web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Hjorthen leser bok: Eplet faller ikke langt fra stammen

20thghosts.jpgJeg klarer ikke å plukke opp Joe Hills novellesamling, 20th Century Ghosts, uten å begynne å nynne på Balladen om Joe Hill. Den svenske versjonen passende nok, siden Joe Hill egentlig het Joseph Hillström og var født i Gävle.

Jag drömde om Joe Hill i natt.
Vi stod där man mot man.
Jag sa till Joe: “Du är ju dö”
“Jag kan ej dö”, sa han.
“Jag kan ej dö”, sa han.

Men balladen om Joe Hill handler om fagforeningsmannen, dikteren og sangeren som ble henrettet i Salt Lake City for et mord han ikke hadde begått. Det er ikke denne Joe Hill som har skrevet 20th Century Ghosts?

Men er det kanskje hans spøkelse?

Det forholder seg nok ikke slik, men når jeg leste boka så kunne det godt ha vært slik for alt det jeg visste. Denne moderne utgaven av Joe Hill var nemlig et fullstendig ubeskrevet blad for meg, kun kjøpt inn siden jeg så Kelly Link anbefale ham varmt i et par intervjuer, og alt tyder fortsatt på at unge Link er en dame det er verdt å låne både øye og øre til.

20th Century Ghosts er altså en novellesamling. Spøkelseshistorier for det 21 århundre. Klart i slekt med Links noveller, men der hennes noveller riktignok bruker elementer fra horrorsjangeren, men heller må karakteriseres som surrealisme eller noe i den duren, så driver Hill så absolutt med horror. Åpningshistorien heter Best New Horror, og handler om en fyr som har som levebrød å sette sammen en årlig antologi med årets beste grøss. Han får en skremmende novelle tilsendt, og siden han vil ha den med i neste års samling forsøker han å spore opp forfatteren. Noe han dessverre lykkes med, og vips så befinner han seg i en scene som er som tatt ut av The Texas Chainsaw Massacre.

Men Hill går ikke etter de billige grøssene, og det er neppe tilfeldig at det er akkurat Best New Horror som åpner ballet. Kona til hovedpersonen i den novellen har tatt med seg datteren deres og gått fra ham, hun taklet ikke lenger hans tilknytning til horrorgjengen:

“I mean all your horror shit, and all those people who are always coming to see you, the horror people. Sweaty little grubs who get hard over corpses. That’s the best part of this. Thinking maybe now Tracy can have a normal childhood. Thinking I’m finally going to have a life with healthy, ordinary grown-ups.”

Og Hill gjør seg ferdig med alle grøsserklisjeene i denne første historien. Som om han vil vise oss at han kan disse øvelsene også, men nå går vi et helt annet sted. Et bedre sted.

Så dermed legger vi i vei da, på en reise gjennom amerikansk suburbia, hvor vi får møte et spøkelse som hjemsøker en gammel kino fordi hun døde før hun fikk sett slutten på filmen hun hadde kjøpt billett til. Vi møter sønnene til den sagnomsuste vampyrjegeren Abraham Van Helsing. En gutt blir tatt til fange av en seriemorder og plassert i et rom i kjelleren hans. Rommet er tomt bortsett fra en madrass og en svart telefon uten summetone. Så begynner telefonen å ringe, og det er morderens tidligere ofre som ringer. Kafka dukker opp i en historie om en gutt som bor i nærheten av et område for atomprøvesprengninger og plutselig forvandler seg til en gresshoppe.

Oppvekst er temaet, og novellene nærmest renner over av følelser. Better than Home er en nydelig og øm fortelling om et far og sønn forhold. I Voluntary Commital handler det om to brødre, en dårlig venn, og hvordan Alice i Eventyrland kunne ha vært hvis det ikke hadde gått bra til slutt. Pop Art er en flott historie om vennskap med byens eneste oppblåsbare gutt.

Og sånn kunne jeg fortsatt, men dere har vel allerede skjønt tegninga. Joe Hills 20th Century Ghosts er essensielt lesestoff fra en fyr som godt kan vise seg å være på vei mot litterær superstjernestatus. Hans første roman Heart Shaped Box er forlengst ute, og må opp på ønskelista. Filmrettighetene til den er allerede solgt.

Men hvem er denne Joe Hill egentlig?

joehill.PNGJeg fant det ikke ut før etter at jeg hadde lest ferdig, og det er jeg i grunnen glad for, men Joe Hill heter faktisk også Joseph Hillstrom, men han er ikke Joe Hills spøkelse. For å være nøyaktg så heter han Joseph Hillstrom King, og er oppkalt etter den gamle fagforeningsmannen. Han ble født i 1971 i Maine, og hans foreldre heter Tabitha og Stephen King.

Eplet faller altså ikke langt fra stammen. 20th Century Ghosts er bedre enn det meste faren hans har gjort de siste 20 årene, men har mange av de samme kvalitetene som har gitt Stephen King sitt gode navn og rykte. Anbefales varmt!

8 Comments

 • tb
  18 February, 2008 - 3:24 pm | Permalink

  Jøss!!!!
  Har ekteparet King kalt opp sønnen sin etter Joe Hill?!
  Og han skreiver så bra. Nok en gang, Tusen Takk for tips Hjorthen!

 • Hjorthen
  18 February, 2008 - 3:33 pm | Permalink

  Ja, Jøss!!!! sa jeg også, men det falt jo et par biter på plass da. Jeg tror jeg skal driste meg til å påstå at King Junior allerede overgår gamlefar når det gjelder noveller i det minste. Fattern har nok litt lettere for å ty til de litt lettvinte grøssene?

 • 18 February, 2008 - 11:48 pm | Permalink

  Takk for god bokomtale. Må se om jeg får tid til dette.

 • 19 February, 2008 - 1:02 pm | Permalink

  Den boken leste jeg om i et eller annet magasin for en liten stund siden og har hengt litt på gjerdet. Sønnen til Stephen King liksom…!

  Men dette virker jo lovende. (Jeg er nemlig Stephen King fan med forbehold. Noen ganger skriver jo mannen rivende elendige bøker)

 • tb
  20 February, 2008 - 9:43 am | Permalink

  Jøss igjen. Romanen hans, “Heart Shaped Box” er til og med oversatt til norsk, “Gode ønsker” heter den. Så den i bokhandelen på Gardermoen i går. Koste godt over 300, så jeg tror jeg foretrtekker den på originalspråket.

 • Hjorthen
  20 February, 2008 - 9:48 am | Permalink

  Det visste jeg ikke, men når du sier det så måtte jeg jo sjekke:

  “Jeg ‘selger’ min stefars gjenferd til høystbydende”, står det i annonsen på nettet. Judas Coyne, death-metal-rocker, slår til. Men konfektesken med den gamle dressen er ikke et innbilt spøkelse. Det er gjenferdet av en mann som nå venter på Jude overalt: bak soveromsdøren, i bilen, utenfor vinduet eller stirrer på ham ut fra tv-en. Venter – med en glitrende barberkniv dinglende fra den benete hånden …

  Ser spennende nok ut det ja, men det blir nok helst på engelsk her også hvis det blir noe.

 • Pingback: Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på » Hjorthen leser bok: Blod, gørr og spøkelser (Påskekrimutgave)

 • Pingback: Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på » Hjorthen leser bok: En helsikes kjøretur

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: