web analytics

Mitt hus er min borg, og borgen min er tungt bevæpnet!


Vi nordmenn er ofte litt forundret over amerikanerenes forhold til våpen. Vi rister oppgitt på hodet over hvordan retten til å eie og bære sitt eget våpen nærmest er en fundamental menneskerett der borte, og tenker ikke noe større over at det finnes ganske mange våpen rundt om i de tusen norske hjem også.

Faktisk er det vel registrert over 1.3 millioner våpen her i landet, og det er vel ikke helt usannsynlig at det finnes en god slump uregistrerte også. Frem til 1990 kunne hvem som helst kjøpe seg en hagle over disk uten noen begrunnelse, men nå er dette strammet kraftig inn. Nå får man ikke kjøpt våpen uten at du dokumenterer et behov, og merkelig nok tror jeg ikke selvforsvar, og beskyttelse av hus, hjem og verdier er godkjent som begrunnelse. Du må nok drive med jakt eller konkurranseskyting skal det være noe håp.

Min gamle far skaffet seg forresten en revolver i sin tid, det må vel ha vært tidlig på åttitallet, i tilfelle det skulle oppstå et behov for selvforsvar. Brukte den gjorde han også ved en anledning, så jeg kunne stolt vise mine kamerater at vi hadde kulehull i gulvet inne på legekontoret til gamlingen. Kult!

Men nå er det altså strammet kraftig inn, i dag hadde han neppe fått kjøpt noen Smith and Wesson, og i USA finnes det vel omtrent ett våpen pr.innbygger mener jeg å ha lest, så vi er jo et stykke bak. Men tanken på at det finnes 1.3 millioner våpen rundt om i landets kjellerstuer er ikke noe jeg liker å dvele så mye ved.

Kyle Cassidy heter en fyr som har brukt to år av sitt liv til å reise rundt i USA og ta bilder av amerikanere i sine hjem, med sine våpen, og stille dem et eneste spørsmål: Hvorfor har du våpen? Dette har det nå blitt bok av, og den tyske utgaven er visst akkurat kommet ut.

Armed America heter boka, og Washington Post skrev om den at alle bildene i boka kunne være både en Pro-våpen-reklame, eller en anti-våpen plakat. Samtidig.

guns004.jpg

Andre vil kanskje hevde at bildene kun er tatt med et eneste formål, nemlig å fremstille amerikanerene som sprut gærne Michael Moore-style.

guns005.jpg

…og de lykkes jo ganske godt også til det formålet?

guns008.jpg

Ideen til denne posten fant jeg som vanlig hos Cynical-C, og der dukker jammen meg forfatter og fotograf Kyle Cassidy opp i kommenterfeltet også.

Flere bilder og noen svar på hvorfor de eier våpen finner dere her, og fra den tyske utgaven her. Og hvis dere ikke har fått nok, men derimot befinner dere i det litt åndelige hjørnet nå som det er påske og greier, så kan dere jo dvele litt ved spørsmålet om  hvorvidt Jesus ville gått med et skjult våpen?

Doug Giles har sin teori om dette siste spørsmålet:

yes, of course He would—especially if He lived in Miami and was driving down I-95 at four o’clock in the morning.

Så da tenker jeg det spørsmålet skulle være avgjort en gang for alle?

Creative Commons License photo credit: fabcom

13 Comments

 • tb
  17 March, 2008 - 11:54 am | Permalink

  En S&W under lusekofta? (Men Jesus var vel mer en Colt-mann, han?)

  Vi har vel faktisk flere våpen i Norge, pr. innbygger, enn i USA?

 • 17 March, 2008 - 12:42 pm | Permalink

  Men hvorfor i h…… er ikke bikkjene utstyrt med våpen? En bazooka eller noe i det kaliberet.

 • 17 March, 2008 - 2:37 pm | Permalink

  Eg trur tb har rett.
  Forskjellen på USA og Norge ligg vel mykje i kvifor ein har våpen, trur eg. I noreg er det vanleg å ha våpen om ein driv med jakt eller konkuranseskyting, det er vel få som tenker på våpenet sitt som noko ein primært har for å forsvara seg. Eg vil og tru det er vanlegare å ha våpen på landet (der jakt som oftast foregår) enn i byane her. Medan i USA er det vel langt meir vanleg at ein har våpen primært for sjølvforsvar. Det, kombinert med den svært vide tolkinga av sjølvforsvar (bilen, tv’en, bilstereoen) ein ser døme på i USA kan vera ein uheldig kombinasjon.

 • 17 March, 2008 - 2:43 pm | Permalink

  Faren min har flere våpen og han er mektig stolt av dem. Men stille opp i full mundur i stua for å få tatt bilde av seg? Tror ikke det. Og det har noe med holdninger å gjøre.

  Som mange andre barn og ungdommer og voksne i dette landet har jeg alltid visst om våpnene og har stort sett visst hvor de og ammo’n var hen. Men som de fleste andre har verken jeg eller noen andre i familien kommet på ideen å bruke dem til å skyte på folk med. Og igjen – det har med holdninger å gjøre.

 • 17 March, 2008 - 2:46 pm | Permalink

  Eg kan jo leggja til at eg har vokse opp med obskurt mange våpen i huset. Men ingen er ladd (medmindre dei er på hjortejakt:p ) og ammunisjon vert oppbevart i låst safe i eit anna rom enn sjølve våpena. Så i ein eventuell sjølvforsvarsituasjon hadde dei nok vore best eigna som slagvåpen… Skjønt, eg ser ikkje heilt korleis behovet for sjølvforsvar skulle oppstå i utgangspunktet. Ikkje med ein norsk definisjon av sjølvforsvar i alle fall.

 • 17 March, 2008 - 2:53 pm | Permalink

  Det var vel en far og sønn nede i Arendals-trakten som påberopte seg nødverge da en narkoman prøvde å stikke av med en bilen deres… Jeg sier prøvde, for han kom strengt tatt ikke så langt. Med mindre man tror på et liv etter døden, da.
  Jeg syns nok definisjonen på nødverge bør være litt trang.

  Det forresten sjelden jeg har visst hvor ammunisjonen til gammer’n var, så i en nødverge-situasjon måtte jeg vel ha bruk hagla som slagvåpen. Og da har man jo som oftest en en øks eller andre mer hendige redskaper for hånden. I alle fall på bygda. (Jfr så å si alle norske filmer med handling fra rurale områder de siste femti åra)

  Jeg har forresten et masai-spyd, når jeg tenker meg om. Hvor har jeg gjort av det?

 • 17 March, 2008 - 4:23 pm | Permalink

  At folk kanskje har lyst på en liten Colt i nattbordskuffen kan jeg forstå. Men at folk armerer heile slekta med to par automatvåpen forstår jeg virkelig ikke. Tenker man at jo større våpen jo bedre selvforsvar? Forbreder de seg til russerne kommer? Har de bomberom i kjellern? En tanks i garasjen?

 • tb
  17 March, 2008 - 4:47 pm | Permalink

  Når man lever i konstant krigstilstand, med engelskmennene, indianerne, kommunistene, jødene, sentralregjeringen, negrene, FN. New World Order, svarte helikoptere, Verdensbanken og jeg vet ikke hva, så holder det jo ikke med en liten colt i nattbordskuffen, må vite… Dessuten står det jo i grunnloven av de skal være bevæpnet, og grunnloven har man respekt for, over there. Heller litt for mye enn for lite!

 • 19 March, 2008 - 12:31 am | Permalink

  Hmmm, jeg har altså luftgevær, hawaiislynge og en solid brødkniv liggende. Nissemor har kjevlet sitt og et skummelt jernspyd hun roter i peisen med. Så vi ligger jo ganske høyt i antall våpen pr. familiemedlem… Ungene gjør sitt beste for å ta livet av hverandre med bare nevene, så de trenger ikke noe mer enda.

  Forøvrig lurer jeg på hvorfor Bush flyr helt til Irak og Afghanistan for å bekjempe halvmilitære styrker og ulovlig stridende…

 • Hjorthen
  19 March, 2008 - 2:36 am | Permalink

  Det kan du si, det burde være nok å ta av på hjemmebane. Dilemmaet for Bush er kanskje at de halvmilitære styrkene utgjør en betydelig del av velgerbasen hans?

  Noterer meg ellers at Nissehjemmet ikke er et trygt oppholdssted, og er glad for at jeg bor noen timer unna 😯

 • Hjorthen
  19 March, 2008 - 2:42 am | Permalink

  …og alle dere andre: Sorry at jeg er litt sløv med å svare på kommentarer for tida. Jeg prøver å gjøre litt andre ting enn å henge rundt på nettet om dagen, med vekslende hell.

  Men er det virkelig mulig å forlegge et masai-spyd?!?

 • 19 March, 2008 - 10:18 am | Permalink

  Masai-spyd er sammenleggbare. Det er spyd i begge ender og en pinne i midten, og dette demonteres. De skal jo stappes i kofferten og fraktes over hele kloden, post 9/11. Jeg hadde skjold og, men det ble spist av møll.

  Masaiene er forresten mye reddere for slanger enn for løver, de hopper virkelig høyt når de møter førstnevnte og de er lite treffsikre med spydene sine. Slikt lærer man av å reise i fremmede land.

 • Hjorthen
  19 March, 2008 - 11:38 am | Permalink

  Aha, det forklarer jo saken. Avanserte greier med andre ord, tenk hva MacGyver kunne gjort med et sånt!

  Fremmede land vet jeg ikke så mye om. Teller Steinkjer?

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: