web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Sydhavskungen

Det var da fryktelig så mye oppstyr det ble om NRKs endring fra “negerkonge” til “sydhavskonge” i en bearbeidelse av Pippi for norsk radioteater. Swazi Dått Komm oppsummerer glimrende og får skryt for å ha funnet frem en gammel uttalelse fra Astrid Lindgren selv fra den gangen man lagde tegnefilm av historien og endret negerkongen til “kurreduttkung”: – Jeg ble i alle fall glad for at Pippis pappa ikke lenger er negerkonge, for det syntes jeg ikke var så trivelig i ettertid.

Swazi Dått Kom altså.

11 Comments

 • 14 December, 2006 - 9:18 am | Permalink

  Jeg fatter ikke hva som er galt med ordet neger og jeg bruker det konsekvent om brune mennesker med svart krøllet hår og som jeg ikke helt vet hvor stammer fra.

  • candida
   12 September, 2008 - 12:45 am | Permalink

   Det som er galt medd et ordet er at det er et skjellsord selvom man ikke mener det på den måten. Om du går inn på Vigrids hjemmeside, kan du lese om alle “negervitsene” de har skrevet også skjønner du kanskje selv at dette ikke er akkurat det mest positive ordet Norge har å by på. Hvis situasjonen skulle være slik at du møtte en mørk person som du ikke helt vet hvor kommer fra, så vet du sånn cirka at han/hun er fra Afrika evt, er det bare ikke å si det? Bare å si “hun tror jeg kommer fra afrika et sted” Ordet neger vil fremdeles ikke kunne fortelle en person som du har en samtale mer enn hva ordet Afrika vil gjøre..

   • candida
    12 September, 2008 - 12:48 am | Permalink

    http://www.vigrid.net, sjekk ut linken ang neger vitsene…hvor morsomt er det da å bli kalt neger fra andre, uten at man blir fornærmet eller forbinder ordet med noe negativt..

 • tb
  14 December, 2006 - 9:46 am | Permalink

  Det mest tvilsomme med Pippis pappa er vel faktisk at han ikke var neger, men nettopp en hvit konge over negrene?! Svartingene trengte den hvite manns sivilisasjon for å få til noe, vettu… ellers har jeg stor respekt for at mange “negere” ikke liker å bli kalt neger.. Rart at ikke flere har henvist til Lindgrens syn på saken forresten, i all den moralske indignasjon om sensur og mord på norsk kultur som fraværet av ordet “neger” har ført til.. Å få lov til å kalle andre med ord de ikke liker, men vi alltid har brukt, er sjølsagt en kjerneverdi i norsk kultur…

 • 14 December, 2006 - 10:35 am | Permalink

  Det finnes vel en haug med ord og betegnelser i det norske språk som ikke faller i smak hos alle dem det refereres til? Nå kan jeg åpne litt for at ordet neger har blitt misbrukt i for stor grad, men jeg mener man må ha et litt edruelig syn på dette. Uttrykket “av utenlandsk opprinnelse” f.eks er etter min oppfattning en langt mer destruktivt uttrykk enn neger. Men det blir hyppig brukt i media. Hva med betegnelsene jøde? Indianer? mongoloid? cowboy? osv, i det vide og det breie. Og hva med uttrykket Gjøk, som er svært fornærmende for denne flotte fuglen.

 • tb
  14 December, 2006 - 2:06 pm | Permalink

  Og så er det en haug med ord som vi ikke bruker lenger, ord som i sin tid ble oppfattet som “nøytrale” og “saklige” beskrivelser av ting og folk og grupper, som vi i dag kanskje oppfatter som litt ubrukelige? “Buskneger”/”buskmann”, “kjemmerjøde”, og for den saks skyld “lausunge” er vel i dag ord som mange vil nøle med å bruke, fordi de vil kunne oppfattes som negative av dem som beskrives? Slikt skjer vel hele tiden, at noen ord blir uakseptable av uliek grunner? Og dessuten; og dette er første og sikkert siste gang jeg linker til Unge Høyre, dette var ganske godt sagt: “Men når så og si alle med en annen hudfarge føler seg støtt av det, hva er da poenget med å insistere på å bruket ordet fortsatt?” http://torbjorn.ungehoyre.no/061206085530_kunsten__vre_neger_i_norge.html

 • 14 December, 2006 - 2:52 pm | Permalink

  Haha! “Buskneger” Det ordet hadde jeg glemt, men det er jo et utrolig ord da, og antagelig særdeles fornærmende. Jeg får vel akseptere at noen ord kan bli så belastet at man må bruke dem med omhu, men å ta et ord som Buskneger helt ut av språket gjør språket fattigere.

  *Det skal bli interessant å se hvordan Hellbillies skriver om “En neger stod på Ål stasjon”*

 • 14 December, 2006 - 6:40 pm | Permalink

  Det er jo en tullete debatt da. Det går jo ikke an å fjerne ord fullstendig fra språket, og ikke er det snakk om å endre Lindgrens bøker heller. Men det blir nå litt barnslig å insistere på å bruke neger i dagligtalen når man vel ikke kan ha unngått å få med seg at ganske mange føler seg støtt av det.

  Dette er jo ikke vanskeligere enn at vi bleikinger noterer oss bak øret at neger er et belastet ord vi bør være forsiktig med i en del sammenhenger, og så kan de som måtte føle seg støtt av det legge seg på minnet at for nordmenn flest så er ikke bruken av ordet neger ment rasisitisk i det hele tatt. Dermed så kunne ihvertfall dette vært en ikke-sak.

  Man skal forresten være utrolig hårsår for å tolke Hellbillies rasistisk der da. Eller Are Kalvø for den saks skyld. Litterært sett er jo neger et fantastisk ord for en skribent. Det bringer umiddelbart en haug med assosiasjoner frem hos leseren helt gratis. Om det er rasistisk eller ei har vel mest med sammenhengen det blir brukt i å gjøre.

 • 14 December, 2006 - 6:58 pm | Permalink

  Jeg tror vel det er få som insisterer på å bruke ordet neger ukritisk i dagligtalen, og i særdeleshet ikke til en 2 meters blåsvart en på en mørk høstkveld. Forøvrig er vi vel enige her?

  Ellers vil jeg legge til at her oppe i nord er vi eksperter på å regulere og strukturere alt mellom himmel og jord. Dette er sikkert greit nok, og skaper ekstrem stabilitet. Problemet er at vi kjeder oss fordervet.

 • 14 December, 2006 - 7:06 pm | Permalink

  Problemet her i nord er jo at du store deler av døgnet, i store deler av året, fankern ikke ser de der to meters høye blåsvarte før du har dem i ryggen, og så har du kanskje vært ubetenksom og sagt neger, og vips så er du i et helvetes trøbbel!

  Husker mitt første neger-øyeblikk forresten. Fyren ville håndhilse, og jeg ble litt paff så jeg nølte et lite sekund. “Det smitter ikke” sa han, og hadde jo rett i det.

 • 14 December, 2006 - 8:41 pm | Permalink

  Smittet han ikke altså??? Sikker?

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: