web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Ny jobb for dårlige lærere?

Jeg så på debatten mellom Obama og McCain litt sånn til og fra i natt, og fikk med meg at de snakker om skolepolitikk der borte også. USA bruker visst mest penger av alle på skole, men resultatene står ikke i stil, og debattlederen ville vite hva kandidatene tenkte om dette. McCains løsning var å finne nye jobber til dårlige lærere.

I want to find bad teachers another line of work.

Blank
Vi kan jo bare gjette hvilken karrierevei han vil pense dem over på…

10 Comments

 • 16 October, 2008 - 11:57 am | Permalink

  Men i det minste erkjenner han at dårlige lærere er et problem. 😉

  – Have a nice trip to Iran!

 • 16 October, 2008 - 12:40 pm | Permalink

  Finnes det overhode noen som ikke erkjenner at dårlige lærere er et problem?

  Spørsmålet er vel mest om man har en vettug måte å gjøre noe med det på.

  “Å bli kvitt dem” er vel ikke stort bedre enn å erkjenne at det er et problem?

  • 16 October, 2008 - 2:05 pm | Permalink

   Bare for å presisere så var kommentaren min i likhet med Hjorthens bloggpost fleipete ment.

   Men for å være seriøs:

   “Dårlige lærere” skyldes mange ting. Noen lærere har bare ikke fått den kompetansen og veiledninga de skulle i utdanninga si. Noen mennesker har havna på feil hylle. Noen mennesker brenner ut i jobbene sine og greier ikke å følge opp. Noen mennesker har bare ikke det pedagogiske talentet som trengs for å være lærere. Noen lærere har for dårlige arbeidsforhold. Noen lærere tar med seg personlige problemer inn i jobben. Noen lærere er folk som rett og slett ikke er ålreite.

   Noen dårlige lærere kan bli gode lærere om de bare får litt hjelp på vegen. Noen dårlige lærere vet at de er dårlige lærere. Noen dårlige lærere skjønner ikke at de er dårlige lærere. Noen folk skjønner ikke at de er noen skikkelige drittsekker. Noen folk skjønner at de er drittsekker – og liker det. Noen lærere er ikke egentlig dårlige lærere, men noen elever har problemer og skylder på lærerne.

   Verken Norge eller USA har gode systemer for å ordne opp når lærere ikke funker i jobben – eller når læresitusjonen ikke funker. Det er ikke gode nok system til å fange opp tilbakemeldinger om at ting ikke funker. Det er ikke gode nok system til å forholde seg til dårlige lærere når meldingene om at ting ikke funker blir fanget opp.

   Det meste er ganske individuelt og tilfeldig i forhold til om man får ordnet opp eller ikke – og de fleste av oss kjenner til lærere eller har hatt lærere som har vært flere generasjoner i samme jobb og gjort en like forbanna elendig jobb år ut og år inn.

   Og når McCain sier “I want to find bad teachers another line of work”, er faktisk militæret ikke utenkelig i USA. I et land med dårlig utbygde sosiale sikkerhetsnett fungerer militæret som det nettet for ganske mange.

   Så, ja, de fleste er nok enige i at dårlige lærere er et problem. Men det er for sjelden at det blir gjort noe med problemet.

   • 18 October, 2008 - 6:57 pm | Permalink

    Var ikke så veldig seriøs jeg heller, bare litt sånn tørr sur.

    Men for å ta opp den seriøse tråden: De har gjort noen forsøk med å gi lærere ledertreningskurs her i Nrioge – med helt utrolig gode resultater. Jeg vet ikke hva som er skjedd med dette videre, men jeg håper jo at de har midler og får til å gå videre med slikt som funker.

 • 16 October, 2008 - 1:06 pm | Permalink

  Øi! Har du nummeret til han på bildet? 😆

 • 16 October, 2008 - 3:04 pm | Permalink

  Et par runder i Iran (det ryktes at ting kan skje der før Georgie overlater krakken til han høye eh… mørke) skulle vel forberede dem på lærergjerning i et egnet militærakademi, tenker jeg.

  Saft suse, tenk om vi hadde slike her omkring, De.

  • 16 October, 2008 - 3:44 pm | Permalink

   Many public high schools offer Junior Reserve Officers’ Training Corps programs sponsored by the United States Armed Forces.

   Den skal tidlig krøkes den som god krok skal bli.

   Nå har det blitt detonert så mange kilo krutt årlig i Midtøsten at en eller annen geniklump må da vel snart skjønne at det ikke kommer til å løse noe som helst. Tenke seg til om man hadde brukt halvparten av det man har brukt på å krige i Irak til å jobbe med sosiale tiltak, utdanningssystem og infrastruktur.

   Mulig det var bra at man tok Saddam av dage, men jeg tror ikke man får ordna en skit i Iran ved å bombe dem. Det tar årevis å oppdra en nasjon til å bli demokratiske og å tre demokratiet nedover øra på folk the American way funker ikke.

   I tillegg har vi Kina som bygger seg opp i Afrika. Verden er i meget rask endring og jeg tror ikke verken USA eller Europa skjønner hvilken omstilling som pågår akkurat nå eller vet hvordan de skal takle det.

 • 16 October, 2008 - 10:39 pm | Permalink

  Ut fra det jeg så av debatten så bør de ha en mulig karierre som rørleggere. Men bare de som heter Joe.

 • nessie
  17 October, 2008 - 12:58 am | Permalink

  Synes han er inne på noe jeg, etter å ha undervist i ungdomsskolen er Irak bare en liten søndagsutflukt 😈

 • Hjorthen
  17 October, 2008 - 1:05 am | Permalink

  Høhø, noen vil kanskje hevde at krigen i Irak ville vært over forlengst om man hadde sendt ungdomsskoleelevene nedover i stedet for de pysete soldatene som krever pansrede kjøretøy og whatnot?

  Egentlig et godt forslag når jeg tenker etter, drit i spesialskoler, obs-klasser og maskin og mekk. Send dem til Afghanistan i stedet, så blir det fred og ro for dem som er igjen i klasserommet også!

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: