web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

FIFA gir rødt kort til hijab

Skottlands første muslimske kvinnelige fotballag, Ansar Women’s Football Club, skal få problemer med å stille lag i offisielle kamper i tiden fremover etter at FIFA nylig slo fast at hijab ikke har noe på fotballbanen å gjøre.  Spørsmålet skal ha kommet opp etter at en dommer i Canada viste ut en elleve år gammel jente fordi hun nektet å ta av hijaben sin.

Dette er ikke så overraskende. FIFA har vært ganske strenge på antrekk tidligere. Regelboka sier at en fotballdrakt består av skjorte, bukse, sokker og sko, og Kameruns herrelag fikk tyn når de lanserte nye drakter etter modell av baskettrøyer, og altså ikke hadde ermer. FIFA tvang dem da til å spille med t-skjorte under, siden regelen var at det skulle være en skjorte. Det betydde at korte ermer var lov, mens ingen ermer betydde ingen fotball. Briller var også bannlyst helt til Edgar Davids fikk en øyenskade som tvang ham til å spille med briller. Da ble det utviklet en sportsbrille som FIFA kunne godta. Utrolig nok har FIFA ikke hatt noen innsigelser mot at Aalesund spiller i bælstygge oransje drakter.

Så ingen hijab på fotballbanen altså, og reaksjonene har vært mange. Men FIFA står på sitt, og viser til sikkerhetshensyn.

Nå har det vel skjedd at fotballspillere har brukt hodeplagg tidligere. På bildet her ser vi det legendariske bronselaget med Henry "Tippen" Johansen i keeperdrakta. På hodet har han en ganske stilig lue. Vil keeperene heretter måtte klare seg  uten lue til å skygge for sola nå?

bronselaget

Eller hva med pannebånd, som jo har vært populært blant jålete fotballspillere alt for lenge? Kan man ikke bare si at hijaben er et litt overdimensjonert pannebånd da, og så er det greit? Trenger det å være så vanskelig da?

Vi som følger litt med på "The Beautiful Game" har jo registrert at Aalesunds solide sisteskanse, Adin Brown, lenge spilte med noe som minnet litt om en sykkelhjelm på hodet. Den var godkjent av FIFA, og Brown brukte den vel fordi han hadde hatt problemer med hodeskader. Sikkerhet var altså årsaken der, og det spørs vel om ikke sikkerhet er veien å gå for Ansar Women’s FC også. Det burde være mulig å overbevise de høye herrer i FIFA om at hijaben er nødvendig for å hindre at de fotballspillende jentene blir overfalt av skjeggete menn som ikke klarer å bestemme seg for om de skal steine, voldta, eller kutte av dem kjønnsleppene.

Uff, den var politisk korrekt dere!

I Nederland så har noen sett sitt snitt til å se en forretningside her, og begynt å produsere sport-hijaber. Tennisutgaven ser dere under her, og den er jo så lekker at jeg formelig føler Katrine Aspaas sikle helt hit.

I Pakistan ble forøvrig det første kvinnelige fotballmesterkapet avholdt i 2005, og det endte med rabalder, bråk og masseslagsmål etter at Punjabprovinsen fikk tildelt straffe i finalen mot Wapda. Keeper reddet, og skadet seg i samme slengen, men dette hindret ikke jentene fra Punjab i å sette returen i mål. Da var bråket i gang.
BBC siterer The Daily Times:

"The girls of both teams freely kicked and punched each other. The catfight forced the tournament organisers to enter the ground and put an end to the brawl,"

Norsk kvinnefotball blir tamt i forhold. Men hos oss er det i det minste lov for menn å gå på kvinnekampene. Det fikk de ikke lov til i Pakistan:

The women players were fully covered to avoid offending Muslim sensibilities and no male spectators were allowed.

Og allikevel så ble det slåsskamper altså. Jeg som trodde det bare ble catfight når det var menn inne i bildet.

13 Comments

 • 28 June, 2007 - 12:04 pm | Permalink

  Kan man ikke bare legge inn et ekstra støtabsorberende lag over issen og så kalle den et “padded football safety headgear”?

  Du skal ikke se bortifra at den blir påbudt, vet du (spesielt om den kommer i mintgrønn).

 • 28 June, 2007 - 1:46 pm | Permalink

  Det er ikkje så lenge sidan me kunne lese i avisene at muslimske kvinner vert feite og beinskjøre og i det heile teke agnske elendige av å ikkje få drive sport. Dei idiotiske imamane nektar dei.
  Så når dei altså skal drive sport likevel, skal ME nekte dei pga skautet. Gådd.

 • 28 June, 2007 - 10:44 pm | Permalink

  Der stjal du penget mitt, Avil. Det er jo dustete at kvinner må pakkes inn, men det er enda verre at de skal bli sittende stille og være dømt til dårlig helse. Jeg trur faktisk sports-hijab er et skritt i riktig retning. Tennisutgaven her minner meg om luemote fra 60-talet. UFO-inspirert lissom 🙂

 • 29 June, 2007 - 3:21 am | Permalink

  En dame fra Pakistan jeg kjenner sier at på enkelte områder er kvinnene der mer likestilte enn de er i vesten.
  Jeg hadde en mistanke om at hun mente fotball, ja…

 • 29 June, 2007 - 9:52 am | Permalink

  Sukkerspinnengelen: Jammen, det er godt at fleire meiner det same!

 • Hjorthen
  29 June, 2007 - 5:32 pm | Permalink

  Marina: Ja, pussig nok så spilte de slåssglade jentene i Pakistan uten hijab, mens jentene i Skottland altså ikke kan spille uten.

  Men så var jo stadion lukket for menn i Pakistan da.

  Men hvordan er det egentlig med den hijaben. Bruker de den for at menn ikke skal la seg friste til usedelighet når de ser håret til kvinnen? Kan de ikke bare skinne seg da?

 • 29 June, 2007 - 9:36 pm | Permalink

  Jeg trur det vil bli omtrent som å barbere dotten. Enkelte menn vil la seg friste ytterligere.

 • 29 June, 2007 - 10:21 pm | Permalink

  Klart det! Menn eier jo ikke selvkontroll, det vet da alle!

 • 29 June, 2007 - 11:17 pm | Permalink

  Å, kjære dere. Les Persepolis av Marjane Satrapi.

  Jeg mener å huske at hun lurte på hvorfor kvinner ikke måtte barbere av seg øyenbrynene og mennene barten om nå hår var så opphissende (vel, iranske kvinner har vel tildels også litt “robust” ansiktshårvekst, så jeg tror hun også mente at kvinner burde barbere av seg barten eller noe sånt).

  Les den i alle fall! Morsom og innsiktsfull biografi. 🙂

 • Hjorthen
  29 June, 2007 - 11:36 pm | Permalink

  Barbere HVAFORNO?!?! Det er det vel ingen som gjør?!?!

  Marina: Selvkontroll? Det er da bare kjedelig!

  Undre: Betyr det at hvis jeg barberer ryggen min så er det mulig å få sove i fred for frekke tilnærminger fra Flopsy i friukene? Er den hårete ryggen rett og slett for mye for selvkontrollen hennes?

 • 30 June, 2007 - 2:34 am | Permalink

  Det der med kroppspels du. Hm. Jaja.

 • 30 June, 2007 - 1:36 pm | Permalink

  Jeg er ikke helt med i svingene her: Bruker de hijab for å skjule barter og kinnsjegg, er det egentlig barberhøvel de ikke får lov til å leke seg med?

 • Hjorthen
  2 July, 2007 - 2:53 am | Permalink

  Jeg velger å tro at bak enhver burka og under enhver hijab skjuler det seg en vakker kvinne som bare går og drømmer om å bli forført av meg. Hadde det ikke vært for at jeg er livredd brødrene deres og hva de kunne teneke seg å finne på med barberhøvelen så skulle jeg testet ut den teorien i morgen den dag!

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: