web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Superheltene du ikke får se på kino

Superhelter på kino er i vinden som aldri før. Supermann, Lynvingen, Hulken og Edderkoppen har vært der en stund. X-Men selvfølgelig. De Fantastiske Fire kom vel i fjor, og vender tilbake senere i år med ny mann på laget. Pixar lagde The Incredibles til stor applaus fra både publikum og anmeldere. Det samme kan vel neppe sies om Ghost Rider, som hadde norgespremiere forrige uke til stort sett negative kritikker. Bare for å nevne noen.

Men fortsatt finnes det en haug av superhelter som venter på å bli overført til det store lerettet. Her er ti av dem, og sannsynligheten for at du noen gang får se dem på kino er vel forsvinnende liten.

10. Cypher

cypher.jpgCypher dukket opp på åttitallet som en del av New Mutants. En X-Men-spinoff tror jeg, hvor unge mutanter ble undervist av Professor X og resten av X-gjengen. Cyphers utrolige mutant-evne var at han kunne dechifrere hva som helst. Språk, hemmelige koder, hva som helst. Jepp, han var altså egentlig bare en ekstra god oversetter som nok var god å ha hvis den nye dippedutten din kun hadde bruksanvisning på kinesisk. I kamp var han imidlertid helt ubrukelig.

Hvis Esquil hadde vært en superhelt ville han sannsynligvis vært Cypher.

9. Røde Bie

redbee.gifEller The Red Bee da, som han het på engelsk. En superhelt av Lynvingen-typen uten spesielle evner, men som allikevel tok på seg kappe for å bekjempe kriminalitet. Røde Bie hadde ihvertfall utrolig dårlig smak i klesveien. Han burde ta en prat med Glambibliotekaren. Han hadde rød piratskjorte med rosa ermer, samt rød og gulstripede tights. Mest oppsiktsvekkende var det nok imidlertid at han hadde en spesialtrent bie i beltespennen. Bien het Michael, og hvis skurken var allergisk mot bistikk var han nok god å ha. Hvis ikke så ble det vel trøbbel tenker jeg.

Røde Bie ble tatt livet av forholdsvis fort, og i sekundene før han døde angret han nok på at han ikke beholdt sin vanlige jobb, og heller brukte Michael til å skaffe seg en biinntekt med honningproduksjon. Superheltlivet må unektelig ha hatt en viss bismak?

8. Brother Power the Geek

brotherpower.jpgDenne karen var faktisk ikke å spøke med. Brother Power the Geek var opprinnelig en sånn mannekeng-dukke som man bruker i klesbutikker. Den ble truffet av lynet en gang på seksti-tallet og fikk liv, superstyrke, samt en haug med magiske krefter. Siden han var en dukke så kunne man jo ikke ta livet av ham, eller egentlig såre ham på noe vis, så denne fyren var jo faktisk mektigere enn Supermann.

Brother Power holdt seg mest sammen med hippier og snakket mye om fred og kjærlighet. Han forsøkte faktisk å bli valgt til president ved en anledning, men ble i stedet skutt opp i verdensrommet ved et ulykkestilfelle. Dette var litt dumt, for da var det en annen nikkedokke som ble valgt til president.

Broder Kraft ble i verdensrommet helt til Neil Gaiman plukket ham ned igjen en gang på nittitallet.

7. Matter Eater Lad

mattereaterlad.jpgDenne fyren var ekstremt sulten!

Han kan kanskje minne litt om han fyren i Askeladden som bare kunne spise og spise og spise? Men Matter Eater Lad spiste ikke bare mat. Han kunne spise hvilket stoff som helst. Ståldører for eksempel var ikke noe problem.

Jeg vet ikke om tegneserien nevner noe om hvorvidt dette gjorde ham en smule forstoppet, men litt skuffende er det vel at han aldri spiste noen skurker? Kannibalisme var kanskje ikke helt forenlig med god moral på seksti-tallet?

Frode hevder han ville slått meg i en eventuell spisekonkurranse, så det må vel bety at hvis han hadde vært en superhelt så hadde han vært Matter Eater Lad? Jeg tror det.

6. Bikkjesveiseren

dogwelder-intro.jpgBikkjesveiseren het Dogwelder på engelsk, var kledd i en søvfarget sveiseuniform, og var del av et superheltlag som kalte seg for Section Eight.

Som det går frem av navnet så var Bikkjesveiserens måte å bekjempe kriminalitet på rett og slett å sveise løshunder fast til forbryternes ansikter. Jeg har en mistanke om at den som fant opp denne superhelten nok burde ha trappet ørlite ned på LSD-bruken.
5. Arm Fall Av Gutt

Eller Arm Fall Off Boy da, som det blir på engelsk, og denne karen er nesten enda bedre enn Bikkjesveiseren.

Dette er egentlig en ganske trist historie. The Legion of Superheroes holdt en slags audition, Superhelt-Idol liksom, og en av dem som stilte opp var Arm Fall Off Boy. Hans spesielle evne var rett og slett at han kunne røske av seg armen og bruke den som klubbe. Juryen besto av Saturn Girl, Lightning Lad og Cosmic Boy, og de var ikke imponert. Arm Fall Off Boy kom ikke videre til finalene, og ingen har sett ham siden.

Trist!

armfalloffboy.jpg

4. Vibe

paco.jpgDenne kule kisen var fra Detroit. Tidligere gjengleder, av spansk avstamning, men nå altså superhelt.

Dette var på 80-tallet, så han var mest interessert i breakdance og å sjekke damer. Superkrefter hadde han dog. Han kunne f.eks lage noe jordskjelvlignende greier mens han breakdancet.

Men ingen likte Vibe, så han ble drept og glemt. Sikkert like greit siden favorittsangen hans var Woodpeckers from Space.

3. The Legion of the Superpets

Nå begynner det å bli skikkelig sykt her. Pappaen til Supermann, Jor-El, sendte avgårde en testrakett for å sjekke om det var trygt å sende sønnen avgårde, og i den raketten var Krypto the Super Dog. Supermann og Krypto ble gjenforent på jorda og slåss mot skurker sammen. Jor-El var ikke helt fornøyd med at Krypto kom rem, så han testet også med en sjimpanse. Beppo the Super-chimp hadde supermanndrakt. Så hadde man Streaky the Supercat, som ikke kom fra Krypton, men ble smittet av noe som het X-Kryptonite som ga dyr på jorden superkrefter. Til slutt så kom Comet the Superhorse, som egentlig var en alien, og en forhekset Kentaur som fikk menneskeform en gang i året. Den dagen brukte han som oftest til å slå an på Supergirl, mens resten av året var han egentlig bare hesten hennes.

superpets_1.jpg

2. Zan

zan.jpgZan var den ene halvparten av The Wonder Twins. Den ubrukelige halvparten.

For der hans tvillingsøster Jayna kunne forvandle seg til et dyr, for eksempel en gorilla, et neshorn, eller kanskje en supersjimpanse, så kunne Zan kun forvandle seg til et vannelement. For eksempel en bøtte med vann, eller kanskje en isbit.

Isbiten kunne man kanskje hakke opp og ha i en drink, men til å bekjempe superskurker? Ubrukelig! Hvem er det som har kommet på disse ideene? De illustrerer tydelig at kreativitet uten intelligens, men med rusmidler ikke nødvendigvis er noen heldig kombinasjon.

Vi skal alle være fornøyde med at Habben bygger båt i stedet for å lage tegneserier.

1. Aqualad

Aqualad er siste mann ut, og han var Aquamans sidekick.

Slik Robin var Lynvingens, og han var en av dem som var med og starte Teen Titans. Men Aqualad var rett og slett ukul, og kunne ikke oppholde seg på land mer enn en time av gangen. Hvor mange superskurker kan du bekjempe fra under vann liksom? Det er mulig du kan lage litt krøll for Kurt Oddekalv, men ellers blir det vel skralt?
Man kan si mye rart om Robin, men sammenlignet med Aqualad så er han jaggu kongen på haugen!

aqualad.jpg

NB! Dette er en bloggpost inspirert av særlig norske nettaviser. Jeg har nemlig for en stor del bare skrevet av en artikkel fra The Pop Culture Addict, og later som om dette er noe jeg har funnet på sjøl. Forskjellen er at jeg i det minst nevner det i en fotnote.

16 Comments

 • 2 March, 2007 - 4:52 pm | Permalink

  Faen, Hjorthen. Nå som jeg skulle bøste deg for plagiat!

 • 2 March, 2007 - 4:56 pm | Permalink

  Det skulle tatt seg ut!

  Jeg har jo ikke hørt om noen av disse, med unntak av Brother Power Geek da, som jeg mener jeg har lest om tidligere i en eller annen sammenheng. Men Arm Fall Off Boy gjorde at jeg MÅTTE skrive noe om dette…

 • 2 March, 2007 - 5:26 pm | Permalink

  Nå svarte du på det jeg lurte på – nemlig hvor mange av disse du kjente til.

  Jeg har alltid tenkt at jeg har lest mye serier, men i det siste så har jeg måttet innse at det er mer jeg ikke har fått med meg enn det jeg har fått med meg. En god del superserier blant annet.

  Men du, du begynte så flott med å si at førstemann kunne vært Esquil. Jeg leste videre med stor forventning om at det kom flere slike forslag, men det ble ikke fulgt opp, gitt.

  Det er jo ikke for sent, mitt forslag er i såfall Marion som Superwoman – som skal redde verden.

 • 2 March, 2007 - 5:31 pm | Permalink

  Det ble for vanskelig å finne en blogger til alle disse mislykkede superheltene, så den ga jeg opp ganske fort.

  Jeg vil jo ikke fornærme noen heller…

 • 2 March, 2007 - 6:33 pm | Permalink

  Jeg likte Bikkjesveiseren. Jeg kan godt være han, hvis ingen andre vil. (merker det er ganske greit at jeg sansynligvis aldri må leve opp til det utsagnet (utskrivet?))

 • 2 March, 2007 - 6:41 pm | Permalink

  Min gamle favoritt Duper Dog tar jo alle disse på strak tarm.

 • tb
  2 March, 2007 - 8:10 pm | Permalink

  Hvor er Løytnant Trøndelag? Han som fikk i seg noe skeiv heimert sent på 60-tallet, og som fikk superkrefter av det? Kledd i tettsittende drakt, strikket i selbu-mønster, kunne han løpe ganske fort, hoppe 1,50 i stille høyde, og spøy på de skurker som kom i hans vei… Dessuten var han en jævel til å rape RBK-sangen

 • tb
  2 March, 2007 - 8:27 pm | Permalink

  Trodde forresten en stund at det var Astrid Meland i dagbladet.no som var forfatteren her.. men så røpet du deg da du innrømmet at du hadde skrevet av!

  det var vel slemt sagt!

 • 2 March, 2007 - 8:33 pm | Permalink

  Astrid Meland er da slettes ikke den verste der borte i Dagbladhuset?

  Men Løytnant Trøndelag? Var det det de kalte deg i militæret?

 • tb
  2 March, 2007 - 8:43 pm | Permalink

  Løytnant? hø hø hø du kan spøke du…
  25 års militærtjenesten uten så mye som skyggen av en vinkel. en har da moral!

  og nei da, AM gir da opp kildene for avskriften sin…

 • 2 March, 2007 - 11:03 pm | Permalink

  Nei, det kan rett bli såre mine. Men jeg skal smile jeg, bare jeg får bli Modesty Blaise.

 • 3 March, 2007 - 12:30 am | Permalink

  Du skakke kimse av supre helter, Hjorthen. Jeg hadde kanskje håpet å finne noe om de “Fantastiske fjorten” her, men dengang ei.

  Jeg nevner i fleng bl.a. Tiurgutten, BayWitch, Nudeman og Oilgirl. De er gått litt i glemmeboken. Det rare er at ingen husker hvorfor de havnet der?

 • 3 March, 2007 - 9:58 am | Permalink

  Herlig liste, og du har jo oversatt den, da. Styltemannen er en annen personlig favoritt.

 • 3 March, 2007 - 2:40 pm | Permalink

  Her kommer den norske bloggosfærens største geek…

  Jeg har lest tegneserier med Cypher og Aqualad. I tillegg forsvarer jeg gjerne kjæledyrene, Arm Fall av Gutt og Matter Eater Lad. Sistnevnte spilte en viktig rolle ved å kvitte seg med svært farlig materiale, noe som ikke var godt for han. Etter et oppslag i Wikipedia for å friske opp hukommelsen finner jeg at han spiste Mirakelmaskinen, noe som gjorde at han ble gal.

  Legion of superheroes fra denne perioden var barnslig, men morsom, skrevet av forfattere som var direkte rekruttert direkte fra fanboy-miløet.

 • 3 March, 2007 - 3:52 pm | Permalink

  En glitrende liste! Og det aller meste var faktisk nytt for meg, selv om jeg er temmelig bevandret i superserier. Flott gjengivelse.

  Når det gjelder Løytnant Trøndelag, er han stadig sett på ymse utesteder rundt om, til skrekk for oss som deler hans dialekt, men prøver å holde rapingen til enstavelsesord.

  Og Beate: Hvis du blir Modesty Blaise, så må du bare komme på besøk. Så skal jeg smile jeg, også!

 • 3 March, 2007 - 6:15 pm | Permalink

  Det er klart jeg kommer, om bare noen roper “prinsesse”.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: