web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Ikke flere fulle sjømenn

Redaktør Vee i Firdaposten havnet i hardt vær nylig etter at han i sin leder på lørdag fylkespolitikerene ved forrige budsjettrunde hadde brukt penger som fulle sjømenn. Men det ville ikke sjømennene ha på seg:

– Eg er sjølv sjømann, og vart forundra då eg såg Firdapostens førsteside. “Å bruke pengar som fulle sjømenn” kjem frå seglskutetida, og har ingen aktualitet i dag. Det vitnar om mangel på kompetanse å skrive dette i 2007. Eg kan opplyse at mange sjøfolk har familie som føler seg stigmatisert når dei les dette. Vi som er småbarnsforeldre kan ikkje “bruke pengar som ein edru politikar” ein gong. Då hadde vi køyrt familien konkurs for lenge sidan.

Sa Børre Eimhjellen, og Firdaposten la seg flat. Vi har gravlagt uttrykket for godt i den språklege søppeldungen står det i nettugaven av avisa.

Heretter skal det hete “bruke penger som drita journalister”.

Oppdatering: Bergens Tidende har snappet opp saken, og fått Sylfest Lomheim til å trekke paraleller til den såkalte negerdebatten. Han mener folk nå må besinne seg, og slår fast at uttrykket er en del av det norske språk uansett om sjømenn er drikkfeldige eller ei. Og det har han jo helt rett i.

11 Comments

 • 27 November, 2007 - 3:40 pm | Permalink

  🙂 Sylfest är en kool man “I never miss a show”, i Svedala pratar man inte så mycket strunt om sjömän. De enda som är fulla där är kajor och alikor (alka?) och fåglar använder inte mycket pengar. Men vi pratar mycket om borstbindare ( man kan svära och röka som borstbindare) dom finns det ju inte många kvar av så det är inte så farligt med dom. Däremot är ju så tycker jag ditt förslag om journalister är bra dom är ju kända som hårda på flaskan, kastar korv gör dom också i alla falla om man jobbar på NRK och är från Hordaland. Så mitt förslag är ” kaster pølser som drita journalister” fast det var väl kanske inte det som var frågan i din post?

 • 27 November, 2007 - 4:49 pm | Permalink

  Denne posten er litt morsom. For en gangs skyld kom Firdaposten lørdagsutgave på en lørdag. (Som regel mandag eller tirsdag) Jeg leste den samme lederen og er også ganske lei av “fulle sjøfolk”.

  Jeg kladdet en mail til Vee (ganske morsomt når han presenterer seg i utlandet), der jeg påpekte at jeg gjennom et noe lengre liv hadde befunnet langt oftere sammen med fulle journalister enn sjøfolk. Og at det kanskje var på tide med en annen yrkesgruppe.

  Jeg fant ikke mailadressen hans i farten. Derfor fikk han ingen mail

  (Grunnen til min noe hjelpeløse tilstand kan skyldes fredagens julebord på Theatercafeen, der jeg i mitt nære naboskap hadde opptil flere animerte journalister. Jeg nevner ingen navn, men en av dem er en ganske profilert kar med stålullhår og som har ødelagt lørdagskvelden for opptil flere med å la Valgerd synge på “Klassefesten”)

  Så uttrykket “bruke penger som drita journalister” har sin berettigelse. For å gjøre en kort historie lang.

 • 27 November, 2007 - 4:54 pm | Permalink

  Tillegg: Kanskje Eimhjellen er inne på noe med politikerne sine. Forslag: “Bruke penger som edru Terrakunder”

 • 27 November, 2007 - 5:58 pm | Permalink

  Eg vil påpeike her at eg kjenner veldig mange fulle og konstant pengebrukande sjømenn, så uttrykket er framleis relevant. Oftast gjeld det ei litt yngre og meir uetablert aldersgruppe, rett nok.

 • KEE, Skien
  27 November, 2007 - 8:49 pm | Permalink

  Rika pappagutter med for stor båt som går alt for fort regnes ikke som sjømenn!

 • KEE, Skien
  27 November, 2007 - 8:51 pm | Permalink

  😮 rike

 • 27 November, 2007 - 10:22 pm | Permalink

  Jeg spiller videre på strengene til Vox Populi, og lanserer begrepet “bruker penger som kommunestyret i en kraftkommune”.

 • 27 November, 2007 - 11:26 pm | Permalink

  Jeg liker gamle uttrykk og skal jaggu begynne å bruke dette mye mer! *trassig tenåringsnykker*

 • Hjorthen
  27 November, 2007 - 11:33 pm | Permalink

  Er det kanskje slik at oljearbeiderne er vår tids sjømenn? I så fall kan man jo bruke penger som fulle oljearbeidere da? Ellers så gir jeg en stemme til Stiftets forslag om pølsekastende journalister.

  Sukkerspinn: Hva med “bruker penger som drita kvinnfolk i losjakke”?

 • 28 November, 2007 - 6:03 am | Permalink

  Men hva hvis noen klarte å etablere uttrykket “bruker penger som ei pestbefengt jødefitte”? Blir det liksom greit bare fordi noen har etablert det? Jeg mener Lonheim er altfor liberal. Dessuten lurte han meg nettopp til å sammenlikne sjømenn, fulle eller ikke, med pestbefengte jødefitter. Huff og huff, det tar på å være politisk korrekt dere… 😆

 • 28 November, 2007 - 7:39 pm | Permalink

  Hvis vi skal være saklige og sannferdige burde vi kanskje si “bruke penger som en amerikaner med nytt kredittkort”. For i følge dama i banken min tar det gjennomsnittlig litt under to måneder før de når grensa.

  Men selv heller jeg litt mot “bruke penger som en full sunnmøring”. Vet ikke hvorfor, men det virker ganske morsomt.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: