web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Vekk med rumpene!

http://www.ta.no/lokal_sport/article1433932.ece

Den profilerte doktoren i idrettssosiologi fra Høyskolen i Telemark, Gerd von der Lippe, har nylig blitt velsignet med 100 000 kroner fra Barne og familiedepartementet og EØS for å forske litt på hvorvidt sportsmediene i kongleriket bygger opp stereotyper av mannlige og kvinnelige utøvere.

"Vår hypotese er at mediene bidrar til å holde liv i stereotypiene. Det vil si at de formidler en forenklet forståelse av egenskaper ved de to kjønn." sier von der Lippe til TA, og med "vår" hypotese så mener hun seg selv og hennes 28 år gamle vitenskaplige assistent, Marianne Singsaas. Som et eksempel på hva hun mener så trekker hun frem dekningen av den såkalte idretten sandvolleyball for kvinner. "Vi som er interessert i idrett, vil se utøverne i aktivitet, ikke rumpeballer i stillbilde", fastslår hun. For oss som ikke er så interessert i idrett så kan det jo hende det stilelr seg annerledes, men det er ikke så relevant. Hvis von der Lippe ønsker å få sin hypotese underbygget rimelig raskt så vil jeg anbefale henne å ta kontakt med TV2 for å få noen opptak fra deres dekning av det siste store mesterskapet i håndball for kvinner. Disse opptakene kan hun sitte og kose seg med på dagtid. På kvelden kan hun nå sitte og se hvordan samme kanal dekker mennenes pågående verdensmesterskap i samme idrett. Er det noen forskjeller i dekningen der tro?

TV2 vil sikkert si nei på det spørsmålet, men jeg er ikke sikker på at de har rett i det. Vel vel, jeg vet ihvertfall at jeg ikke er den eneste som har merket meg Harald Bredeli, TV2s egen Ron Jeremy, og hans plirende øyne når det er jentene som er ute og springer på banen. Entusiasmen hans er nok til stede når han fyren med pulesveisen er nær ved å senke Tyskland på egenhånd, men tonen er liksom en helt annen nor det er Kjersti Beck og Gro Hammerseng som storspiller. Litt mer nedlatende kanskje, de er jo så søte disse små jentene. Se hvor flinke de er. Det er like før han går over i babypjatt…åsså så flinke lille jenta littenuttefitta liksom. Bredeli er ikke alene heller. Nå vinner neppe håndballgutta VM, men OM de skulle gjøre det så betviler jeg sterkt at vi får se en litt rødmende Carsten Skjelbred stå med stjerner i øynene og gi komplimenter til Steinar Ege for hvor pen han er i tøyet rett før banketten. Ikke tror jeg vi får noe stort bilde av Glenn Solberg i VG heller, ala det som vi fikk av kaptein Hammerseng etter damenes triumf. Jeg tenker på det bildet hvor hun er knipset med hvitt champagneskum dryppende fra kinnet på en måte som bringer assosiasjonene hen til helt andre bilder fra helt andre nettsteder enn Hjortheblogg. Der er det ikke champagne som drypper for å si det slik…

Statskanalen NRK er forresten ikke det døyt bedre. Hvor mange ganger har vi ikke sett NRKs utsendte reporter under forskjellige skirenn tigge til seg klemmer fra våre suksessrike utøvere? (Ihvertfall en gang, men det var i grunnen mer enn nok) Er det noen som ville spurt Odd Einar Bjørndalen om en klem? Hva med Thomas Wassberg? Eller Juha Mieto? Det skulle jeg likt å sett…

…og så kunne jeg naturligvis sagt noe om håndbaljenter som stiller opp på kalendere med dristige bilder og bare skuldre for å skaffe penger og blest om klubb og idrett. Jeg kunne sagt noe om klesreglementet i sandvolleyball og skijenter som kler av seg i Lek, men jeg gidder ikke. Jeg bryr meg i det hele tatt ikke så voldsomt om akkurat det.

Jeg vil bare få lov til å se norske jenter lykkes på idrettsbanen uten å måtte bli pinlig berørt over overbetalte representanter for mitt eget kjønn etterpå!

Leave a Reply

%d bloggers like this: