web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Hjorthen ser TV: The State Within

300state_within.jpg

BBCs storpolitiske konspirasjonsthriller i seks deler fra i fjor høst, The State Within, er åpenbart ikke alles tekopp. Den åpnet med 5.7 millioner seere, men til tredje episode hadde 2.5 millioner av dem funnet noe annet å bruke torsdagskveldene på. Selv hadde jeg nok blitt sittende pal foran skjermen av frykt for å gå glipp av så mye som et lite sekund av intriger og spenning. The State Within er state of the art TV. NRK burde kjenne sin besøkelsestid og få denne opp på sendeplanen sporenstreks.

Serien er et samarbeid mellom BBC i England og BBC America. Produksjonsmessig er den fullt på høyde med det beste som produseres i statene på TV-fronten, og rollene er besatt av solide skuespillere. Jason Isaacs er vel best kjent her hjemme som den ikke altfor sympatiske pappaen til Drako Malfang i Harry Potter-filmene. Noen har sikkert også sett ham i dobbeltrollen som Kaptein Krok/Pappaen til Wendy i det som på Sprettkanortspråket het “Skumle Peter Pan”. I The State Within spiller han hovedrollen som Sir Mark Bryden, britisk ambassadør i Washington som plutselig befinner seg i en skikkelig kattepine.

Her er greia: Et fly tar av fra Dulles Airport med kurs for London, men umiddelbart etter takeoff eksploderer en bombe i lasterommet, og flyet styrter over motorveien mellom flyplassen og Washington DC. Ambassadør Sir Mark har akkurat kommet av et fly fra London, og får oppleve krasjet på nært hold. Ganske snart viser det seg at mannen som utløste bomben var muslim og britisk statsborger. Forholdet mellom de vanligvis så gode vennene USA og UK får seg en alvorlig knekk, og Sir Mark må bruke all sin diplomatiske kløkt når guvernøren i Virginia vil beskytte amerikanske borgere gjennom å internere alle britiske muslimer.

Også dette i Virginia: En soldat blir skutt ved et uhellstilfelle under en øvelse. Han blir strippet for all id, fingertuppene skåret av, ansiktet skutt bort med hagle. Så blir han dumpet i elven. Dette er neppe US Marines?

Og i Florida sitter en tidligere helt fra Falklandskrigen på Death Row, dømt til døden for å ha drept to tenåringsjenter. Den britiske ambassaden har sendt Jane Lavery ned for å forsøke å få ham av kroken.

Sleng så inn en tidligere britisk ambassadør til den fiktive staten Tyrgyzstan i sentralasia som har blitt frosset ut på grunn av sitt evindelige mas om brudd på menneskerettighetene. Tidligere nær venn av Sir Mark befinner han seg i Washington for å forsøke å få USA og UK til å ta opp samtaler med en presidentkandidat i eksil. Denne karakteren er nok basert en del på tidligere ambassadør i Uzbekistan, Craig Murray. Selv om BBC benekter det.

Jeg skulle bare se en episode for å se om dette var noe tess, men jeg ble sittende og se alle de seks timelange episodene i et strekk. Det var rett og slett for spennende til å ta en pause. Skal vi sammenligne med noe her så må det kanskje bli en vellykket miks av The West Wing og 24? Serien går rett i strupen på vår tids aktuelle storpolitiske temaer. Angrep på våre borgerrettigheter og den liberale rettsstaten. Behandlingen av muslimer. Amerikansk og britisk støtte til “sine egne drittsekkdiktatorer”. Etteretningsrapporter vrengt og vridd til å passe det administrasjonen vil det skal passe til. Storkapitalens innflytelse på internasjonal politikk. Femveksten av private militære sikkerhetsstyrker. Dødsstraff. War on Terror.

Spør du meg er dette både viktig og modig TV, og da skal man ikke ta det så tungt at noen synes det blir for mye prat og for lite action. Dette er en innertier, og intrigen er skremmende plausibel, ihvertfall nesten hele veien ut.
Skryt også til Sharon Gless i rollen som Lynne Warner forresten. USAs forsvarsminister med fortid i et selskap som ikke heter Halliburton, men godt kunne ha gjort det. Hun har basert sin figur på Hillary Clinton, og gjør en glimrende jobb. DVD’en finnes på Play.com til snaue sytten pund. Det er den verdt.

Leave a Reply

%d bloggers like this: