web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Hjorthen leser bok: North American Lake Monsters

nalm

Det er lenge siden jeg så denne boka for første gang. North American Lake Monsters. Av en eller annen grunn lot jeg den ligge. Det kan ha vært fordi det er en samling noveller. Uansett hvor mange novellesamlinger jeg leser, og virkelig digger, driver jeg fortsatt på og innbiller meg at jeg ikke liker novellesamlinger.

På et eller annet tidspunkt har jeg imidlertid glemt at North American Lake Monsters er en novellesamling, og etter å ha sett enda en anbefaling fra noen jeg stoler på, bestemte jeg meg for å kjøpe den og gi den en sjanse. Jeg ga meg i kast med boka. You Go Where It Takes You, sto det over det jeg da innbilte meg at var første kapittel. Den aller første setningen er glimrende. He did not look like a man who would change her life. Toni serverer på en liten kafe. Hun har en treåring som barnehagen bekymrer seg for. Faren har stukket av. Livet er for en stor del skit. Når denne mannen som ikke ser ut som om han skal forandre livet hennes gir henne oppmerksomhet er hun ikke tung å be. Og når det viser seg at han har bilen full av makabre hemmeligheter, blir hun opphisset og misunnelig. Hun vil på eventyr. Hun vil vekk. Hun vil ha et annet liv. Hun får ikke være med, men da tar hun handlingen i egne hender.

Og så er kapittelet over. Wild Acre står det over neste kapittel, men der er det nye folk, det henger ikke sammen med det jeg akkurat har lest, og jeg skjønner at dette for fankern er en novellesamling ja. Og så kommer jeg på hvorfor jeg innbiller meg at jeg ikke liker novellesamlinger. Jeg ville så gjerne vite mer om Toni. Jeg ville vite hvordan det gikk med henne, og den stakkars treåringen. Jeg vil slettes ikke vite hvordan det går med de tre håndverkerne som ligger på en byggeplass i skogen og drikker øl i påvente av at noen pøbler skal dukke opp for å tagge de uferdige husene de jobber på. Jeg må rett og slett legge fra meg boka en liten stund og venne meg til tanken på at Tonis fremtid for alltid skal være uviss for meg.

Så vender jeg tilbake til boka. Mens de tre øldrikkende tømmermennene blir revet opp av en varulv, blir jeg revet med i det som er den beste boka jeg har lest på aldri så lenge. Den er aldeles strålende.

Ikke la dere skremme av varulven da. Joda, novellene har ofte elementer fra horrorsjangeren. En vampyr. Et sjømonster. Et spøkelse. Engler. En slags zombie. Men dette er ikke billig horror. Egentlig er det ikke en gang dyr horror. Det er rett og slett et knippe flotte historier om mennesker på kanten av tilværelsen. Som sliter. Henger etter fingerneglene. Det er menneskene som spiller hovedrollen her, og det monstrøse er like ofte inne i oss, som i den mørke skogen rundt oss.

Forfatteren heter Nathan Ballingrud, dette er hans debut som forfatter, og jeg kan ikke skjønne annet enn at han har levert en umiddelbar klassiker. Les den, enten du liker novellesamlinger eller ei. Du kommer ikke til å angre.

Leave a Reply

%d bloggers like this: