web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Hjorthen leser bok: Første møte med Inspektør Banks

Men først en intern melding ut til dere som kommenterer her om dagen: Enda jeg elsker dere alle sammen så har jeg vært litt sløv med å svare på kommentarer i det siste. Enda sløvere kommer jeg til å være de kommende dagene siden jeg egentlig har reist på en liten tur og ikke har tid til å sitte noe større foran skjermen. Men plutselig er jeg nok tilbake igjen skal dere se. Og nå setter vi over til bøkene.

Gallows View, traust Banksdebut som aldri når de store høyderFlopsy er en stor fan av Peter Robinsons krimbøker om politimannen Alan Banks og hans kamp mot de kriminelle elementene i den fiktive Yorkshirebyen Eastvale. Lobbyvirksomheten for å få meg til å prøve meg på en av disse bøkene har vært, om ikke massiv, så i det minste utholdende, og til slutt så bukket jeg under for presset. Dum som jeg var tok jeg like godt den aller første boka i serien og leste i vei, i stedet for å spørre hvilken av bøkene jeg egentlig burde begynne med.

Gallows view heter denne boka, og til Flopsy og andre fans av den gode inspektør Banks må jeg dessverre si at jeg ikke akkurat ble slått i bakken av denne kriminalhistorien.

Banks har akkurat flyttet fra London til Yorkshire for å forhåpentligvis få et litt roligere liv, men som vi alle vet så er det jo litt å stri med på landsbygda også. En kikker sniker seg rundt i Eastvale og kikker gjennom vinduene på damer i ferd med å kle av seg. Et par limsniffende pøbelunger har en liten franchise gående der de bryter seg inn hos gamle damer og lopper dem for penger og verdisaker, og en gammel dame blir funnet død med hull i hodet. Mord? Eller et innbrudd som gikk galt og et rent ulykkestilfelle?

Og når politisjefen henter inn den vakre Jenny Fuller til å hjelpe Banks med å få laget en psykologisk profil av kikkeren så finner plutselig Banks seg på nippet til å være utro mot kona. Aiaiai!

Ut av dette får vi en helt grei kriminalroman, grei tidtrøyte, men jeg opplever den som litt vel traust. Litt passe kanskje, noe som kanskje ikke er så rart i og med at den kom ut i 87. Det gjør ingenting at sakene Banks får å bryne seg på er av det mer hverdagslige slaget. Den spektakulære kriminaliteten kan godt overlates til amerikanerene. Banks er også en trivelig karakter, og hans mange besøk på stedets lokale puber gjør jo at man får lyst til å ta en tur til England igjen snart.

Men samtalene mellom Banks og Fuller, hvor man diskuterer om de påkikkede kvinner har skylda for at de blir sett på selv, siden de ikke drar for gardinene sine, er ganske kjedelige, dette har man liksom vært igjennom så mange ganger, og verken Fuller eller Banks briljerer med sine innspill her. Man kan kanskje også diskutere hvorvidt det er realistisk at politiet henter inn ekstern hjelp i form av en kriminalpsykolog for en tross alt ganske bagatellmessig sak som en kikker.

Den lokale representanten for kvinnegruppa Ottar i en ganske liten birolle er dessuten en feminist så stereotyp at man knapt finner hennes like utenfor Pondus, og det er et billig tricks å bruke Banks betraktninger om at stereotypene faktisk finnes, selv om ikke alle feminister er stereotyper, for å slippe unna med det.

Basert på Bankslobbyens standhaftighet så er jeg dog villig til å avskrive dette som ren oppvarming, og jeg har god tro på at Peter Robinson og Alan Banks har mer inne.

Vi skal nok komme tilbake til saken.

2 Comments

 • ina
  16 May, 2008 - 7:59 pm | Permalink

  Jeg tror du absolutt begynte i feil ende mht inspector Banks ja..
  “Aftermath” er en nyere bok og der kastes man inn i en grufull handling med en gang… den er utrolig spennende og så og si umulig å legge fra seg… i det minste for meg!
  Et utrolig hell gjorde at jeg kom over mange “eldre” paper backs av P. Robinson på loppemarked i fjor høst og jeg må desverre innrømme at ikke alle bøkene er like gode, men han fenger meg uansett… P. Robinson er en av mine favoritter hva krim angår og jeg har ingen problemer med å anbefale han og hans bøker, men prøv “Aftermath” eller “Etterspill” som den heter på norsk 😉

 • Hjorthen
  18 May, 2008 - 1:07 pm | Permalink

  Jeg tror deg, og har ikke gitt opp Banks riktig enda nei. Takket være Flopsy har vi vel alle bøkene i hylla, så kanskje jeg skal ta Aftermath neste gang ja.

  Velkommen forresten, alltid kjekt med ferskt kommentatorblod 🙂

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: