web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Colin Powell bruker G-ordet!

I dag vil jeg bruke bloggen til noe så sjeldent som å gratulere Bush-administrasjonen. Eller er det å overdrive? Jeg vil i hvertfall gratulere Colin Powell, og siden det er fredag så tar vi like godt med hele gjengen. Det er ikke sikkert sjansen byr seg igjen!

Bakgrunnen for gratulasjonene i retning Powell er at fyren endelig har tatt bladet fra munnen og uttalt G-ordet. Genocide, eller folkemord som vi vel kaller det på norsk, har forekommet i Darfur, og kanskje pågår det enda. Noen vil kanskje nå tro at jeg er litt sarkastisk på USA og Powells vegne, men det er en feilaktig slutning. Når man vet at USA aldri har intervenert for å stoppe folkemord, og bare unntaksvis har gjort noe poeng av å fordømme det mens det har pågått så er det faktisk både overraskende, og befriende med såpass klar tale fra en mann som Colin Powell.

Riktignok betyr ikke Powells bekreftelse på folkemordet at USA nødvendigvis vil sende tropper for å stoppe det som foregår i Darfur. Powells mål er å få sikkerhetsrådet til å iverksette en undersøkelse for å slå fast at folkemord faktisk skjer, og har skjedd i Darfur. FN vil i såfall være forpliktet til å handle. Hvorvidt dette faktisk kommer til å skje er vel mere tvilsomt. Storbritannia, Spania og Tyskland støtter Powells krav om en undersøkelse, men andre mener at det bare vil gjøre situasjonen verre om man hekter genocide-merkelappen på det som skjer i Sudan. Kina har signalisert at de kan komme til å legge ned veto i sikkerhetsrådet mot en slik undersøkelse.

Så kanskje er Powells klare tale bortkastet, eller et spill for galleriet slik at man i ettertid ikke kan kritisere Bushadministrasjonen for unnfallenhet i å adressere problemene i Sudan. Imidlertid håper vi at dette kan bidra til å legge press på regjeringen i Khartoum slik at situasjonen kan få sin løsning, og det snart. FNs “World Food” program leverte ut mat til snaut en million flyktninger i området i August og USA estimerer at hvis ikke situasjonen emdrer seg vil 350 000 mennesker være døde av sykdom, sult og feilernæring ved slutten av året.

2 Comments

 • Anonymous
  10 September, 2004 - 1:00 pm | Permalink

  Er vel f.eks. i alle fall klart at en helt bombesikker måte å få Tyrkia til og nekte å snakke om folkemordet på armenerne, er å kalle det “folkemord”. Unngår man det, kan man i alle fall ha et visst håp om å få til en diskusjon om det som skjedde… Men på den andre siden, et folkemord er et folkemord!

  Og har en følelse av at det som skjer i Sudan har mange trekk fra Rwanda ved seg?

 • 10 September, 2004 - 5:35 pm | Permalink

  Ja, det er jo et dilemma, og det er jo litt frustrerende hvis det hele ender opp med en debatt om hvilken merkelapp man skal sette på det, i stedet for å faktisk forsøke å gjøre noe med det. Det høres kanskje også litt pussig ut når Powell konkluderer med at folkemord har funnet sted derfor må vi ha en undersøkelse for å se om folkemord har funnet sted. Allikevel…nå har jeg nylig lest om hvordan USA forholdt seg til situasjonen i Bosnia i Clintons første periode, og da var det ganske befriende å lese at Powell faktisk tok G-ordet i sin munn. Selv om jeg altså frykter at det er spill for galleri og historikere.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: