web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Oddera-ned

Odd Stadion skal rives.

Den er kanskje ikke så ærverdig, og etter ansiktsløftningen mot slutten av forrige århundre så er det kanskje ikke helt korrekt å kalle den for gammel heller, men Odd har spilt fotball der siden 1923. Nå skal altså hele stasen rives, og opp av ruinene skal den splitter nye Grenland Arena reise seg. Aller helst i tide til seriestart neste år.

Vi som er gamle Oddpatrioter sier jo forresten ikke Odd Stadion. Falkum sier vi. Eller Fællkum hvis man ikke har en fullt så avslepet grenlandsdialekt som meg. Grunnen til det er naturlig nok at banen ligger på Nordre Falkum, etter at den gamle hederskaren Josef Stålhane ga området til Odd IF slik at idrettsforeningen skulle ha et sted å være. Dette var altså i 1923, og klubben har blitt værende der siden da. Vis a vis Stevneplassen, med Rudolf Kiosk rett borte på hjørnet. Den gamle hovedtribunen som danner fundamentet for den som står der i dag ble bygget i 1968, betalt av BP som ville ha bensinstasjon i tilknytning til tribunen. Den ble modernisert i 1995, da den fikk tak og noen stolper her og der som kunne være fryktelig irriterende hvis man satt på feil plass. Allerede da forsvant litt av sjarmen, og jeg kan derfor ikke si at det er så fryktelig vemodig at Stadion nå rives, men kanskje er det noe symbolsk over det hele?

Odd Stadion for meg er først og fremst den gamle betongtribunen med lange trebenker og tilnærmet faste plasser. Kom du fra Skotfoss så visste du hvor du alltid kunne treffe kjente, Skotfoss-gutta satt alltid på samme felt. Noen av dem skulle man kanskje ønske satt på et annet felt, som f.eks faren til David som av en eller annen grunn alltid satt rett bak meg og kommenterte kampen høylydt. Det virket alltid som om han så en helt annen kamp enn alle oss andre.

Sånn litt over halvveis ut i første omgang når det første Odd-stormløpet hadde lagt seg og både spillerne og publikum så smått hadde begynt å se frem til pisse og pølsepause så var det som regel helt stille på tribunene. Da begynte Status å synge. Som den eneste på hele stadion kjørte han i gang med den gamle melodien

Å heia heia heia heia heia heia Odd
heia heia Odd
heia heia Odd

Å heia heia heia heia heia heia Odd
heia heia Odd
heia heia Odd

Det var aldri noen som lot seg rive med. Status sang aleine, sånn var det bare.

Både før og etter kampen var det marsj over det urdårlige og utdaterte høytalerannlegget. Æbæ oddrane vant, og i pausen var det ubehjelpelig reklame fra Fordforhandleren på Bøleveien, møbelforretningen på Gråtenmoen og ikke minst den legendariske regla fra Polly Snacks. Jeg tror jeg husker den den dag i dag:

Heia heia opp med dampen
samme hvem som vinner kampen
Polly Snacks vil alltid vinne
legg deg dette råd på minne

Og så var det loddtrekning, bilparade på løpebanen, og alltid noen som måtte flytte en lysegrønn Golf med nummerskilt som begynte på ND. Så var andre omgang i gang.

Første gang jeg var på Falkum var i 1976. Odd skulle spille kvartfinale i cupen mot Vard, og hvis jeg ikke husker helt feil så var det faktisk morfaren til Frode Johnsen som tok meg med. Jeg husker ikke så mye fra selve kampen, men jeg husker at det var vanvittig mye folk. Og Odd vant 2-1 etter at Peder Tørdal scoret seiersmålet. Sikkert på en heading. Jeg mener bestemt at Arne Larsen Økland den gangen spilte på Vard forresten, og jeg lurer på om det ikke var ham som scoret Vards mål. I semifinalen måtte Odderane til Bergen og Brann, og det ble juling med 0-3.

Siden har det blitt mange mange kamper på Odd Stadion. Jeg pleide å sykle de syv kilometerne fra Skotfoss til så godt som hver eneste hjemmekamp helt til jeg fikk meg moped. Senere bodde jeg noen år på Falkum, og det har vært oppturer og nedturer. Mye moro med Hoggen utpå vingen springer. Mye kjekt med Seland foran målet står. Men også mange fortvilte øyeblikk når Ulf Moen hadde en dårlig dag på jobben, eller Idar Markussen løp fra ballen enda en gang.

Så kom pengegutta på banen, Grenland Fotball ble stiftet, hovedtribunen fikk seg en ansiktsløftning, og den til da ukjente treneren Tom Nordli kom til klubben. På lokal TV bablet han et eller annet om at man fikk ta en skive av gangen, så fikk man se hvor langt det rakk, og noen og tyve skiver senere så var Odd atter en gang tilbake blant de store gutta. Siden har de vært der, og gjort mye ut av lite ressurser. Nå skal altså Odd Stadion rives.

Jeg skrev et eller annet sted der oppe at det ikke var så veldig vemodig, men kanskje heller mer symbolsk. Hva i all verden mente jeg med det? Jo, rivningsarbeidet skulle faktisk begynt i går, men siden Odd har klart å spille seg ned i nedrykningsstriden og det er en overhengende fare for at de må spille kvalifisering etter sesongen så måtte rivingen utsettes. Byggeplanene for nye Grenland Arena har vært forholdsvis omstridte med folkemøter, klager fra naboer, og den slags som vel hører med. Odd er et av de lagene i Tippeligaen som får minst omtale i media, og selv ikke befolkningen i regionen virker å være spesielt entusiastiske på klubbens vegne. Tilskuertallet på Falkum ligger som regel mellom fire og fem tusen. Det er ikke mye mer enn når man lå og vaket i andre divisjon. Og i gårsdagens Dagblad snakket årets kanskje to beste spillere om sjansen for å måtte spille i første divisjon neste år. Både Per Nilsson og Rune Jarstein anså det som rimelig uaktuelt.

Per Nilsson stilte opp i nettmøte i en av lokalavisene for et par tre uker siden, og belyste med sine svar hvorfor fotballen blir mindre og mindre interessant for sure gamle grinebitere som meg. Per Nilsson er nemlig ikke spesielt glad i Odd Grenland. Han ønsker seg bort så fort sesongen er over, og hadde det vært opp til ham så hadde han forsvunnet i sommer når Sunderland bød en god slump med millioner for ham. Det faktum at han har en kontrakt som strekker seg til ut 2008 er ikke noe å bry seg om, for når spillere vil reise, ja da får de som regel lov til det. Per Nilsson er en strålende fotballspiller og et stort talent som selvsagt har ambisjoner om å nå så langt som mulig. Ingen bebreider ham det, men hvorfor skal en trettenåring kjøpe en Oddedrakt med Nilssons nummer og navn på ryggen når alt Nilsson selv sier er at han vil vekk, og ihvertfall indirekte blåser en lang marsj i klubben?

Hvorfor skal jeg sitte her i Høljebyen, seksti mil unna Odd Stadion, og være nervøs for om Odd rykker ned eller ikke, kanskje til og med være litt småsur resten av kvelden hvis de gjør det, når spillerne ikke klarer å signalisere noe annet enn at det ikke er så veldig farlig, de finner seg i såfall bare en ny klubb?

Mitt tips er at Sandefjord slår allerede nedrykksklare Molde på søndag. At Ham Kam tar poeng hjemme mot Stabæk, og at Viking slår Brann i Stavanger. Det er ihvertfall ikke noe usannsynlig scenarie, og det betyr at Odd er avhengig av poeng mot Start i Kristiansand for å unngå gjørme og Fosshaugane neste år. Jeg tror ikke de klarer det. Kanskje kan de begynne å rive stadion dagen etter at Odd er ferdige som tippeligalag. Der har vi det symbolske, og faktum er at bortsett fra de fire-fem tusen som går på Falkum for å se heltene sine annenhver uke og en stakkars tusseladd seksti mil unna så er det ingen som kommer til å savne dem nevneverdig.

Jeg burde kanskje finne meg en ny klubb jeg også…

19 Comments

 • tb
  31 October, 2006 - 9:31 am | Permalink

  Tro meg eller la vær’, men jeg komme rogså til å savne Odd, hvis ditt pessimistiske scenario slår til. Det soer fotballhistorie av Odd, et skikkelig fotballag..

  Ellers beskriver du akkurat hva som får sånne som deg og meg til å miste noe av interessen; spillere som er leiesoldater uten hjerte for klubben, som farter rundt styrt bare av pengene, ingen lojalitet, ingen tilknytning.. Jeg mener, sammen hvor god Steffen Iversen har vært i høst, samme hvor mye han bidro til det gullet, så greier jeg aldri å kjøpe at samme litj-Ivers så sent som for ett år siden sto og sang at Rosenborg var et møkkalag.. det henger ikke sammen for meg, man skifter ikke følelser for et fotballag like fort som man skifter underbukse… (ok, jeg er håpløst naiv, og liker ikke markedslogikken som invderer alt.. dumt av meg, vet det! ALT kan og SKAL kjøpes.. vet det..))
  Men hold deg til Odd du, Hjorthen… 🙂

 • 31 October, 2006 - 10:07 am | Permalink

  Det er jo det som er faen. Spillerne kan bare finne seg en ny klubb men vi som indirekte betaler lønningene deres er jo stuck med den klubben vi av en eller annen grunn holder med. Og for noen av oss så er det jo nesten sånn at det er klubben som velger oss, ikke vi som velger klubben…

  Men et par år til på vestlandet så er jeg vel reinspikka Brann-patriot. Jeg merker påvirkningen sterkt allerede, og egentlig har jeg faktisk holdt med Brann lenger enn med Odd, så jeg har forsåvidt mitt på det tørre der. Spørsmålet er om det blir så mange flere triumfer av det da, men entusiasmen har man ihvertfall!

 • 31 October, 2006 - 11:28 am | Permalink

  Odderane ned lissom! Det må være for mye oksygen i lufta ute på vestlandet tror jeg.

 • tb
  31 October, 2006 - 11:32 am | Permalink

  Hør på Habben, du! Han er en klok mann!
  Molde, derimot… 🙂

 • 31 October, 2006 - 12:29 pm | Permalink

  Vet du Hjorthen, den kampen Odd-Vard var faktisk jeg også på… Men jeg heiet SELVFØLGELIG på Vard. Med skuffende resultat!!

 • 31 October, 2006 - 12:31 pm | Permalink

  Og det stemmer nok at Arne Larsen Økland spilte på Vard den gangen. Men jeg husker ikke om det var han som scorte, jeg er da jente…

 • 31 October, 2006 - 6:46 pm | Permalink

  For mye oksygen i lufta? Er oksygen det derre våte og kalde som insisterer på å falle i hodet mitt h ver gang jeg våger meg ut så er det garantert for mye av det her på vestlandet!

  At Molde rykker ned er jo et fint plaster på såret, får bare håpe Odd slipper å spille mot dem neste år. Habben klok? Mann? Hmmmm….

  Skorpionkvinnen: Jøss! Liten verden og alt det der. Jeg har bare en vag følelse av at det var Arne Øk som scoret, men kan ikke garantere det. Til tross for at jeg er gutt…kremt…mann. Heldigvis ble resultatet den gangen tilfredsstillende. Hvordan går det med Vard om dagen;-)

 • 31 October, 2006 - 6:55 pm | Permalink

  Vard nå om dagen trengs ikke snakkes om i det hele tatt… Men det fotball-laget man heiet på som barn/ung vil jo alltid ha en spesiell plass i hjertet!
  Nå bor jeg jo på østlandet og har begynt å heie på det lokale laget – noe som tyder på at man har begynner å gro fast et sted!??

 • 31 October, 2006 - 7:04 pm | Permalink

  Det er nok sant ja, så bare evolusjonen får gå sin gang så er jeg nok snart lidenskaplig Brann-fan!

  Men ikke Sogndal! Aldri Sogndal!

 • 31 October, 2006 - 7:49 pm | Permalink

  Vard er vel ingen klubb lenger?

 • 1 November, 2006 - 12:32 am | Permalink

  Joda,Habben, Vard er vel fortsatt en klubb, og et lag! Men to andre Haugesundslag, Djerv og Haugar, har for noen år siden slått seg sammen om et felles “elitelag”, FK Haugesund….
  Men i min familie er det Vard vi heier på!!

 • 1 November, 2006 - 1:00 am | Permalink

  Så de ulike grupperingene heier på henholdsvis Haugar, Djerv og Vard, men laget heter Haugesund? Morsom variant.

 • 1 November, 2006 - 1:01 am | Permalink

  Vard var vel oppe og snuste på toppserien på den tiden var de ikke? Var et brukbart lag på syttitallet Vard?

  Og Haugar var vel langt i cupen et år rundt de tider var de ikke? Hadde ikke de en fyr som het Dean Mooney tro som var ganske god?

  Jeg må gå og google…

 • tb
  1 November, 2006 - 10:35 am | Permalink

  Vet ikke jeg? Det er vel mulig å ha flere fotballag i hjertet sitt? Selv har jeg i alle fall fire: Ett som gjør det sånn middels i fjerde-divisjon eller nedover der, fordi det var laget der de store guttene vi små guttene nesten kjente spilte. .. Ett som har norgesrekord i seriemesterskap (og trenerbytter?;-)), fordi det var det laget som preget ungdomstida, og hele tida etterpå, og fordi de fostret Ivers, og større fotballhelt har jeg visst aldri hatt 😉 .. Ett som gjør det brukbart i andredivisjon og som er det lokale laget, som spiller hjemmekampene så nær at jeg kan høre bråket fra stadion, og det lokale laget er det alltid plass til i et hjørne av et hvert fotballhjerte? .. Og Leeds, fordi det var svinaktig viktig i ha et engelsk favoritt-lag da vi var 11-12, og akkurat da var Leeds Super-Leeds, og Billy Bremner var verdens tøffeste mann og slikt er det liksom umulig å glemme?!

  Er vel vanskeligere å ha to hjertelag som spiller i samme divison/serie.. Blir litt som bigami, det.. men kan bigami være en fin ting?? Gruppe-ekteskap? 😉
  Vet i alle fall at jeg synes både Odd og Brann er trivelige lag, lag jeg ikke skjemmes over å si at jeg liker, og unner alt mulig godt.. For å si det slik, hadde Brann fortsatt det de startet i vår, så hadde de tatt gull, og sannelig om jeg ikke hadde unnet dem det også!

  (men nei, det er egentlig bare politikere på stemmesanking som kan heie på ethvert lag man måtte finne på å droppe innom..)

  … hmmm.. hva jeg prøver å si? ingenting, egentlig…

 • 1 November, 2006 - 10:16 pm | Permalink

  Vard spilte i 1.divisjon en tid på 70-tallet, det er jo tilsvarende eliteserien nå! Og så spilte de i cup-finalen i 1975, mot Bodø-Glimt, tapte dessverre, det var bare så utrolig sørgelig!
  Jeg har ikke fulgt særlig med på Haugar sine spillere, min fotballinteresse er nok relativt begrenset, hehe…
  Jeg synes det går helt fint å ha flere favoritt-lag, men det er greit når de spiller i forskjellig divisjon, så slipper man problemstillingen til tb.
  Ellers heies det på Liverpool her i huset, og jeg er litt svak for FC København…

 • 3 November, 2006 - 6:48 pm | Permalink

  Det er jo noen positive ting ved at Odd (gudene forby) rykker ned, da. Det er i hvert fall ingen grunn til å bli Brann-fan (ikke at det fins noen grunn til å bli Brann-fan i utgangspunktet).

  1) Billigere sesongkort (Jeg hadde ikke råd i fjor, for første gang på nesten et tiår)

  2) Færre leiesoldater, mer satsing på lokale helter (kanskje, men nå er det snakk om å øke budsjettet uansett, så jeg vet ikke)

  3) Massevis av fete lokaloppgjør (det er morsommere å slå Pors og Notodden enn å tape for Sandefjord).

  Dette kun skrevet for å la være å grine når jeg tenker på det, selvfølgelig.

 • 3 November, 2006 - 6:51 pm | Permalink

  Er det forresten verdt å nevne at jeg var 1 år i 1976? Men jeg var på Cupkampen mot Viking i 198? da den nåværende publikumsrekorden ble satt, og fikk autografen til Erik Thorstvedt.

 • 4 November, 2006 - 1:05 am | Permalink

  Ah! Odd-Viking ja, det var et stort øyeblikk! Odd var snaue tjue minutter fra Ullevaal etter at Ulf Moen hadde drevet Vikingforsvaret til vanvidd. Dessverre måtte han gå av banen, og da overtok Viking kampen og utlignet. Utrolig bittert, og i Stavanger ble det svinebank. Hvor mange var det på tribunen? 12-13000?

  Den kampen sitter i sjela enda!

 • 4 November, 2006 - 8:51 pm | Permalink

  Tror det var i underkant av 11000, men jeg husker ikke (sjekker), VG sier 12500, og fotballfakta er jo den tingen som ofte stemmer der i gården.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: