web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Moderlandet kaller

volgograd

 

På russisk heter hun Rodina-Mat’ zovyot!  Moderlandet kaller. Når hun sto ferdig i 1967, var dette verdens største statue. Frihetsgudinnen i New York rager kanskje høyere i været, men hun står på en førti meter høy pidestall. Om Rodina-Mat bruker sverdet sitt og hogger bort pidestallen rekker ikke den stolte amerikanske damen henne til puppene. Hun står på høyden Mamayev Kurgan i Volgograd, og ble reist til minne om slaget om Stalingrad under andre verdenskrig. Volgograd og Stalingrad er samme by i tilfelle du lurte. Før den het Stalingrad het den Tsaritsyn, og at den ikke har skiftet navn til Putingrad er bare fordi Putin er så travel med å gjøre maskuline ting som å sloss mot bjørner med bare hendene at han rett og slett ikke har hatt tid til å kalle opp en by etter seg. Ennå.  Jeg falt for dette bildet av Rodina-Mat i tåke, og måtte rappe det til denne halvdøde bloggen min, siden jeg tenkte jeg skulle prøve å få banket litt mer liv i den igjen nå i 2014 siden det liksom er tiårsjubileum og greier.

Ja, det går sikkert ikke så bra, så bare glem at jeg skrev det. Hvis du i det hele tatt har lest det.

Rodina-Mat’zovyot står rett på bakken, og er ikke festet i noe slags form for fundament. Hun holdes på plass av sin egen tyngde. Om trent slik som jeg selv i vinterstormene her vest. Men på grunn av endringer i grunnvannet har hun begynt å helle til siden. Myndighetene hevder det ikke er noen fare, men andre mener at det er en ganske stor fare for at hun før eller siden kommer til å kollapse.

Modellen for statuen, Valentina Izotova, jobbet som servitør på byens fineste restaurant på sekstitallet. Hun jobbet i den avdelingen som var forbeholdt toppene i kommunistpartiet. Det var der kunstneren fikk øye på henne, og mente at hun utstrålte de fysiske og moralske kvalitetene som en perfekt sovjetisk kvinne skulle utstråle. Hun lot seg smigre, og gikk med på å være modell for Rodina-Mat. Tre rubler om dagen fikk hun, og det var visst en brukbar sum den gangen. De brukte så seks måneder på å overtale henne til å kle av seg på overkroppen. Dette var slikt respektable kvinner ikke drev med i Sovjet på sekstitallet. Sier hun i hvert fall. Mannen hennes var i hvert fall fryktelig sjalu. Etter modelloppdraget utdannet hun seg både innefor økonomi og noe ingeniør-greier, og dro fra byen. Hun bestemte seg for å dra hjem igjen tidlig på nittitallet. Hun hadde med seg en solid sum med penger, men så gikk Russland inn i en periode med hyper-inflasjon, så i løpet av tiden det tok å ta toget fra Norilsk til Volgograd rakk pengene å bli så godt som verdiløse.

Valentina er nå over sytti år gammel, bestemor, og politisk aktiv etter at hun tapte alle pengene sine på tvilsomme spekulasjoner etter murens fall. Ja, i hvert fall var hun det i 2008 da, det begynner jo å bli en stund siden.

Intervju med Valentina her

Leave a Reply

%d bloggers like this: