web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Hjorthen ser film: Are Joe Kidding Me?

kidd
Ålreit, hvis du henter biffene så skal jeg tenne på grillen.

Kombinasjonen Clint Eastwood og Robert Duvall foran kamera, i en historie ført i pennen av Elmore Leonard, burde være nok til å få enhver med litt sans for westernsjangeren til å sikle litt. Det skader heller ikke at min gamle helt fra Enter the Dragon, John Saxon, er med, og at Lalo Schifrin står bak musikken. Regissør John Sturges gjorde fine ting med The Magnificent Seven. Jo, Joe Kidd ser rett og slett ut som en skikkelig godbit.

Eastwood spiller den tidligere dusørjegeren Joe Kidd, som litt motvillig lar seg hyre av den rike landeieren Harlan, spilt av Robert Duvall. Målet er å finne og fange, helst drepe, den meksikanske bondeopprøreren av revolusjonær banditt, Luis Chama. I dag hadde de sikkert klart å finne en skuespiller som faktisk så meksikansk ut til den rollen, men i 1972 var det like praktisk å farge håret til John Saxon, og gi ham en håpløs aksent. Kidd er ikke alene om jobben. Harlan selv er med, sammen med en hel bande usympatiske banditter. Kidd er imidlertid kjent i området, det er derfor de trenger ham. De sliter med å finne Chama, så de rir inn i en liten landsby, tvinger innbyggerne inn i en kirke, og truer med å skyte dem etter tur om ikke Chama kommer ned fra fjellene og overgir seg.

Nei, Joe Kidd liker ikke metodene han heller.

Ingen grunn til å utdype videre. Det blir action. Det blir skyting. Et tog krasjer inn i en saloon. Det er ganske underholdende. Men det er egentlig en ganske slapt utført western dette. Historien henger ikke helt på greip. Hvem er egentlig Joe Kidd? Hva driver han med til vanlig, når han ikke er ei fyllearresten eller på menneskejakt? Hva er egentlig Chamas motiver? Er han troverdig? Ikke i det hele tatt. Det skjer ting i filmen som ikke er spesielt godt forklart. Det er fine bilder, men litt for lite egentlig handling. Nei, dette kunne, og burde, vært mye bedre.

At filmen likevel ikke føles som bortkastet tid, skyldes Eastwoods udiskutable tilstedeværelse i sin glansrolle som fåmælt og hensynsløs revolvermann med et hjerte av gull. Duvall er selvfølgelig også bra, og resten av skuespillerne gjør også så godt de kan med det temmelig slakke materialet de har fått utlevert.

Konklusjon: Ikke noe must i det hele tatt, men skulle den dukke opp på TV, og fjernkontrollen ligger litt langt unna, kan du forsåvidt godt la den stå på. I hvert fall om du er litt trøtt, og det bare er drit på de andre kanalene som vanlig.

Leave a Reply

%d bloggers like this: