web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Blindeskrift på operaen

I mai en gang var jeg en tur i hovedstaden, og da var det jo påkrevet med et besøk nede på den nye operaen vår. Kameraet var med, bilder ble tatt, og planen var vel opprinnelig å vise noen av bildene her på bruket i etterkant. Men så forsvant kameraet ut av syne en stund, og ute av syne er ute av sinn, men i forkant av siste helg så ble kameraet etterlyst og gjenfunnet. Dessverre hadde jeg nær sagt, for det kunne vært kjekt med et nytt.

Men i de seks ukene som har gått siden osloturen så har vel operabygget rukket å bli ihjelfotografert, så det blir ikke noen bilder i denne omgangen unntatt dette ene:

Dette kom ihvertfall som en overraskelse på meg, men operaen er altså full av blindeskrift!

Eller Braille, som det jo egentlig heter da.

Nå trodde jeg at jeg var jævlig smart og unik som skrev om dette, men om man googler blindeskrift operaen så finner man kjapt ut at man ikke er unik i det hele tatt, men at dette forlengst har blitt påpekt både av Andre Folk og av Fr.Martinsen.

Skjønt, kanskje er man litt unik allikevel, for såvidt jeg kan se så er det enda ingen som har fortalt hva det faktisk står skrevet med blindeskrift på operaen, før jeg altså gjør det nå:

På bildet over står det:

You were born to rock,
You’ll never be an opera star

Ja folkens, hele operaen er altså dekorert med teksten til Neil Youngs fine låt Opera Star, hentet fra det undervurderte albumet Re-ac-tor


Lyrics | Opera Star lyrics

Noen syntes nok det var en god ide, basert på  sangtittelen, men når man oppdaget hvordan teksten egentlig gikk så skjønte man jo at dette var en rimelig dårlig ide. Jeg mener:

So you stay out all night
Gettin’ fucked up
In that rock and roll bar

Det er jo ikke sånn man vil ha det, folk skal droppe å drikke seg dritings på en eller annen mørk bule, men heller komme til operaen og mingle. Dette kunne blitt en skandale!

Men man visste selvsagt råd, for å hindre at blinde eller svaksynte skal kunne komme seg opp på operataket, la fingrene gli over veggene, og finne ut hva som faktisk står der, så la man inn ujevnheter og avsatser som var så vanskelige å få øye på, på veien opp, at det rett og slett ville være forbundet med stor fare å slippe folk uten full førlighet og synet i orden løs på egen hånd der nede i Bjørvika.

Men de hadde altså ikke regnet med Hjorthen, og nå blir det skandale!

6 Comments

 • 27 June, 2008 - 12:33 pm | Permalink

  “Skandale-Hjorth ryster blinde-Norge.” Sånn, da var tittelen ferdig. 🙂

 • 27 June, 2008 - 12:46 pm | Permalink

  Tuller du nå eller? Merker at jeg ikke stoler helt på deg. Men hvis det ikke er sant er det iallefall godt jugd 😎

 • Hjorthen
  27 June, 2008 - 9:39 pm | Permalink

  Hanne: Takk for hjelpen, nå blir det vei i vellinga!

  Oda: Du må for alle del ikke finne på å stole på meg. Husker jeg ikke helt feil så baserer denne blindeskriften seg på et mønster fra et gammelt vevstykke fra vikingtiden eller noe sånt pjatt. Det hadde jo vært mye kulere om min versjon faktisk var den virkelige!

 • 28 June, 2008 - 2:38 pm | Permalink

  Vel, siden mønsteret er en repetering, og dermed ville gjentatt seg selv for hver andre/tredje bokstav, så står det vel neppe noe spesielt der 😉

 • Hjorthen
  29 June, 2008 - 8:32 am | Permalink

  Kanskje det står a-Ha og at det er Morten Harket som har hatt en biceps med i spillet?

 • 30 June, 2008 - 11:17 pm | Permalink

  Nei, det står ingenting der, så det er nok bare et mønster. Blindeskeift har i det minste litt avstand mellom linjene, noe som ikke forekommer her. Blindeskeiften er oppbygget av 3 punkter i høyden og 2 i bredden.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: