web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Smil da for faen!

smilies.gif

Hekse og omsorgsminister Sylvia Brustad er opptatt av matsikkerhet og hygiene på våre kafeer og restauranter. I en ordning som forløpig bare er på prøve i 15 kommuner så blir serveringssteder nå pålagt å henge opp og offentliggjøre Mattilsynets siste karakterer i form av forskjellige utgaver av såkalte smileys på et godt synlig sted. Tanken er at dette skal ansvarliggjøre restaurantene i forhold til hygiene, og dette er visstnok gjennomført med hell i Danmark.

Ved første ørekast syntes jeg dette hørtes ut som en temmelig dårlig ide. Jeg syntes egentlig det var nok med sure og grinete servitører om man ikke skulle ha sure smiletryner hengende på døra også. Eventuelt vil kanskje kelnerene heretter mene at et smilefjes i døra burde være nok. I tillegg har vi faren for falske smil, som jo allerede er et velkjent fenomen i denne bransjen. Der er man jo som regel overstrømmende oppofrende og vennlig helt til man er ferdig å spise og ønsker regningen. Da er det plutselig kul umulig å finne en kelner i lokalet.

Men jeg blander jo kortene. Det er kjøkkenet som er gjenstand for inspeksjon, og det betyr at det fortsatt er full anledning for personalet til å være pottesure selv om det henger et stort smil på døra. Det betyr jo bare at kjøkkenet er fritt for rotteavføring, og det får man tro er en fin ting. Kokken trenger fortsatt ikke vite forskjell på en medium og en blodig biff, men gasskomfyren er i det minste skikkelig rengjort. Jo, når jeg tenker etter så kan dette kanskje være en fin ting allikevel.

Det har vært få motforestillinger å høre også. Alle synes å være enige om at dette er verdt et forsøk, og i Dagens Næringslivs påskeutgave (som forøvrig var ekstra innholdsrik og med masse interessant lesestoff, anbefales på det varmeste) tar Sofie Mathiassen til orde for å innføre smilefjesene også på sykehus, skoler og aldershjem. Det kan jo være nyttig å vite om sykehuset man drar til for å legge seg under kniven holder forventet standard. Kvinner med eggstokkkreft har for eksempel dobbelt så stor risiko for å dø ved å bli operert på landets dårligste sykehus i forhold til å bli operert på landets beste.

Og hvorfor ikke. Vi lever jo i essemmessenes og emmessenns tidsalder. Smileys er noe alle forstår. Jeg synes smileyene bør innføres på ende flere områder, og hvorfor ikke begynne med politikerene selv?

kristin.jpgHvor mye lettere hadde det ikke vært å velge hvem man skulle stemme på om politikerene ble kontrollert av Politikertilsynet med jevne mellomrom, og måtte gå med et gult fjes på kragen for å symbolisere hva rapporten viser? La oss for eksempel tenke oss at man hadde en finansminister som lovte velgerne at hvis hun kom til makta så skulle hun fikse full barnehagedekning innen rimelig tid, og hvis ikke hun klarte det så ville hun gå av. Når det så viser seg at dette ikke går så begynner hun å ro seg unna og finne på unnskyldninger for å slippe å gå av. Ja, da er Politikertilsynet på plass med en smileyrapport. Heretter blir det å gå med nedovermunn på kragen.

djupis.jpgEller la oss tenke oss at du er kunnskapsminister, og et av forslagene dine er å innføre dukker i rosa tyllkjoler i skolen for å gjøre det mer attraktivt for jenter å digge matematikk. Senere slår du kanskje fast at skolen må bli mer maskulin, og for å understreke hva du mener truer du kanskje partikolleger som er uenige med deg med å ødelegge deres politiske karriere på en ordentlig maskulin måte. Kanskje har du også truet politiske motstandere med homohets. Ja, da er det på tide å holde kjeft en god stund, og til å hjelpe deg får du kanskje et slikt smilefjes på kragen?

griske.jpgHva om du er en friskus av en kulturminister som har kjørt hardt på at staten skal ha monopol på alt som heter pengespill, inkludert spilleautomater, angivelig av hensyn til de spilleavhengige. Men når flere kommuner sier at de vil forby spilleautomatene så blir du skikkelig furten og truer med at disse kommunene da ikke vil få tippemidler? J

Ja, i såfall så har Politikertilsynet smileyen som passer for deg.

Hvis du tilhører et parti som fortsatt tror at menneskeskapte klimaendringer er en myte på linje med den avskyelige snømann og sympatiske fotballspillere fra Molde så har selvfølgelig Politikertilsynet en smiley til deg også: frp.jpg

Klimaendringene er jo uansett ikke noe å bry seg om så lenge man er norsk nordmann i Norge og ikke er så begeistret for snø og kalde vintere.

Legg ellers merke til at smilet er bredt og fint her, og det er rett og slett fordi man aldri har vært i posisjon, og derfor kan love både det ene og det andre uten å bli stilt til ansvar for det. Før eller siden kommer denne munnen til å snu seg kraftig nedover.

halo.jpgSå har du de prektige, dem som alltid vet best, aldri har tatt feil, og godt liker å fortelle andre om sin egen fortreffelighet. Type Kåre Willoch, KjellMagne Bondevik, Carl I Hagen, og ganske så mange andre. De trenger egentlig ikke noen smiley siden det holder med et blikk på ansiktet deres, men her gjør vi ikke forskjell på folk.

Dette vil gjøre det mye lettere for folk å vite hva man skal stemme på, og vil gjøre behovet for å lese lange avisartikler nesten helt uten bilder langt mindre påtrengende. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette er noe som må tvinge seg frem før eller siden. For som Sofie Mathiassen skriver så er åpenhet et grunnleggende og effektivt virkemiddel i et demokrati. Gi folk informasjon om hvordan det står til, så er en god del av jobben gjort. Uten en øre i ekstra utgifter.

Og hvordan står det egentlig til? Vi har en smiley for det også så klart, og når man ser hva man har å velge mellom når man skal putte seddelen i urna så er det utvilsomt dette som er tilstanden:

cry.jpg

14 Comments

 • 5 April, 2007 - 5:31 pm | Permalink

  😛
  Veldig bra, Hjorten! Og god påske, forresten

 • Hjorthen
  5 April, 2007 - 6:26 pm | Permalink

  God påske kan du ha sjøl! (Øver på å være gretten gammal gubbe)

 • 5 April, 2007 - 7:03 pm | Permalink

  *Ler*
  Ååå, så søøøøt du er som gretten 😀

 • 5 April, 2007 - 7:34 pm | Permalink

  Hæhæ!

  Dette må jo være arvtakeren til de gamle gode terningkastene!

 • 5 April, 2007 - 10:21 pm | Permalink

  Burde vi muligens også innføre smilies på privatpersoner? De kunne muligens plasseres på ringeklokka, døra, eller kanskje ved telefonnumrene våre i tlf-katalogene og oppslagsverkene på nettet? Skal ikke se bort fra at telefonselgere ville satt stor pris på sistnevnte. Mye tid å spare her.

  Kanskje burde vi hatt smily-t-skjorter? Gateselgerne ville sikkert ha ment at dette var nyttig, slippe å kaste bort tid på slike som meg som ikke hører etter hva de har å si. Hm – da ble det muligens litt vanskelig, for de fleste av oss varierer vel noe i humør fra dag til dag? Måtte nok ha funnet en mellomtone av smilyen. Kan det være at de fleste ville havnet midt på?

  Bra lesning!

 • Hjorthen
  5 April, 2007 - 11:15 pm | Permalink

  Undre: Ja, du sier noe. Men for at terningkastene skal ha noen verdi så er vi avhengige av at folk kan telle. Et smil, eller et gjeipetryne kjenner alle igjen. Jeg vil kalle dette en stor forbedring!

  Jill: Enig, dette må også innføres på privatpersoner etter at prøveperioden for serveringssteder og politikere er gjennomført. For eksempel ville det være en stor fordel om trøndere ble utstyrt med bartesmiley slik at vanlige folk kunne styre unna.

  Bruksmulighetene er rett og slett utallige, det er kun fantasien som setter grenser!

 • Pingback: pligg.com

 • 8 April, 2007 - 11:58 pm | Permalink

  Her borte har vi en ny slektning av Smiley, som sikkert kunne passe både på restauranter og politikere. Jeg har ikke et bilde av ham for øyeblikket, men navnet hans er “Barfy”…

 • 5 December, 2007 - 3:28 pm | Permalink

  :mrgreen: 😐 😈 ➡ 🙂 😕 😎 👿 😀 💡 😳 😛 🙄 😉 😮 😆 😡 🙁 ❓

 • nora
  5 January, 2008 - 12:21 pm | Permalink

  hei jeg vil ha mer mye mer nakene 👿

 • hei
  12 June, 2008 - 5:29 pm | Permalink

  :mrgreen: 😐 😈 ➡ 😯 🙂 😕 😎 👿 😀 💡 😳 😛 🙄 ❓ ❗ 🙁 😆 😡 😮 😥 😉

 • 30 September, 2008 - 1:04 am | Permalink

  😳 😆 ❗ ❓ hey

 • 23 October, 2009 - 6:05 pm | Permalink

  hei skal man ikke loge på det te tingen ❓ 😆 🙄

 • Pingback: start.me

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: