonister har en trygg og god økonomi, de klarer fint å betale tannlegeregningene sine selv, og for det lille mindretallet som verken har god økonomi, er på sykehjem, eller har hjemmesykepleie, er det mulig å søke hjelp på sosialkontoret.

Altså. Jeg vil gjerne ha tannhelse inn under folketrygden, litt høyere frikortgrense så har vi råd til det, men jeg tror ikke det er så veldig synd på de gamle.

Men får asylsøkerene gratis tannbehandling? Her måtte jeg google, og det burde dere gjort også, alle dere som nå sprer den linken til Fyret, for selvfølgelig viser det seg at virkeligheten er noe mer nyansert enn de vil ha det til.

Med et lite forbehold om at mitt kjappe lille dykk ned i internettet for å finne ut av dette har oppdrevet utdatert informasjon så er det altså IKKE riktig at aylsøkere får gratis tannbehandling. I et rundskriv om dette kan man lese så her:

Alle personer som bor eller oppholder seg i statlig mottak, får tilbud om økonomiske ytelserfra staten etter det til enhver tid gjeldende pengereglement, “Pengereglement for beboere istatlig mottak”. Dette reglementet er ment å skulle dekke alle utgifter beboeren har til livsopphold, inkludert egenandel ved legekonsultasjon og utgifter til tannlege

Ja, om du vil flisespikke så får de jo gratis tannlege, det er jo staten som betaler livsoppholdet, men dette er altså MENT å dekke også utgifter til tannlege. Det er ikke dette Fyret insinuerer.

Nå er jo tannlegebesøk dyrt som pokker, og den ytelsen asylsøkerene får er ikke så stor som mange vil ha det til, så her kan det jo fort bli en kræsj. Om det viser seg at tannbehandlingen blir så dyr at asylsøkeren ikke kan forventes å dekke det av de pengene hen har til rådighet finnes det riktignok allikevel råd. Man kan søke om dekning til utgifter innefor visse gitte rammer. Dette ser ut til å være en papirmølle uten like, der man både må forholde seg til Utlendingsdirektoratets regionkontor, samt Fylkestannlegen. Man må ut med en egenandel, det er begrensninger på hva slags behandling man faktisk får,omfattende behandling med bro, implantat, eller regulering er ikke noe som blir dekket. Jeg vet ikke om man faktisk må bo på mottaket for å kunne søke støtte, eller om det holder å være asylsøker, men i det øyeblikk oppholdstillatelse er innvilget, og man er bosatt i en kommune, så må man betale selv. Elle søke støtte på sitt lokale sosialkontor da, slik alle andre med dårlig økonomi har mulighet til.

Så vidt jeg kan skjønne er altså saken til Fyret (og oa.no) temmelig misvisende, om ikke direkte feil. Det er neppe vanlig, om det i det hele tatt har skjedd, at en asylsøker får innvilget hundre tusen og mer til å fikse tennene sine. Man har mulighet til å få fikset noe, men det begrenser seg for en stor del til akutt behandling, behandling for å forebygge ny sykdom eller videreutvikling. Ordinær tannbehandling er svært begrenset, og asylsøkeren betaler uansett en egenandel.

Og nei, jeg gidder ikke lenke til Fyret. Dere finner det selv om dere absolutt må. Spytt og skyll.

Leave a Reply

%d bloggers like this: