web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Vanishing

vanishing.jpg

Det jeg egentlig skulle skrive om tidligere i dag, når jeg ble avledet av gangstafugledansen, var at jeg kom over noen bilder av fotografen Michael Eastman her forleden. Han har holdt på i tredve år, og begått kunstfotografier av europeisk arkitektur, og butikkfasader i midt-vesten. I tillegg til en hel del annet antagelig. Det som fanget min interesse var en serie fotografier kalt for Vanishing America, bilder av et amerika som en gang var, og som er på vei til å forsvinne.

vanishing2.jpg

Nå har jeg aldri vært i USA, så for meg handler det vel mer om drømmen om Amerika. Man har jo vokst opp med Elvis, Springsteen, Hollywood og drømmen om en amerikaner med rumlende V8er, men Elvis spiste seg i hjel, Springsteen ga ut Human Touch/Lucky Town, Hollywood er ikke hva det en gang var, og Detroit taper en million dollar hver gang noen sier Toyota.

Så drømmen om Amerika er ikke hva den en gang var? Drømmer dagens ungdom om Amerika, og i så fall hvilket USA er det de drømmer om?

vanishing3.jpg

Flotte bilder, han har en serie fra Cuba også som er vel verdt å kaste et blikk på. Ja, egentlig er vel alle bildene hans verdt å se på.

Men det er jo ikke bare det gamle amerika som forsvinner sakte men sikkert. Jeg gikk en tur med kameraet her i Høljebyen sentrum i fjor sommer, og det er nok av bygninger her også som er ferd med å forvitre. Jeg satte sammen et lite slideshow av dette “vanishing Florø”, og som alltid gjør det seg med en liten musikksnutt ved siden av:

[audio:cheer.mp3]

Jeg er jo innflytter her i byen, og disse bildene av gamle hus med avflasset maling fyller meg ikke med noe særlig vemod. Til det har jeg nok ikke bodd her lenge nok. Men i Telemarksavisa trykker man til stadighet gamle bilder. Som dette fra Larsen kafeteria og pensjonat, bildet er fra 1979 og jeg ble sittende og lure på om jeg noen gang var innenfor dørene der. Jeg er ikke sikker, men jeg husker godt at stedet var rimelig beryktet som en plass for de tørstere delene av Skiens befolkning.

larsen.jpeg

Jeg husker at det var platebar og musikkforretning i første etasje, og jeg innbilte meg at jeg kjøpte min første LP i denne butikken, men tenker jeg nøye etter så tror jeg nok at det egentlig var i en annen butikk litt lenger oppe i gata. En dobbel LP med Elvis Presley. Men jeg kjøpte min første gitar her under Larsen, det er jeg helt sikker på. En nylonstrenger til snaut 1000 1987-kroner.

shell.jpeg

Her er Shellstasjonen på Landemannstorvet, og hvor mange timer har man ikke slått i hjel omtrent akkurat utenfor den, stampende med føttene i snøen for å holde varmen, og med blikket opp på de røde tallene på den kombinerte klokka og temperaturmåleren på Bøndernes Bank på andre siden av torvet for å se hor kaldt det var. Mens man drømte om hvor kjekt det skulle bli når man ble gammel nok til å kjøre bil og kunne befinne seg på stripa om vinteren uten å fryse på seg blærekatar.

TA har flere bilder av et vanishing Skien.

Og så kom jeg til å tenke på denne evinnelige bloggebyen da, og som alle andre ting så er den også i konstant endring. Folk kommer, folk går, og det finnes millioner av forlatte blogger her ute på veven. Noen har en avskjedsmelding, mens mange andre er forlatt uten et ord til varsel eller adjø. Kanskje man venter på å få tid til å blogge igjen, kanskje har det skjedd noe som har skapt så store omveltninger at man ikke lenger har mulighet til det? Kanskje gir man bare blaffen?

deadblogs.jpg

Og en dag skal vel også denne bloggen bli en slik forlatt blogg, overlatt til spammere og roboter på forgjeves søken etter nye bloggposter.

Men ikke enda.

12 Comments

 • 11 March, 2008 - 10:13 pm | Permalink

  Jeg savner Meningspolitiet. Jeg tror det tok vel ett år før jeg tok purken av RSS-leseren min. Hver dag åpnet jeg Google Reader i håp om at snuten hadde skrevet noe nytt. Men den gang ei. Den dagen jeg oppdaget at det var over ett år siden sist innlegg fra den kanten så slettet jeg pinken, gikk over veien og tok ei gravøl.

  Skål for Meningspolitiet.

 • 11 March, 2008 - 11:49 pm | Permalink

  Til ettertanke… Men du skal vel aldri forlate oss, Hjorthen? Du påsto jo det allerede da du vant Gullbloggen i Åpen klasse høsten 2005, omtrent da jeg begynte å blogge. Så jeg tror det bare er tomt snakk… Glad for å lese deg hver dag, Hjorthen!

 • Hjorthen
  12 March, 2008 - 11:43 am | Permalink

  Vegard: Ja, både Meningspolitiet, Palode og Tonje var fine i sine glansdager. VI tar en skål for dem og alle andre forlatte blogger der ute! (Må vente til i kveld da?)

  Nissemann: Jeg har ingen umiddelbare planer om å forlate dere nei, men en dag er det vel slutt. Enten man får en ny jobb som gjør at man ikke har tid lenger, blir kjippa ut av Flopsy slik at jeg ikke har råd til bredbånd, eller faller om i trappa med infarkt og faenskap, ingenting varer evig, selv ikke Hjorthebloggen?

 • 12 March, 2008 - 12:20 pm | Permalink

  Den som kunne vært husmor i “Amrika” på femtitallet.. og få en flettny støvsuger til bursdagen… med en Ford Lincoln i oppkjørsla, menn som åpna døra med et hyggelig “M`am” og et nikk. Nippe til en liten dry martini på formiddagen og dagdrømme om Bill Hayley og Elvis, med Charlton Heston i svart hvitt på tv, mens mannen er på kontoret..*sukker* Alt man får nå om dagen er hu Huitfeldtkvinnfolket i spissen for alle AP hurpene som galer om pensjonspoeng og deling av permisjoner. Alternativt unge berter med større BH enn IQ og ræva bar.

  Jeg strekker ikke til! Gaaahhhhhhhh! *vurderer å legge ned mer enn bloggen* 👿

 • 12 March, 2008 - 8:07 pm | Permalink

  Takk for lenken! Har nå sittet og sett på bilder fra Grenland og Kragerø. Vi flyttet fra Skien i 1977, men vi var ganske ofte oppe og besøkte slekt og handlet, så sentrumsbildene fra 80-tallet var ikke ukjente, de heller.

  Per

 • 13 March, 2008 - 3:11 am | Permalink

  Icke att förglömma att Springsteen reste sig efter sina mindre bra plattor i början på nittio talet..
  Tänk att på 2000-talet har gubben släppt 2 riktigt bra rockalbum. The Rising och Magic.

  -m

 • 14 March, 2008 - 12:02 am | Permalink

  Når det uunngåelige en dag skjer får vi håpe noen finner ly i de forlatte bloggene våre. Du skal se det kommer noen ungdommer og setter seg til i et hjørne med ølbokser.

 • Hjorthen
  14 March, 2008 - 11:21 am | Permalink

  Heksa: Det var vel helst en Chevy Bel Air 57 vi ville hatt i oppkjørselen da. Eventuelt en Impala?

  Men nå ville jeg ikke byttet bort verken Corollaen eller karriere-Flopsy altså!

  PerCJ: Bare hyggelig. Morsomt at lokalavisene har begynt å gjøre disse gamle bildene tilgjengelige, Firdaposten også driver og viser frem gamle bilder på nettet for tiden. Det er sikkert populært hos mange.

  Micke: Du har selvfølgelig rett i det, og The Seeger Sessions kan godt nevnes også, selv om det jo ikke er originalmateriale, og Devils and Dust er også brukbar forresten. Men etter denne downperioden på 90-tallet har han allikevel ikke helt klart å restituere seg for meg. Men det er jo verst for meg.

  Fr.Martinsen: Det hadde vært hyggelig!

 • 14 March, 2008 - 3:16 pm | Permalink

  Jeg føler meg liten. Alle disse døde blogger er før min tid. 😯

 • Hjorthen
  15 March, 2008 - 10:09 am | Permalink

  Så spørs det da, om det er du som er liten, eller om det er jeg som er en gammel sullik som bare synes at alt var så mye bedre før 😯

 • 20 March, 2008 - 1:14 am | Permalink

  Ellers, apropos “vanishing America”, så lenket en svensk blog jeg leser til en samling diasbilder tatt for endel tiår tilbake av en amerikansk familie.

  http://davidnessle.wordpress.com/2008/03/10/lorraine-and-the-trains/

  Særlig de togene er utrolig lekre. Det er en slik “mye er bra, og det blir bedre”-stemning over det hele.

  Per

 • Hjorthen
  20 March, 2008 - 1:27 am | Permalink

  Det var noen fabelaktige tog ja, sånne tror jeg jammen ikke jeg har sett før. Takk for link!

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: