web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Tabloidene og Helse-Norge

De behandler ham som et dyr – Dagbladet.no

Våre kjære tabloider er jo som kjent opptatt av helsevesenet vårt. Med jevne mellomrom kommer oppslagene med krigstyper som forteller oss hvor galt det står til med helsevesenet vårt, og i går så var det Dagbladet som slo på stortromma. “De behandler ham som et dyr” proklamerer datteren til psykiatripasienten “Arthur” over en dobbeltside, og Dagbladets utsendte, Thomas Ergo, skriver sitt stykke om en vond sak med den vanlige rekka av klisjeer. Tenk så fint det kunne vært om avisene kunne ta opp problemer i helsevesenet uten å gjøre det om til en formidabel heksejakt på ansatte og folkevalgte, men det selger vel neppe aviser?

“Arthur” trenger hjelp, og det er også åpenbart at det er noe som svikter et eller annet sted i hjelpeapparatet i denne saken. Det står en leilighet klar til “Arthur” med tilsynsordning og full pakke, men siden Aker Sykehus og Grorud Bydel ikke kan bli enige om hvem som skal betale for ordningen så er tiltaket foreløpig ubenyttet. Sykehuset innkalte til et ansvarsgruppemøte om “Arthur” i forrige uke, men ingen fra bydelen møtte opp. Det kan virke som om man der i gården har spekulert i å holde “Arthur” lengst mulig på sykehuset for å spare penger. Det er synd det skal utvikle seg slik, men i den situasjonen så er det faktisk forståelig, og kanskje til og med det riktige å gjøre av sykehuset å skrive ut pasienten nå, slik at man tvinger bydelen til å reagere? “Arthur” har dermed blitt en brikke i et spill om kostnader mellom sykehus og bydel, og det er naturligvis en uverdig måte å behandle mennesker på. Det er her Dagbladets fokus bør og skal være, men siden bydelsdirektør Torhild Lien Utvik ikke har svart på henvendelser fra avisa så har journalisten valgt å dreie fokuset over på den forsøplede og visstnok ubeboelige leiligheten til “Arthur”.

Dagbladet skrev i september i år om en urinstinkende, forsøplet og ubeboelig kommunal leilighet på Romsås, “Arthur” sin. Nå har imidlertid Aker Sykehus skrevet ut “Arthur” etter å ha hatt ham innlagt i åtte måneder, og leiligheten er fortsatt like ubeboelig. Dagbladet hevder at Grorud bydel har ansvaret for leiligheten, men er det virkelig så enkelt? Hvem skal rydde og sette i stand “Arthurs” leilighet, og hvem skal betale for det? Det er ihvertfall ikke hjemmesykepleiens ansvar å rydde, vaske og sette i stand ubeboelige leiligheter. Hjemmehjelpene skal heller ikke stå for denne typen rengjøring, der er det vanlig praksis at man i spesielt nedsarva leiligheter forlanger at et rengjøringsfirma tar en totalrengjøring før hjemmehjelpene går inn og tar det hverdagslige renhold. Dette blir da gjort for brukerens regning. Som huseier for den kommunale leiligheten så har naturligvis bydelen et ansvar for utbedring og vedlikehold, men det er da ikke huseiers oppgave å holde sine leietageres leiligheter rene? Spørsmålet er altså kanskje ikke fullt så enkelt som Dagbladet vil ha oss til å tro. Og hva med de pårørende forresten, kan ikke de hjelpe til litt i stedet for å hakke løs på politikerenes troverdighet med store ord og fett flesk?

Men altså, her velger Dagbladet å ta den letteste veien, å fokusere på skjellsord fra pårørende og en ubeboelig leilighet i stedet for å sette halen på den grisen som fortjener den. Dagbladets over skrift burde vært som følger:

“Arthur brukt som brikke i uverdig spill om penger -bydelsdirektøren nekter å uttale seg”

På den måten kunne man kanskje fått satt fokuset der det hører hjemme i stedet for at man rammer hele det kollektive helsevesenet gjennom spekulative overskrifter ala “De behandler ham som et dyr”.

2 Comments

 • Anonymous
  17 December, 2004 - 5:28 am | Permalink

  Det har blitt sånn i Norge nå – det offentlige skal ta seg av alt. Skremmende, men sant – og i tillegg skal folk ha generell skatte- og avgiftslette!!!!!!

  Til slutt så blir vi vel bare en haug med zombier som virrer rundt uten ansvar, for hva skal vi vel med ansvar – det er jo det offentliges anliggende.

  Også rakk jeg å bli provosert rett før jeg skal køye *sukk*

 • 17 December, 2004 - 9:07 am | Permalink

  Bare for å moderere meg selv litt…jeg kjenner jo denne saken bare fra Dagbladet og burde sikkert vært litt mer generell i mine uttalelser.

  Det offentlige skal selvfølgelig hjelpe dem som ikke klarer å hjelpe seg selv, og pårørende har ingen plikt til å hjelpe. Denne saken handler om en mann som har vært svingdørspasient i 40 år, og familien er naturligvis i sin fulle rett til å si at nok er nok. Vi orker ikke mer, det offentlige må ta over.

  Min agenda her er vel egentlig bare at de journalistene som dekker helse-Norge ihvertfall gjør et forsøk på å skjønne hvordan helsevesenet fungerer, og hvilke utfordringer de står ovenfor. Alt for ofte så består helsejournalistikken bare av at avisene stiller sine spalter til disposisjon for kraftsalver fra John Alvheim og ukvemsord fra pårørende som bokstavelig talt ber for sin syke mor. Det skaper et uriktig bilde av et tross alt ganske velfungerende og ikke minst omfattende helsevesen som gjør folk redde for å bli syke og ansatte oppgitte og leie.

  Som Plura synger, “Du finner ikke døra om du maler alt i svart”

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: