web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Erru rompis kompis?

Her om dagen slo det meg at det nå må være fryktelig lenge siden jeg har hørt noen bruke ordet “rompis” for å beskrive mannlige homofil. Enten må jeg altså komme meg ut mer, ellers så har det vel rett og slett gått av mote? Men siden det pågår en fin liten debatt borte hos Drusilla omkring Pondus og hans eventuelle homofobe tendenser, så tenkte jeg dette kunne være en god anledning til å børste støv av ordet igjen. Om enn bare for denne postens skyld.

Frode Øverli får jo med jevne mellomrom kritikk for sitt Pondus-univers. Det er sjåvinistisk, kvinnefiendtlig, Pondus er homofob, og nesten all humoren i serien er basert på fordommer. Dessuten er visst serien, ifølge Morten Harper, en forbannelse for nyskapningen i norske tegneserier. Det skal ikke være greit.

La meg la Pondus ligge litt på vent, og heller begrave meg i mitt eget navlelo i et avsnitt eller to. Jeg er jo som kjent mann, liker fotball, og er en ganske vanlig fyr. Omtrent som Pondus. Men er jeg homofob?

Nei, jeg er da ikke det? Den ene gangen jeg ble forsøkt sjekket opp av en mannlig hotellgjest syntes jeg mest det var ustyrtelig morsomt. Menn med den slags preferanser må gjerne se på meg som et objekt for sine seksuelle fantasier. Be my guest. (Ikke at jeg biller meg inn at risikoen for akkurat det er så stor) Allikevel så har det jo skjedd en gang eller to at at jeg har møtt homofile som jeg instinktivt reagerer negativt på.

Det kan jo hende at jeg ikke kjenner meg selv til bunns, og er livredd for rompiser innerst inne. Min teori er vel heller at det i disse par tilfellene ikke er homofilien i seg selv jeg reagerer på, men den “homofile” oppførselen. Jeg har med andre ord ingen problemer med Per Kristian Foss eller Arve Juritzen, men er altså instinktivt litt mer skeptisk til folk med det man vel kan kalle en litt mer karikert homofil oppførsel. Nå er det ikke mange av den typen her i byen, så det er ikke så mange karikerte homser jeg har møtt. Muligens er jeg litt preget av at den siste av dem, i tillegg til sin karikerte oppførsel også var temmelig ufyselig. Men gjør det meg til homofob?

Det gjør meg kanskje til en konform provinsiell treskalle, men nei. Jeg er verken redd for, eller hater homoer.

Sånn. Nok om meg, og over til Pondus og Frode Øverli igjen. Stripeformatet til Pondus fordrer vel nødvendigvis at karakterene i serien blir ganske karikerte. Særlig gjelder dette bipersonene. Jokkes utallige erobringer fra tiden før han utrolig nok fikk seg samboer er ikke akkurat fulle av dybde. Men hvor mange homofile møter vi egentlig i Pondus? Naboene til Pondus er vel strengt tatt de eneste, og de er jo faktisk ikke fremstilt spesielt karikerte? De fremstår tvert om som ganske så normale og sympatiske. I fantasiene til Pondus opptrer imidlertid naboene som ganske typiske karikerte homofile, men fantasiene stemmer ikke helt med “virkeligheten”, og dermed så er det vel heller homofobien til Pondus som blir karikert og latterliggjort heller enn de homofile.

Jada, mye av humoren i Pondus er basert på fordommer. Tenåringer med saggebukser, black-metal rockere med nagler både her og der, kvinnegruppe Ottar, homofile, you name it. Av og til utfordrer imidlertid Øverli karakterene sine ved å tvinge dem til å konfrontere fordommene sine. Da viser det seg gjerne at fordommene er nettopp fordommer uten så mye egentlig rot i virkeligheten.

Så er Pondus homofob? Muligens. Er seien homofob? Neppe.

Så kan man selvfølgelig ønske seg at Øverli i større grad tok et pedagisk ansvar og utfordret fordommene og intoleransen vår, men akkurat det gir jeg mest blaffen i. Øverlis oppgave er å være morsom, og det fikser han til tider veldig bra. Joda, man kan godt problematisere hvorvidt “den «daglige bekreftelse» som Pondus gir, er med på å fø den intoleranse og de fordommer den beskriver, ikke bare lufte dem på humoristisk vis.” Jeg tror imidlertid serien er såpass snill at det ikke er stort å bry seg om. Det er mulig den ikke befrir noen fra sine fordommer, men jeg tror ikke den skaper eller legitimerer homohat heller.

Men Frode Øverli selv er jo svoren Liverpool-tilhenger. Han MÅ jo være rompis!

13 Comments

 • 1 February, 2007 - 8:35 pm | Permalink

  Jeg sier amen til dette! (Har i grunnen ikke tord å blande meg bort i debatten…) Dessuten synes jeg det er et poeng at Turid-Lailas skaputkomming ikke førte til striper om pubertale lesbepornofantasier, men en konstatering av at hun var “tapt til den andre siden”. Et billig poeng, kanskje, men ærlig talt så synes jeg denne analyserende plukkingen i stripetegneserier er ganske… Vel, komisk.

 • 1 February, 2007 - 8:57 pm | Permalink

  Sier du rompis???! Jeg tror du er gal mann.
  *Trodde faktisk alle slike ord var blit forbudt ved lov*

 • 1 February, 2007 - 11:47 pm | Permalink

  Eg syns faktisk det vert å dra det litt vel langt å tolka Øverli som homofobipromoterar. Godt å sjå at det ikkje berre er meg.

 • 2 February, 2007 - 1:25 am | Permalink

  “Men Frode Øverli selv er jo svoren Liverpool-tilhenger. Han MÅ jo være rompis!”

  …oooh, jeg tør ikke tenke på hvordan du former diskursen og setter visse normer for kulturell pregning med denne avslutningen. Ellers amen.

 • 2 February, 2007 - 1:54 pm | Permalink

  Lea: Jeg synes det er bra at man tar tegneserier og Pondus på alvor, for all del, men den er da tross alt ganske snill, og det får da være måte på hvilke pedagogiske krav man skal legge på folk?

  Habben: At jeg ikke sier rompis så ofte lenger kan kanskje ha en sammenheng med at du befinner deg på feil side av fjellet når jeg tenker etter?

  Øyvind: Kvakk kvakk!

  Fjordfitte: Jeg ber om unnskyldning hvis jeg nå satte homokampen ti minutter tilbake. Forøvrig hallelujah!

 • 2 February, 2007 - 4:48 pm | Permalink

  Jadda, jadda, jeg vet du savner meg og at du mener jeg er på feil side av fjellet og alt det der, men det blir ikke noe på deg har jeg sagt… for ente gang.

 • 7 February, 2007 - 1:05 pm | Permalink

  Vel sagt, vel sagt.

  Ellers har jeg kommet frem til at ordet “homo” har to betydninger på samme måte som “blond”. Blond kan som kjent være både hårfargen din og væremåten din – siste betydning som oftest veldig nedlatende.

  Homo kan da selvsagt være “å ha homofil legning” eller det å oppføre seg veldig karikert og “skrullete” – altså “han er så homo”. Jeg kjenner folk som er homo som er streite og folk som er homo som ikke er homo i det hele tatt. Så er bare den saken klinkende klar.

 • 7 February, 2007 - 1:46 pm | Permalink

  Ja selvsagt…men vi har nok ikke så mange homoer av den typen der her ute på landet?

 • 8 February, 2007 - 1:07 pm | Permalink

  Nei, kanskje man bare blir skikkelig homo av å bo i storby? En jeg kjenner ble veldig outrert da han kom ut av skapet som en slags identitetsforsterker. De av oss som plutselig fikk en kompis som endret helt kroppsspråk ble veldig glade da det hele gikk over og han ble som før igjen! :o)

 • 8 February, 2007 - 1:28 pm | Permalink

  Storbyen gir ihvertfall større rom for outrert oppførsel. Noe som sikkert er en fin ting?

 • 12 February, 2007 - 9:04 am | Permalink

  Det er helt sikkert en fin ting! Spesielt for de av oss som periodevis har sett litt outrerte ut selv 😀

 • Anti Tormod
  4 November, 2008 - 12:00 pm | Permalink

  Je syns det er arti å høre om dassa romis kompisa, når je er en sjøl og i tillegg fant opp datta ordet. 😈

 • FyrenFraNord
  4 February, 2011 - 9:46 am | Permalink

  Jeg bruker det utrykket

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: