web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Kjønn og lønn


Jeg har akkurat kommet på jobb da han kommer ut av heisen i lobbyen og skjener bort til resepsjonen. Både blikket, gangen, og øldunsten antyder at han har hatt seg et lite vorspiel på rommet sitt. Hanser ut til å være i femtiårene, og jeg har aldri sett ham før.

– Kan du skaffe mæ ei drosje?

– Det burde være innenfor mitt kompetanseområde ja.

Jeg ringer drosjene, får svar, og bil er på vei.

– Fem minutter, sier jeg til mannen.

– Æ kan ikkje fatte at du som e mann kan jobbe her!

Jeg hører hva han sier, men kan liksom ikke tro det allikevel.

– Unnskyld?

– Æ kan ikkje fatte og begripe at du som e mann kan jobbe her!

– Hvorfor i all verden skulle jeg ikke kunne det?

– Kor mye tjener du i måneden?

– Hva har det med saken å gjøre?

– Æ har 45-50 tusen utbetalt i måneden, kor mye har du?

– Nei, jeg har vel omtrent halvparten, sier jeg. Noe som er en ganske kraftig overdrivelse så lenge vi snakker netto. Men det er tilfredsstillende for vår venn nordlendingen. Han nikker megetsigende på hodet på en sånn der “I rest my case” måte.

Senere kommer fyren tilbake igjen fra byen, og bruker resten av natta tilå plage livet av meg. Han får ikke nøkkelkortet til å virke. Forstår ikke hvorfor døra låser seg når han går ut av rommet. Han kommer ned i lobbyen og klager på at han ikke kommer inn på rommet sitt for n’te gang, og når jeg -også for n’te gang – blir med ham opp for å låse opp så står døra på vidt gap. Han kommer seg ikke på internett. han låser seg ute fra sitt eget toalett. han bruker altanen som pissoar. Han røyker inne, og ikke minst tyller han i seg uhorvelige mengder med alkohol.

Når jeg skriver dette ser jeg jo at han har et poeng. Uavhengig av kjønn, jeg kan ikke fatte at jeg kan jobbe her.

Creative Commons License photo credit: renedepaula

26 Comments

 • 9 April, 2008 - 8:58 am | Permalink

  Ille kos type, som vi sier her i traktene. Håper han ga rikelig med tips, men du var kanskje av feil kjønn?

 • 9 April, 2008 - 10:22 am | Permalink

  Kanskje du fatter at du kan jobbe der om du samler alle morsomme opplevelsene dine og lager en bok av det?
  For det er desverre sånn at det er de ubehagelige opplevelsene som det blir morsomme historier av. Trist, men leit.

 • 9 April, 2008 - 11:21 am | Permalink

  Jeg endte liksom opp med å stille det motsatte spørsmålet: Hvordan kan en sånn sullik få en jobb hvor han får utbetalt 45-50 000 i måneden? Nå kan vi kanskje regne med at en fyr som greier å låse seg ute fra toalettet, ikke er verdens mest pålitelige kilde, men allikevel. Som HellYeah sier: Trist, men leit.

 • Hjorthen
  9 April, 2008 - 11:55 am | Permalink

  Sukkerspinn: Ikke en krone i tips til stakkars meg! Ille gæli! Jeg hadde nok ikke korte nok skjørt på meg, men han klapsa en av servitørene våre på rompa da. Mulig hun fikk tips, det vet jeg ikke.

  HellYeah: Jeg gleder meg til den dagen jeg kan le av dette ja, og hvis det blir bok kan jeg kanskje le hele veien til banken?

  Anathema: Jeg har grunn til å tro at han snakket sant med hensyn til lønna. Sannsynligvis skal vi bare være glade for at sykepleiere og den slags har så dårlig betalt. Så slipper man at sånne sulliker søker seg dit for pengenes skyld 😈

 • 9 April, 2008 - 11:57 am | Permalink

  Jeg tenkte også på hvordan en slik person kan tjene såpass. En indikasjon på at det er altfor mange som tjener altfor mye? Jeg velger å se det slik, fordi det passer med mitt verdensbilde 😆

 • 9 April, 2008 - 12:00 pm | Permalink

  Akkurat ditt poeng med: “skal vi bare være glade for at sykepleiere og den slags har så dårlig betalt. Så slipper man at sånne sulliker søker seg dit for pengenes skyld”… er mitt hovedpoeng med å ønske en halvering (minst) av stortingspolitikernes lønninger. Kanskje vi fikk inn folk med vett en eller annen gang.

  Håpet er lysegrønt…

 • Hjorthen
  9 April, 2008 - 12:04 pm | Permalink

  Jeg synes at stortingspolitikerenes og statsministerens lønner burde halveres, mens nattevakter på hotell fikk en femdobling av lønna. Så kan Stoltenberg passe på de fulle nordlendingene en stund, mens jeg passer på landet. Det kan umulig være noe verre.

  Ellers så skal vi vel ta høyde for at herr kjønnsfascist hadde en dårlig dag f.eks fordi kona hadde dumpa ham for en golden retriever, og at han til vanlig var verdens hyggeligste. Eller skal vi det?

 • 9 April, 2008 - 1:04 pm | Permalink

  Jeg håper den overbetalte sulliken leser blogger.
  Eller kanskje jeg må nøye meg med å håpe han kan lese?

 • 9 April, 2008 - 2:18 pm | Permalink

  I lys av den siste tids hendelser i blogglandia syns jeg det er veldig ufint av deg aa henge ut en gruppe mennesker – nordlenninger – paa den maaten. Ville det vaert annerledes om han var troender kanskje, eller ville du sett mer vennlig paa ham om han var en finansmegler fra Oslo Indre Vest? Naar du bruker dine fordommer mot folk annetsteds fra bidrar du til aa skape fordommer hos andre og stigmatisere en gruppe mennesker, noe som ogsaa rammer meg som blogger fra et distinkt omraade av landet. Det burde vaere unoedvendig. Har du ikke noe som heter taushetsplikt om jobben din? Jeg haaper ikke det er dette n ivaaet du har tenkt aa legge deg paa i bloggen din Hjorthen, da mister du baade meg og andre lesere, det er jeg sikker paa.

  😆

  [For the record, foer oeksa kommer: jeg TULLA!!! Genialt innlegg!]

 • 9 April, 2008 - 5:54 pm | Permalink

  Du verden. Tenk at sånne folk faktisk finnes. Man kan jo undre seg på hvordan han klarte å komme seg til hotellet i første omgang, uten hjelp av en voksen?
  Han fortjener sikkert hver krone han får i lønn.

 • 10 April, 2008 - 8:06 am | Permalink

  Fyttirkkern!

 • 10 April, 2008 - 8:07 am | Permalink

  Eller fyttirAkkern!

 • Hjorthen
  10 April, 2008 - 10:53 am | Permalink

  Anne: I og med at han skulle på nett for å snakke med ex-dama på MSN så vil jeg anta han kan lese. Men det er jo ikke dermed sagt at han leser denne bloggen, og til og med kjenner seg igjen. Basert på antatt promille husker han nok ikke en gang at han bodde hos oss.

  Alter Ego: Prøver du å true meg til taushet her 😯 Den går ikke her altså!

  Hanne: Jeg tror faktisk han fikk hjelp til å komme seg til hotellet, og jeg passet på å hjelpe ham ut igjen 😀

  Marygoessolo: Jeg tror begge deler passer fint som beskrivelse her 😆

 • 10 April, 2008 - 11:37 am | Permalink

  For en likandes kar! *rørt*

 • Hjorthen
  10 April, 2008 - 3:57 pm | Permalink

  Lin: Helt klart, og singel også etter hva jeg forsto…

 • 10 April, 2008 - 4:56 pm | Permalink

  Dette virker som et passende tidspunkt å spørre hva som skjer hvis jeg smugrøyker på hotell? Og lufter etterpå og fjerner spor?

  Hvor sinte blir dere?

 • Hjorthen
  10 April, 2008 - 6:04 pm | Permalink

  Lufter du og fjerner alle spor oppdager vi det jo ikke, men vi truer med en bot på 1500 kroner hvis vi oppdager det da, og nå som hele hotellet er (eller ihvertfall skal være) røykfritt så pleier vi å kjenne det Jeg er ikke sikker på om vi noen gang har gått til det skrittet å kreve penger dog. Vi prøver så godt vi kan å installere dem som gir uttrykk for at de savner røykerom på rom med balkong eller utgang til brygga.

  Men hvis brannalarmen går blir vi veldig sinte altså!

 • 10 April, 2008 - 6:48 pm | Permalink

  Men brannalarmen går ikke av litt røyking?

 • Hjorthen
  10 April, 2008 - 7:09 pm | Permalink

  Nei, den gjør jo vanligvis ikke det. Men hvis rommet er lite, og det er flere som røyker mye så kan det jo skje.

 • 10 April, 2008 - 8:15 pm | Permalink

  Høres jo ut som om du har en fin og sosial jobb på meg :mrgreen:
  Si ifra viss dere får noen stillinger ledig så skal jeg sende inn en søknad 🙂

 • Hjorthen
  10 April, 2008 - 8:22 pm | Permalink

  Veldig fin og sosial ja. Min kollega har visst planer om å studere fra høsten av, så det er bare å slenge inn en søknad så skal jeg legge inn et godt ord for deg. Jeg tror du hadde vært perfekt for jobben!

 • 11 April, 2008 - 2:34 am | Permalink

  Nei, den fyren var bare på villspor! Oss kvinner passer ikke til denslags. Vi er altfor utålmodige og temperamentsfulle.
  Hadde det vært meg ville Herr Full Nordlending fått seg en beroligende en rett i trynet så han holdt seg i ro til søppelbilen kom innom neste gang. Og det er neppe hva man forventer av nattevakter på hotell?

  Det er nok best om jeg holder meg til å være ingeniør?

 • 11 April, 2008 - 1:26 pm | Permalink

  Hahaha. Dette beviser at Menn tjener alt for mye. Eh… eller at nordlendinger ikke har godt av å tjene for mye? Eller egentlig ingenting. Men kjære hjorth, hvis du drømmer om mer penger er det neppe bok du bør skrive. Det blir man ytterst sjelden rik av.

 • Hjorthen
  11 April, 2008 - 11:56 pm | Permalink

  Marina: Huff nei, jeg kan da ikke begynne å slå ned gjestene! Det er nok best at du holder deg til å gjøre ingeniørting, så får jeg holde styr på gjestene en stund til.

  Lindkvist: Hehe, jeg drømmer ikke så mye om mer penger, men jeg drømmer nok om ny jobb av og til ja. Jeg tror jeg blir nødt til å prøve å skaffe meg en utdannelse. Det er aldri for seint.

  Ellers så er det vel et poeng at industriarbeidere tjener for mye i forhold til hva f.eks sykepleiere med personalansvar tjener?

 • 12 April, 2008 - 8:54 am | Permalink

  Som tidligere innehaver av samme jobb som deg Hjorthen(riktignok 30 år siden) så støtter jeg deg i at en nattevakt på hotell bør lønnes langt over statsminister. Han har jo en haug med overbetalte og understimulerte rådgivere som gjør at han ikke trenger å knytte skolissene selv, engang. Som nattevakt er du alene om å ta de viktige beslutningene.

  Jeg tror nattevakter er ultimate statsministeremner. Vi kunne jo delt på jobben. 2 år hver.

  Når det er sagt så er det å oppleve nattesidene ved et hotell utrolig fascinerende, med et absolutt grunnlag for en bok. Og når du møter kødder som den fulle nordlendingen så er det vanskelig å ikke ty til voldeligheter.

  Jeg har i motsetning til deg, slått ned en gjest. Men i ytterste selvforsvar. Det var ham eller meg. Etterpå da hans sinnstemning var av det mer normale slaget, kom han og ba om unnskyldning og “saken ble henlagt”. Vi møtes i Høljebyen en gang iblant og kan le av historien i dag.

 • Hjorthen
  12 April, 2008 - 6:04 pm | Permalink

  Greit for meg Vox, hvis du tar de to første årene med å rydde opp etter Jensemann, så regner jeg med at de to neste årene blir grei skuring for meg. Alt går av seg selv, jeg kan bare sitte med beina på statsministerskrivebordet og blogge av vilden sky! Jeg synes vi har en plan der,

  Ellers er det jo fascinerende med mennesker, det er jo det, og i små doser kan det være morsomt nok. Men det er tøft også av og til, man er jo alltid alene som du sier, og må prøve å løse alt som skjer på egen hånd. Det er jo ikke som om politiet kommer løpende på sekundet, selv om de holder til rett oppe i gata.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: