web analytics

Priviligerte kvinne: Hold kjeft!

Anne Lindmo og Helle Vaagland har skrevet bok sammen om det å bli mamma. Sist fredag var de på besøk hos Fredrik Skavlan på Først og Sist for å snakke om boka og mammarollen sammen med Gro Nylander, og dette har falt barnelege Ingvild Heier tungt for brystet.

I Aftenposten skriver hun at Lindmo og Vaagland var et pinlig og patetisk skue:

Dette er godt voksne damer, i stabile parforhold med politisk korrekte menn som tar bleieskift, de er velutdannede, artikulerte, i attraktive og høytlønte jobber, småkjendiser allerede – og ufattelig ureflekterte og navlebeskuende. Denne generasjonen har allerede utgitt flere bøker om hvilket traume det er å bli foreldre, og det har vært like pinlig hver gang. Vi er den mest privilegerte generasjonen verden har sett. Vi har absolutt alt: Enorm velstand, kvinnefrigjøring, bleieskiftende pappaer, utdannelse, valgmuligheter, husholdningsmaskiner, biler, betalt omsorgspermisjon, besteforeldre med AFP og god helse osv. osv. Barna til forfatterne er etter hva jeg kan forstå dessuten friske, ingen har misdannelser, hjerneskade, leukemi eller andre alvorlige sykdommer som kan ramme barn.

Heier forteller at gjennom sitt virke som barnelege møter hun daglig på mødre som virkelig sliter. Hverdagsheltene finnes der ute skriver hun, men verken Vaagland eller Lindmo er blant dem. At NRK lar disse personene presentere sitt ureflekterte og patetiske budskap i beste sendetid, er pinlig for Norge som samfunn.

Litt på den ironiske siden: Så jeg ikke Anne Lindmo i en eller annen avis nylig med overskriften “Slik skal det gjøres Skavlan”, og temaet var hvordan Lindmo klarer å ha en nogenlunde lik andel av menn og kvinner som gjester i sitt talkshow på mandagskveldene, mens Skavlan er et godt stykke unna å klare det på fredagskveldene. Løsningen er altså å invitere Lindmo og venninene hennes?

Men okay, mye har blitt skrevet om Skavlans valg av gjester. Mye av kritikken har vært velfortjent, og kanskje er det litt uheldig at kolleger av Skavlan som har skrevet bok slipper til i programmet hans slik Lindmo gjorde sist fredag. På den annen side så er man vel litt lei av den evige kritikken mot Skavlan, så jeg gidder ikke si så mye mer om den saken.

Derimot tenkte jeg at jeg skulle si noe om tonen til Ingvild Heier i hennes kritikk av de stolte småbarnsmødrene. For der er det noe som skurrer.

Boka som Vaagland og Lindmo har skrevet skal ifølge forhåndsomtalen være små øyeblikksbilder. Små polaroide shots fra man lurer på om man skal tørre å bli gravid, fra man er gravid, via amming til man har et barn på fire år. Sannsynligheten for at det er stor litteratur er vel ikke særlig stor, desto mer sannsynlig er det kanskje at det er en underholdende bok, med litt til ettertanke for dem som måtte befinne seg i målgruppa. Men Heier synes visst ikke dette er noe å skrive bok om:

De er blitt mammaer og må ta ansvar. Dette har de funnet så sensasjonelt og omveltende at de syntes det måtte meddeles oss andre i bokform.

Det kan selvfølgelig tenkes at jeg overtolker her, men jeg får en distinkt følelse av at Heier mener at det å bli mamma er noe av en naturtilstand. Noe som man ikke trenger å skrive hjem om. Ihvertfall ikke så lenge man er velutdannet, vellykket og egentlig ikke har noe å klage over. Kvinner er jo skapt til å føde barn, så klapp igjen den ureflekterte og patetiske kjeften din. Det er folk som lider her ute!

Dessuten så har Lindmo og Vaagland vært så heldige å skaffe seg “politisk korrekte” partnere som tar bleieskift!

For det er jo klart at dette er noe vi menn helst ville slippe. Vi gjør det bare for å tilfredsstille kravet til det herskende matriarkat. Egentlig vil vi jo helst slippe å ha noe med disse hylende små skapningene før de er store nok til å spille Zelda på siste spillkonsoll fra Nintendo. Men til pers må vi, for vi er jo politisk korrekte. Det er ingen vei utenom, selv om verken vi eller babyen har noe utbytte av det.

Blah! Her får keg litt assosiasjoner til den debatten som går i Sverige i disse dager. Annica Dahlström er professor i histiologi og neurobiologi ved universitetet i Gøteborg. Hun har skrevet en bok som heter Könet sitter i hjärnan, og her kommer hun med noen friske påstander. Blant annet hevder hun at fedre ikke kan ta seg av spebarn fordi vi har for dårlig følelse i fingertuppene, dårlig hørsel, og begrenset synsfelt.

Heldigvis er vi ihvertfall politisk korrekte nok til å avlaste mamma med et bleieskift i ny og ne, og derfor har vi heller ikke tid til å trekke dette i langdrag. (mer enn jeg allerede har gjort) La oss heller prøve å konkludere:

De som føler for det har en selvsagt rett til å skrive ned sine personlige og navlebeskuende opplevelser og betraktninger om hva det måtte være. Mange må nøye seg med å bruke f.eks bloggmediet, mens noen altså får gi ut bok og snakke med Gro Nylander hos Skavlan.

De som misliker personlige og navlebeskuende opplevelser og betraktninger, særlig fra priviligierte kvinner i sin beste alder, er i sin fulle rett til å kritisere dem i ufine ordelag. Mange må nøye seg med å gjøre dette i bloggform, mens andre altså slipper til med pjattet i Aftenposten. Særlig hvis man krydrer det med litt reaksjonære holdninger til slike ting som kan fyre opp Drusilla og Fjordfitte.
Heldigvis går det an å slå av TV og fyre opp med Aftenposten.

72 Comments

 • 4 March, 2007 - 12:55 am | Permalink

  Aha, hun sa nei til Aune Sands dådyr, kan du skjønne.

 • 4 March, 2007 - 12:58 am | Permalink

  Ja, akkurat det er det ingenting å si på. Han var vel uansett bare interessert i å drikke menstruasjonsblodet hennes?

  Siden du allikevel er her: Nå reiser jeg meg og finner frem den lovede Tom waits-CD (eller var det DVD) før jeg glemmer det for 98de gang.

 • 4 March, 2007 - 1:10 am | Permalink

  Ja!

 • 4 March, 2007 - 1:16 am | Permalink

  Okay, jeg har en dobbel live-cd fra Amsterdam i 2004. Den holder jeg på å kopiere nå. I tillegg så har jeg en DVD med konserten i London samme år, og den vil du sikkert også ha.

  Men hva med den gamle filmen som vel fortsatt er utilgjengelig i vanlig salg? Big Time. Vil du ha med den også?

 • 4 March, 2007 - 1:19 am | Permalink

  Ja det er klart jeg vil. Takk.

 • 4 March, 2007 - 1:33 am | Permalink

  Den er grei, da gjenstår det vel bare at du sender meg en adresse ved anledning?

  hjortheblogg@gmail.com

 • tb
  4 March, 2007 - 9:42 am | Permalink

  Sen henne en kopi av Sydney i 1979 også da,når du holder på! Hvis hun ikke har den fra før! Eller At the Circus, fra Stocckholm.. gosh asså, så mye fine konsertopptstk det finnes der ute…

 • 4 March, 2007 - 11:48 am | Permalink

  Åjadda, det var planen det. Også intervju-cd’en da. Her slenger vi med rubbel og bit tenker jeg.

 • 4 March, 2007 - 2:14 pm | Permalink

  Jeg er glad, langt inn i hjertet.

  Se forresten, nå har du også sånn rødt kryss jeg skrev om, over bildet (til høyre der du selger boka).

 • 4 March, 2007 - 4:02 pm | Permalink

  Jeg tror ikke Per Heimly er med i haremet til Lotten. Ei heller i mitt. Men feminist-mennene kommer nå Hjorthen, i store flokker. Bare pass opp.

 • 4 March, 2007 - 4:40 pm | Permalink

  Fin tittel på en film: Feministmennene kommer.

 • 4 March, 2007 - 6:42 pm | Permalink

  Og apropos det bildet og den linken til PMS Lotten så plager det meg at jeg ikke kan gå inn hos Lotten selv og si:

  “Du er ikke den eneste som har fått et slikt tilbud fra mannen til venstre, Lotten. Dog når noen andre fikk det tilbudet inkluderte det ikke han til høyre, men en venninne. Altså: mannen til venstre tilbydde seg selv som gavepakke til de to venninnene. Jeg tror ingen angrer på at de avslo tilbudet. Men det er mulig mannen selv vil nekte om han ble konfrontert med opplysningene i dag. Hvilke tilbud noen har fått hos mannen til høyre derimot skal jeg ikke røpe.”

  Tror jeg må lage en egen post for refuserte kommentarer til Lotten hos meg selv. Jeg kan jo ikke bruke Hjorthen som Lotten avreagerer. Ikke det at jeg ikke tror Hjorthen setter pris på det.

 • 4 March, 2007 - 7:00 pm | Permalink

  Haha, eksisterer det egentlig noen unge kvinner som har vært på samme fest som Heimly, og ikke fått det lekre tilbudet om å være med på trekant?!
  Dru er forøvrig mitt vitne.

 • 4 March, 2007 - 7:55 pm | Permalink

  Jeg har aldri blitt invitert på trekant, verken av Heimly eller av noen andre. Bittert!

 • 5 March, 2007 - 3:23 pm | Permalink

  Ja, du aner ikke hva du har gått glipp av Hjorhen! Muligheten for å si nei til Heimly kan ikke overvurders. Men i mitt harem Hjorthen, har du æresplass (enn så lenge).

 • 5 March, 2007 - 3:35 pm | Permalink

  Kan det skyldes at jeg er helt alene i det haremet?

 • 5 March, 2007 - 4:02 pm | Permalink

  Ikke la deg lure Hjorthen. Jeg takket nei til en trekant en gang, og har angret siden.

 • 5 March, 2007 - 6:13 pm | Permalink

  Habben: Har du også vært på fest med radarparet Heimly og Sand?

 • 5 March, 2007 - 6:55 pm | Permalink

  Nei, da hadde jeg holdt kjeft. Neida…det var altså disse to flotte, riktignok litt senile, kvinnene på en geriatrisk avdeling jeg…ja jeg hadde vel gått litt feil da…

 • 5 March, 2007 - 9:19 pm | Permalink

  Hehe, min venn hotellmusikanten fikk også tilbud om å bli med på trekant en gang. Av et tvillingpar som nok verken var særlig attraktive eller helt pr.kasse sånn rent intellektuelt. Men han angrer likefullt.

  Selv hadde jg jo, når jeg tenker etter, en gang anledningen til å hive meg med på en firkant. Men jeg takket nei, og angrer overhodet ikke!

 • 5 March, 2007 - 11:25 pm | Permalink

  Du er så utrolig barnslig Hjorthen. Når det går opp for deg at andre har fått trekanttilbud, så skal du liksom overgå med den teite “Jeg har fått tilbud om FIRRKANT” Men du kan drite og dra, for jeg har fått tilbud om FEMKANT!!!!!

 • 5 March, 2007 - 11:59 pm | Permalink

  Den firkanthistorien tror jeg må bli en bloggpost en gang, det er fakta faen.

  Når det gjelder femkanthistorien din så er vel det også fakta på et vis, men bare fordi du stort sett bare hang sammen med damer med multippel personlighet?

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: