web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Hjorthen ser film: Natural Born Tourists

Sightseers er på mange måter en veldig typisk engelsk film. Det handler om hverdagsmennesker, så langt fra mer glamorøse Hollywood som det er mulig å komme. Sympatiske, men med sine utfordringer på forskjellige plan. De har venner eller familemedlemmer som er forferdelige mennesker på en slik komisk og hjertevarm måte, slik at man ikke klarer helt å mislike dem. De forsøker å manøvrere i et samfunn som fortsatt er sterkt preget av klasseforskjeller. En blanding av humor og kjøkkenbenkrealisme som etterhvert har blitt ganske forutsigbar, mens som jeg ofte liker veldig godt.

Og jeg liker Sightseers ganske godt også.

Det er en film om Chris og Tina som drar på ferie i campingvogna til Chris. De har ikke vært sammen så lenge, og Chris vil gjerne vise Tina sin verden. Ut på veien drar de, for å utforske severdigheter som et trikkemuseum, en grotte, et blyantmuseum, og campingplasser i Yorkshire. Chris er campingentusiast med en forfatter i magen. Han er imidlertid ganske forstoppet, men han ser for seg at med Tina i vogna som sin muse skal nok ordene begynne å strømme ut. Tina er overlykkelig, hun har aldri vært noens muse før. Hun er nok også bra fornøyd med å komme seg ut av huset for en langhelg. Hun bor sammen med sin mor, og moren er ikke akkurat velsignet med en sunn personlighet. Hun bærer fortsatt nag til Tina for en tragisk strikkepinneulykke som tok livet av hunden deres Poppy.

Men Sightseers har en liten twist. Campingturen skal ganske kjapt utvikle seg til et blodbad. Chris og Tina er Mickey and Mallory på fish’n chips. På trikkemuseet prøver Chris å få en fyr til å plukke opp et iskrempapir som han har kastet på bakken. Når han bare blir ignorert rygger han i stedet over fyren med campingvogna. En ulykke? Kanskje? Men det er bare starten. På en campingplass møter de Janice og Ian. De har en nyere og finere campingvogn enn Chris har. De har også en hund som ligner på Poppy, og Ian er en publisert forfatter i gang med sin tredje bok. Chris blir sjalu, og neste morgen følger han etter Ian på heden, og slår inn skallen hans med en stein. Når de så rømmer fra campingplassen kommer de over hunden deres, og tar den med seg. Tina gir den selvfølgelig navnet Poppy, etter morens hund som døde så tragisk.

Tina vet ikke om dette mordet i begynnelsen, men hun avslører det etterhvert. Uten at det plager henne mer enn sånn ca middels. Senere tar de livet av en snobbete turist som ber dem plukke opp hundebæsjen til den kidnappede bikkja deres. Tina prøver å reflektere litt over dette, hun har aldri tenkt på å drepe uskyldige mennesker før, men blir avfeid av Chris.

– Han er ikke et menneske Tina, han er en Daily Mail-leser.

Og enda er det noen drap igjen før filmen er over.

Filmen er regissert av Ben Wheatley, som visstnok har gjort bra horror tidligere, det skal jeg sjekke ut senere. Den er skrevet av Alice Lowe og Steve Oram, som også spiller hovedrollene. De er egentlig stand-up komikere fra Midlands, og har brukt flere år på å observere og utvikle disse karakterene. De lagde en kortfilm, og prøvde å selge det inn som en langfilm, men ingen ville imidlertid la dem lage film av dette. Det var for mørkt og blodig. Til slutt la de filmen på nett, og sendte en link til Edgar Wright, regissøren av Shaun of the Dead. Han likte det han så, og da begynte snøballen å rulle.

Filmen fremstår da også som en blanding av Shaun of the Dead og Whitnail and I.

Jeg har gitt den seks av ti stjerner på IMDB. Kan hende er det en litt streng vurdering, jeg likte den ganske godt. Hvis dette høres ut som din greie er det uansett ingen grunn til å la være å se den. Det er en smart, mørk, og fullstendig amoralsk liten film fra det pastorale England. Klarer du å se forbi blodet på campingvogna har den også noe å fortelle om mellommenneskelige forhold, og de ting vi gjør for kjærlighet.

Leave a Reply

%d bloggers like this: