web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Dunk meg gul og blå gir moralpanikk i Sverige

Årets sommerhit i Sverige er det visst 26 år gamle Frida Muranius som står bak. Noe som har tilført våre naboer i øst et aldri så lite anfall av moralpanikk i sommer. Frida synger nemlig om en kvinne som ragger opp en type på byen, tar ham med seg hjem, og ber ham om å dunke henne gul og blå. Noen timer senere husker hun imidlertid ingenting, og kommer atpåtil for sent på jobben. Sånn kan man jo ikke holde på!

Erica Hedin, kanalsjef i en av radiostasjonene som mener teksten rett og slett devaluerer menneskeverdet. Andre igjen mener teksten oppfordrer til kvinnemishandling, man er bekymret for at små jenter skal gå å nynne på sangen, og ikke minst er man redd for at prostituerte kvinner som kanskje har opplevd å bli dunket gulre og blå på riktig skal føle seg krenket. Carina Rydberg oppsummerer:

Någon säger att den sortens sexualitet som "Dunka mig" ger uttryck för, är förnedrande för kvinnor. Kvinnan i låten gör det inte "med hjärtat". Hon gör det inte "med sin känsla". Att bli dunkad gul och blå, innebär dessutom att kvinnan utsätts för misshandel. Frågan om hur prostituerade och misshandlade kvinnor kan tänkas uppfatta texten, förs på tal. Man undrar också över vad konsekvensen skulle kunna tänkas bli om småflickor började nynna texten.

Tenk det. Radiostasjoner nekter å spille sanger om jenter som har sex uten at hjertet er med!

Har de samme radiostasjonene latt være å spille (Hit me baby) One more time tro? Eller kanskje Smack My Bitch Up? Nja…men ordene blir jo så mye sterkere på svensk må vite! Hallå!?!?! Hør på jenta da, med unntak av et lite område i Skåne så skjønner vel selv ikke svensker flest mer enn ca 20 prosent av teksten her?

Morsomt lite klipp fra svenskenes melodikryss dette her forresten. Her bruker man sangen til å illustrere et av dagens løsningsord, og spørsmålet er: “När man dunkar i basket tillräknas laget två sådana. Rad 6, fem bokstäver” Slik jeg tolker teksten så har dette fint lite med basket å gjøre?

Klockan är fyra, och det är dax att gå hem.
Han står vid min sida, ingen skönhet men kan få värma min säng.
Vi kan väl leka doktor du och jag?
Du kan va tempen och tre hål det har jag.
Så vill du vill du vill du vill du följa med mig hem? (jaa… det är dax att gå)
”Jag vill se ut som svenska flaggan när du är klar.
Mörbultat, Underbart.
Dunka mig gul och blå.
Jag vill att du ska komma om o om o om o om igen.
Japp, japp… Dunka mig gul och blå

Japp Japp…Jeg må le litt for meg selv. Hvor ble det av den svenske synden liksom? Men problemet her er selvfølgelig at det er jenta som vil dunke. Skikkelige jenter vil jo ikke slikt må vite. Ihvertfall ikke i fylla, (haha, som om skikkelige jenter går på fylla da dere!!!) Og ihvertfall ikke hvis man ikke har hjertet med seg. Dessuten ser hun jo helt normal og vanlig ut, kigner ikke det minste på Shakira nei. Huff, gift småbarnsmor er hun også! Skamme seg!

Men ville vi fått den samme debatten i Norge om det var en norsk jente som sang dette?

Jeg vet ikke. Jeg kan egentlig ikke se det for meg, men på den annen side kan jeg vanskelig se for meg at noe norskt plateselskap ville gitt ut noe som dette heller?

Åja…men vi har jo denne vi...Det hadde jeg glemt…

 

8 Comments

 • 9 July, 2007 - 6:26 pm | Permalink

  Jeg synes låten var stilig, jeg. Bra sommergroove. Kritikken har vel noe med at ting blir sterkere når man får det på eget spåk.

  “Smack my bitch up” betyr forresten “Skru opp volumet”, ikke at man faktisk skal daske løs på dama.

 • Frode
  9 July, 2007 - 9:41 pm | Permalink

  😳 Vel det var en sang jeg forstod teksten på . Den var for grov og vulgær . Det er vel greit å ha slike tanker men å stille seg foran folk å synge slikt ,er vel ikke det beste ei kvinne kan finne på.

  Tror nok det hadde blitt rabalder i Norge også om noe slikt hadde blitt sunget fra scenen på torsdager på TV2.

  Det er en fin og melodiøs sang.
  Men teksten er ikke god og fornærmer også svenskene med dobbelsettingen mot flagget.

  Fin blogg du har og facebook har grepet om seg i deres hjem også har jeg skjønt…;-)

 • 10 July, 2007 - 12:00 am | Permalink

  En gang for mange år siden hørte jeg på et program som hette Albin eller noe sånn, der unge mennesker ringte inn ønsker om sanger de gjerne ville la andre unge mennesker de kjente få høre på.
  Jeg skvatt da en jente ville hilse til resten av sjetteklassen med sangen “I Wanna Fuck you in the Ass”

  Jeg tror dagens ungdom takler det meste av både tekst og musikk, jeg.

  Og mens jeg husker det: Are Sende Osen fikk en liten hit med en svenskspråklig sang om onani for noen år siden. Litt sånn Ensom-på-hybelen-versjon av Obladi-oblada. Fin sang.
  Som Valgerd absolutt ikke likte.

 • Hjorthen
  10 July, 2007 - 12:19 am | Permalink

  Frank: Det ante meg jo at Prodigy ikke var ute etter å få folk til å banke damene sine, men det er jo lett å misforstå da. Og det er vel ikke akkurat mishandling Frida synger om heller?

  Frode: Jeg er ikke så sikker på det med rabalderet, men spørsmålet mitt var egentlig feil. Jeg burde ha spurt om det hadde blitt det samme rabalderet om det var en mann som hadde sunget den, og da tror jeg svaret måtte blitt nei.

  Anne: Albin ja, det hadde jeg glemt. Hørte på det av og til jeg også, men Fuck you in the ass kan jeg ikke huske å ha fått med meg. Godt var det, ellers hadde jeg vel vært enda mer skrudd i hodet enn jeg allerede er!

 • 10 July, 2007 - 8:29 am | Permalink

  Nei, jeg tror nok ikke Frida vil mishandles. Er nok mer litt kjapp kos, ja. 🙂

 • 10 July, 2007 - 4:09 pm | Permalink

  Hvis hun dama ønsker å bli pult gul og blå må hun vel få lov til det? Hvis en mann hadde sunget det samme hadde neppe noen reagert i det hele tatt.

  Når det gjelder Smack my Bitch up…her sakser jeg fra nettsiden Everything2.com. Bedre kunne jeg ikke forklart det selv:

  “The lyrical sample was rapped by noted nutjob Kool Keith in the Ultramagnetic MCs song “Give the Drummer Some” off the LP “Critical Beatdown”.

  I’m ready
  And now it’s my turn to build
  Uplift, get swift, then drift
  Off… and do my own thing
  Switch up
  Change my pitch up
  Smack my bitch up, like a pimp

  The Prodigy’s use of the lyric out of context in their own music prompted the Beastie Boys to call them misogynists and demand they be kicked off the bill to Reading 1998. Of course, MC Maxim Reality declared that “the way things go, I do what the fuck I want!”, the band played the song, and the media turned it into a giant battle.

  Of course, the original criticism was ironic coming from a band who used to have caged dancing girls and 20-foot phalluses as stage props. So it goes.”

  Det er vel litt enkelt å si at Smack My Bitch up betyr å skru opp volumet. En herlig slått og en av de beste musikkvideoene noen gang er det uansett.

  Fin og rosa sida di var blitt!

 • Hjorthen
  10 July, 2007 - 6:03 pm | Permalink

  Takk skal du ha Fred, jeg slår et slag for kjønnssegresjonen i fargekartet selv om rosa etter sigende ikke er det minste pent på gutter.

  …og et slag for jenter som vil dunke og tør å si det høyt naturligvis 😆

 • 11 July, 2007 - 3:01 pm | Permalink

  Sikkert masse forskjellige muligheter for å tolke “Smack my bitch up”

  Urban Dictionary ser ut til å mene at det handler om inntak av rusmidler, http://www.urbandictionary.com/define.php?term=smack+my+bitch+up

  Men i alle tilfelle så mener jeg vold er feil, bedre med kos 😉

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: