web analytics

Uthengt av Ørstavik

Eks-venninne føler seg uthengt i bok- Aftenposten Nettutgaven

En av vår tids mest anerkjente forfattere, Hanne Ørstavik, har havnet i Aftenpostens søkelys nå etter at en tidligere venninne føler seg uthengt i boken "Like sant som jeg er virkelig". Solveig Østrem heter hun og i en artikkel i det nyeste nummeret av Samtiden så har hun satt seg fore å "pirke borti forfatterenes suverene makt" til å definere hvor grensen for bruk av virkeligheten går.

Østrem finner det ubehagelig å finne igjen sine egne erfaringer og egne fortrolige hemmeligheter i Ørstaviks bok, og det kan man da godt forstå, men er det ikke litt å skyte seg selv i foten å komme trekkende med dette nå? Den aktuelle boka er da seks år gammel og alt hun i grunnen kommer til å oppnå er vel at Ørstavik selger en bok eller to til? Debatten om i hvilken grad forfattere kan bruke egne erfaringer i sin skrivning og eventuelt hvor godt det skal kamufleres er jo dessuten like gammel som Gutenberg omtrent. Det er ikke så lenge siden spørsmålet var oppe sist, da var det vel i forbindelse med en svensk forfatterinne som brukte litteraturen til å henge ut en tidligere elsker hvis jeg ikke husker feil. Agnar Mykle fikk vel også en del kritikk for at enkelte av hans romanfigurer var litt for dårlig kamuflert.

Redaksjonssjef Einar Ibenholt i Gyldendal slår imidlertid fast at litteratur ikke kan være injurierende, at skjønnlitteraturen står ekstremt fritt. Det vil alltid være opp til forfatteren og generelle retningslinjer er umulige å sette opp. En episode eller en personlig erfaring kan bli til stor kunst eller bli platt, privat og utleverende sier Ibenholt, og jeg er fristet til å legge til et lite "akkurat som i bloggosfæren".

Men Ibenholt har helt rett, og den eneste reaksjonsformen man har hvis man føler seg uthengt er å avslutte vennskapet, eventuelt skrive en artikkel i Samtiden, men det hjelper ikke. Det vil fortsatt være opp til forfatteren.

OPPDATERING: Etter å ha skrevet dette fant jeg ut at Aftenposten også trykker ett utdrag av Østrems artikkel, og blant kommentarene finner dere url'en til hele artikkelen i Samtiden som Blogger av en eller annen grunn ikke vil la meg linke til her. Takk til Torstein Viddal

Leave a Reply

%d bloggers like this: