web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Follow That Dream – 30 beste ikke-ihjelspilte Elvis-sanger

 

ellevillepressefille

Elvis var mitt første idol. Sikkert som et resultat av all medieomtalen etter hans død i 1977, med påfølgende visning av King Creole som mandagsfilm, comeback-spesialen fra 68, og konsert fra Hawaii på lørdagskvelden. Min første LP var et dobbeltalbum med fransk tittel, med de mest kjente og kjære Elvis-sangene. I et par-tre år var Elvis den største, og jeg fikk flere LP-samlinger til jul de påfølgende årene. Jeg har altså spilt mye Elvis, men så klart, når tenåra begynte og nærme seg var det ikke mye kred å få for å digge Elvis. En eller annen gang rundt 1980 forlot jeg Elvis, og har egentlig aldri vendt tilbake til ham.

Før nå.

Vi var nemlig på ferie i Danmark i sommer, og når det viste seg at byen Randers ikke bare er i besittelse av en egen regnskog, men også har en tro kopi av Graceland, og et eget Elvis-museum. Da var det ikke tvil om at vi måtte innom og ta en titt. Jeg måtte holde meg for ikke å bryte ut i latter når vi gikk gjennom de velkjente Elvis-portene, fikk øye på den troe kopien av barndommshjemmet fra Tupelo, og oppdaget at i plenen var det utplassert høyttalere som spilte Elvis-låter. 24-7. Men inne i Graceland, Randers hadde man en Elvis-shop, og en restaurant ved navn Highway 51 Diner. Maten var god, og jeg kjøpte meg en Elvis-skjorte som jeg kan bruke neste gang det er fest med kultureliten. Woop Woop. Jeg anbefaler en tur innom, om ikke annet for å spise en saftig burger.

Så fikk jeg jo ideen da. Elvis måtte bli neste mann ut i denne 20-beste-spillelistegreia jeg har hatt gående i det siste.

Det viste seg fort at det ble en umulig oppgave. 20 beste Jackson Browne var akkurat passe. Eldkvarn, og James McMurtry like så. For Rod Stewarts vedkommende var det nesten i overkant. Men Elvis har altså spilt inn mer enn 700 låter. Mye ræl så klart. Og klassikerne er spilt så ettertrykkelig i hjel at jeg ikke orker å høre dem en eneste gang til. Men det er ganske mye mellom disse to utpostene som er bra. Hvordan skulle jeg kunne begrense meg til bare 20 sanger?

Jeg besluttet til slutt å utvide kapasiteten til 30 sanger. Han er tross alt kongen. Det må være lov. Så her er den, den definitive lista over verdens 30 beste ikke-ihjelspilte Elvis-sanger. Selvfølgelig helt subjektivt vurdert. Vi gir oss i kast.

1: Separate Ways

Alle kjenner vel Always on my mind, udødeliggjort av Willie Nelson og Pet Shop Boys, men spilt in av Elvis i 1972 like etter at separasjonen fra Priscilla var et sørgelig faktum. Men Always on my mind  var B-sida på singelen. Separate Ways var A-sida. Skrevet av Red West og Richard Mainegra, men når Elvis synger den er det ikke noen tvil om at dette handler om ham selv. Litt utypisk dette med dypt personlige Elvis-sanger, men begge sidene på denne singelen er utvilsomt det. Og det er fint!

2: Any Day Now

Dette er en Burt Bacharach-låt, og er det noe vi vet er det jo at den mannen kan snekre sammen en melodi som fester seg. Ja, han fikk vel forresten hjelp med snekringen av Bob Hilliard. Bob er ellers mest kjent for sangen om de sju jentene i baksetet som alle sammen kysser og klemmer på en kar som heter Fred, mens sangens protagonist må styre bilen og ikke får være med på moroa. Men det har jo ikke noe som helst med Elvis å gjøre. Any Day Now er kanskje mest kjent med Ronnie Milsap, men Elvis gjorde den før det. Han spilte den inn på det som kanskje er mannens beste album, From Elvis in Memphis, og ga den også ut som b-side på den langt mer ihjelspilte In the Ghetto. And his momma cries. Nå ser jeg imidlertid at denne versjonen er fra plata Back in Memphis. Jaja, hva så?

3: True Love Travels on a Gravel Road

Dette er en fantastisk låt. Jeg liker den virkelig godt. Kanskje liker jeg den enda bedre i Nick Lowes versjon, men Elvis gjør på ingen måte skam på den. Denne er i  hvert fall fra From Elvis in Memphis. Som altså er en veldig fin plate!

4: Gentle on My Mind

Dette er jo Glen Campbells sang. Selv om den er skrevet av John Hartford, og spilt inn av noe sånt som 300 forskjellige artister. Blant dem Elvis (Og faktisk Dean Martin!). Nok en gang er vi på From Elvis in Memphis, og selv om det fortsatt er og blir Campbells sang etter dette, synes jeg Kongen gjør en flott versjon av den her.

5: If You Talk In Your Sleep

Her er det Memphis-Mafia-medlemmet Red West som er låtsnekker igjen, akkurat som på Separate Ways, denne gangen i tospann med Johnny Cristopher. I 1973 leide Elvis det velkjente platestudioet Stax ved et par anledninger. Det hadde vært morsomt om han hadde leid studioets faste backingband i samme slengen, sett hva det hadde blitt til. Men Elvis hadde et rimelig bra backingband selv, og det var dem han tok med seg på disse innspillingene. Hans siste ordentlige utbrudd av inspirasjon og kreativitet. If You Talk In Your Sleep ble gitt ut på plata Promised Land i 74, men hør heller på plata som bare heter Elvis at Stax. Den er gøyal!

6: You Gave Me a Mountain

Dette er pompøst og mektig. Som en fantasy-roman. Hovedpersonen har hatt et helsikes liv, fullt av vanskeligheter. Moren hans døde under fødselen. Faren hatet ham for å ha kostet kona hans livet. Det er oppoverbakke etter oppoverbakke. I fengsel for en forbrytelse han ikke har begått. Du trenger bare synge The, i stedet for A i refrenget, så har du balladen om Tyrion Lannister. Storslagent!

7: Slowly But Surely

Dette er en bagatell, men den er catchy og går rett i hjernen på deg. Den er fra den mørke perioden mellom militæret og comebacket i 1968. Den perioden der Elvis stort sett bare spilte inn teite filmer, og ga ut teit musikk som passet den teite handlingen. Slowly But Surely er fra den fjollete Fun in Acapulco som jeg fikk tigget meg til å se hos en kompis med svenskeantenne. Jeg elsket den nok ikke like mye som King Creole, men joda, jeg likte den godt. Nå i etterkant irriterer teksten meg litt, med sin insistering på at han skal vinne over denne kvinnen slik at hun blir akkurat slik som han vil at hun skal være. Sakte men sikkert vil hun nok lære seg at det er hans måte som gjelder.

8: US Male

Denne er nok på lista mest for at jeg kan fortelle en anekdote. Jeg var ti år gammel når Elvis døde, og jeg kunne på den tiden langt mindre engelsk enn det pojken på sju og et halvt kan i dag. Jeg pleide å spørre faren min hva de forskjellige titlene betydde. Hva betyr Shake Rattle and Roll, spurte jeg, og gamlingen demonstrerte med noen forsøksvise vrikk på rumpa. Slike ting man ikke kan vaske vekk fra øynene dessverre. Når jeg hørte denne spurte jeg ham om hva Male betydde. Han trodde jeg mente mail, og svarte at det betydde post. Så jeg har i store deler av mitt liv gått rundt og trodd at denne sangen handlet om det amerikanske postvesenet. Den gjør ikke det. Den handler om at hvis du er en innvandrer med fettete fingre bør du holde deg unna dama til amerikanske menn, hvis ikke vil de slå hodet ditt flatt som et frimerke.

9: Kentucky Rain

Greit, så har du sakte men sikkert fått lurt dama til å slå seg sammen med deg. Men med disse småpsykopatiske greiene du driver med kan det jo aldri bli noe lykkelig samliv. Klart dama blir lei når du truer alle som ser på henne med juling. En dag får hun selvfølgelig nok, og stikker sin vei. Så kan du vase rundt i det kalde regnet i Kentucky. Prøve å spore henne opp. Jeg håper ikke du klarer det. Du fortjener henne ikke. Sant og si er jeg litt bekymret for hva du kommer til å gjøre med henne om du finner henne…

10: T-R-O-U-B-L-E

Jerry Chestnut skrev denne om en kompis han hadde. Little David Wilkins, som var en musiker som pleide å spille til dans på kveldene i Nashville på syttitallet. Han maste på Chestnut om å skrive en hit til ham, og Chestnut satte seg ned og skrev denne. Både om ham, og i utgangspunktet til ham, men når Elvis ville ha den, så var det selvfølgelig ingen bønn. Kongen fikk den. Siden har Travis Tritt hatt en hit med den også. Tritt rimer på hit. Ikke rart han har gjort suksess.

11: Follow That Dream

Jeg innbiller meg at jeg hadde en Elvis-plate som het Follow That Dream den gang da, og det var ikke musikken fra filmen med samme navn. Men jeg tar kanskje feil. Uansett har jeg alltid likt denne låta. Filmen fikk jeg imidlertid aldri sett. Sikkert ikke så farlig.

12: Night Rider

Elvis ga ut Pot Luck i 1962, og det skulle gå sju år før han igjen ga ut en “ordentlig” plate igjen. Ok, det var en teit formulering. Han ga ut filmmusikk, og vel også litt gospel i mellomtiden. Det er vel ordentlige plater det også. Men Pot Luck er altså materiale og innspillinger gjort kun for å gi ut en plate. Ikke for å selge en film, eller hilse opp til Gud. Problemet var bare at den ikke gjorde det så himla bra, sammenlignet med f.eks filmmusikken fra Blue Hawaii. Men det er noen gode låter på den. Som denne, som er skrevet av Doc Pomus og Mort Shuman. De gutta der har vel aldri levert en dårlig låt. Som et lite apropos: En av de fineste platene som ikke finnes på Spotify er Johnny Adams’ plate The Real Me. Den inneholder kun Doc Pomus-sanger, og er helt fantastisk. Hvis noen tilfeldigvis har denne på lur, gi meg et pip. Og en kopi.

13: Hard Headed Woman

Elvis døde altså i 77, jeg var ti år, og gikk i fjerde klasse. Eller jeg gikk ikke i fjerde klasse da. Jeg skulket stort sett. Så jeg ble sendt på internatskole i Kviteseid, ti mil unna Skotfoss. Der var det leggetid i skapelig tid så klart, og dette lot seg nok ikke kombinere med den ukentlige mandagsfilmen. Så når NRK skulle vise King Creole sende gamlingen med beskjed om at jeg måtte få lov til å sitte oppe og se den filmen, siden jeg altså hadde pådratt meg et alvorlig tilfelle av Elvis-dilla. Det var den mest fantastiske filmen jeg noen gang hadde sett. Det var vel også den siste gangen Elvis faktisk prøvde å være skuespiller, og ikke bare Elvis som spiller i en film. Han klarer seg rimelig bra. Alle husker låta Trouble fra filmen, og Øystein Sunde gjorde King Creole om til Bokreol. Så da får det bli denne låta som får være med på denne lista.

14: Dirty Dirty Feeling

Elvis kom tilbake etter to år i militæret, og spenningen var stor. Hadde han det fortsatt? Den første plata etter oppholdet i uniform lovet godt. Elvis is Back kom i 1960, og er definitivt en av Elvis’ sterkeste album. Dette er en svært så kort, og svært så fengende liten sak, levert av radarparet Leiber og Stoller. Men om man hører på teksten må man atter en gang begynne og lure litt på kvinnesynet til herr Presley. I hear you’re pretty good at runnin’, But pretty soon you’ll slip and fall That’s when I’ll drag you home with me girl. I’m gonna chain you to the wall. Dama er vel i Kentucky og gjemmer seg tenker jeg

15: Ain’t That Loving You Baby

Elvis hadde permisjon fra militæret, sommeren 1958, og brukte tiden til å spille inn noen låter for RCA. Clyde Otis og Ivory Joe Hunter hørte rykter om dette, og hev seg rundt og slang sammen en låt i hui og hast. Det er denne. I hvert fall er det slik historien går, men den er nok ikke helt sann, all den tid en eller annen Eddie Riff ga ut denne sangen allerede i 1956. Uansett. En ganske typisk femtitalls Elvis-rocker, som svinger bra. Elvis selv likte den ikke noe særlig, og sangen havna i skrivebordsskuffen i seks år, før noen fant på å plukke den frem og putte den på en single. Det ble en hit det.

16: I Was the One

Jimmie Dale Gilmore gjør denne på sin plate Spinning Around the Sun. Jeg visste jeg hadde hørt den før, men klarte ikke å plassere den. Men når jeg holder på med denne lista dukker den jo opp. Det er selvfølgelig Elvis som gjorde den først. Han spilte den inn for sin første LP for RCA, og la den også som B-side på Heartbreak Hotel. En glemt liten perle.

17: One Sided Love Affair

I Was the One fikk imidlertid ikke plass på den originale versjonen av denne første RCA-LP’en. Den måtte vente på nyutgivelse med bonusmateriale. One Sided Love Affair fikk imidlertid være med på originalen.

18: Long Black Limousine

Men for å være ærlig. Jeg klarer ikke å la meg engasjere så veldig i den unge Elvis lenger. Derimot finner jeg mye glede i den mer voksne Elvis som dukker opp etter at han gjorde comeback-spesialen i skinnklær på TV i 1968. Særlig setter jeg pris på plata som kom i 1969. From Elvis in Memphis. Det er en plate full av perler, og kanskje er dette den perleste av dem alle. Opprinnelig en ganske klassisk countrylåt, men Elvis pumper den full av sjel. Elvis blir ikke så mye bedre enn dette.

19: Hurt

I 1976 var forfallet godt i gang. Elvis gjorde sine innspillinger på Graceland, og man hører alderen komme sigende. Han er ikke like vital. Det er ikke mye hopp og sprett. Men mannen kan jo fortsatt synge fletta av de fleste. Hurt er fra det som skulle bli hans nest siste studioalbum, From Elvis Presley Boulevard, Memphis Tennessee. Den plata er spilt inn live på Graceland, og skulle bli kongens siste ordentlige studioinnspilling.

20: Reconsider Baby

Dette er en Lowell Fulson-låt, som også er hentet fra den fine Elvis is Back-plata. Den er vel spilt inn ca to millioner ganger, og er en standard blueslåt. Er den egentlig spilt litt i hjel? Nja, den får være med likevel.

21: I Really Don’t Want to Know

Noen vil protestere, men det går an å hevde at Elvis var på toppen av sin karriere sånn ca rundt 1970. Som vokalist var han aldri bedre enn han var i perioden fra From Elvis in Memphis i 1969, til Elvis Country i 1971. Denne er fra Elvis Country, og her gjør han vel bare sanger som han selv har et sterkt forhold til. Han gjør dem alle sammen til sine. At jeg velger akkurat denne låta fre den plata skyldes nok mest at favorittene fra åttitallet, Jason and the Scorchers en gang gjorde en knall versjon av denne. De rocker bittelitt hardere, det skal de ha.

22: It Hurts Me

Dette er en litt sånn gjemt perle i kongens katalog. Gitt ut som b-sida på singelen Kissin’ Cousins på tidlig sekstitallet, men stort sett glemt i etterkant. Charlie Daniels har skrevet den sammen med Joy Byers, men det var en ganske god stund før djevelen dro ned til Georgia.

23: Promised Land

Jeg tror dette må ha vært mitt første møte med Chuck Berry, skjønt det fant jeg ikke ut før lenge etterpå. Åpningssporet og tittelsporet på en utgivelse fra 1975. Jeg likte denne veldig godt way back when, og det er jo en knall låt. Elvis er i bra slag, etter en lang periode med konserter og full fart. Men etter dette går det bare nedoverbakke.

24: It’s Midnight

Dette er også fra Promised Land-utgivelsen fra 1975. Muligens den platas høydepunkt. Tidligere nevnte Jerry Chestnut står bak denne også, sammen med Billy Edd Wheeler.

25: Talk About the Good Times

En Jerry Reed-låt, spilt inn i de før nevnte rundene i Stax-studioet i 1973, og gitt ut på plata Good Times i 1974. Good Times in deed!

26: Edge of Reality

Dette er mer kuriosa er jeg redd. Elvis prøver seg på psykedelia. Okay, kanskje ikke VELDIG psykedelisk, men i hvert fall temmelig utypisk Elvis. Kanskje mer interessant enn egentlig bra?

27: My Boy

Dette er svulstig og pompøst så det holder. En far snakker til sin sovende sønn. Ekteskapet er kjærlighetsløst og tapt, men faren holder ut, av hensyn til sønnen. Elvis synger jo fletta av mannen som gjorde denne først. Richard Harris. Ja nettopp. Den Richard Harris. Humlesnurr himself, selv om også Harris kommer bra fra denne. Hvis du skulle komme over plata til Richard Harris, som altså heter My Boy, bør du ta en lytt. Rett og slett et konseptalbum der vår helt møter en kvinne, forelsker seg, setter barn på henne, gleder seg til fødsel og farskap, før alt går til helvete på side to. Jimmy Webb leverer et par høydepunkt der. Men nei, LP’en til Harris solgte ikke noe større.

28: Funny How Time Slips Away

Okay, ett spor til fra fine Elvis Country da. Skrevet av Willie Nelson. Green on Red gjorde en fin versjon på åttitallet. Rart hvordan tida flyr når man har det gøy. Eller når man har det kjipt. Tida flyr uansett virker det som. Nå er vi snart i mål her.

29: Twenty Days and Twenty Nights

Fra 1970-utgivelsen That’s the Way It Is. Denne gangen er det Elvis som stikker av fra dama, lar henne sitte igjen med en bunke regninger. Viser seg at det er et feilgrep. Han klarer seg ikke uten dama. Burde nok tenkt på det litt før.

30: If I Can Dream

Selveste avslutningen på det famøse comeback-showet på TV i 1968. Spilt inn to måneder etter at Martin Luther King ble drept. Produsenten av TV-showet, Steve Binder, trengte en sang som kunne være en verdig finale på programmet. Han snakket med Elvis om det, og drapene på King og Bobby Kennedy kom opp i samtalen. Binder tok dette med seg videre til Walter Earl Brown, og han banka sammen noen toner og ord. Han spilte og sang den for de ansvarlige, blant andre mangeren til Elvis, Colonel Tom Parker. Dette er’kke noen Elvis-sang, var hans reaksjon, men Elvis ville gjerne prøve. Han ga alt han hadde, kordamene gråt, og etterpå erklærte Elvis at heretter ville han aldri synge en sang, eller spille i en film, han ikke kunne tro på. Jadda. Det er storslagent og fint, og det går nesten an å tro på at en gang skal det bli like fint å jobbe som å danse.

That’s it. La hodene rulle. Dette er i hvert fall mitt forslag. Jeg anerkjenner at det neppe er ditt forslag, og at det sikkert går an å lage en annen liste med tredve helt andre låter. Prøv da vel?

Du finner spillelista i Spotify her. Og i Wimp her.

One comment

  • tb
    6 August, 2014 - 10:01 am | Permalink

    Er jo noen år eldre enn deg, og ikke gikk jeg på internatskole og ikke var jeg Elvis-fan, men husker da NRK sendte King Creole på slutten av 70-tallet… det var faktisk litt fint!

  • Leave a Reply

    %d bloggers like this: